The Bee Camp: Θα κάνουμε την Αθήνα πιο φιλόξενη
Εάν έχεις ταράτσα, αυλή, κήπο, ακόμα και ένα περβάζι που έχει φυτά, επικοινώνησε μαζί τους
Το «The Bee Camp» είναι μία πρωτοβουλία που ξεκίνησε το Δεκέμβρη του 2017 με την υποστήριξη του προγράμματος START- CREATE CULTURAL CHANGE και μέσω της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, καθώς και κοινωνικών/ακτιβιστικών δράσεων, έχει ως σκοπό να κάνει την Αθήνα πιο φιλόξενη για τους κατοίκους της και για τους επικονιαστές.
Η Ομάδα του The Bee Camp αποτελείται από εκπαιδευτικούς, περιβαλλοντικούς επιστήμονες και καλλιτέχνες. Το οργανωτικό κομμάτι συντονίζεται από την Αγγελίνα, απόφοιτο του τμήματος ΦΠΨ του Πανεπιστημίου Αθηνών και Ερευνήτρια Συμπεριφοράς Ζώων από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, και την Ιωάννα απόφοιτο Επικοινωνιολογίας της Πάντειου.
Οι δράσεις της ομάδας έχουν εκπαιδευτικό και κοινωνικό χαρακτήρα. Διεξάγονται βιωματικά εργαστήρια για παιδιά με καλλιτέχνες που αντιπροσωπεύουν διαφορετικές τέχνες, όπως το θέατρο και τη μουσική, με στόχο την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση των παιδιών, χρησιμοποιώντας ως εργαλείο τη ζωή των μελισσών. «Τα παιδιά που μεγαλώνουν και ζουν στην Αθήνα, αλλά και γενικότερα οι άνθρωποι που ζουν σε μεγαλοπόλεις, είναι αποσυνδεδεμένοι από τον τρόπο παραγωγής της τροφής τους καθώς και από τη θέση τους μέσα σε ένα οικοσύστημα» τονίζει η Ιωάννα. «Θέλουμε λοιπόν να λειτουργήσουμε καταλυτικά για αυτή την επανασύνδεση».
Οι κοινωνικές δράσεις της ομάδας του The Bee Camp τα bee spots, δηλαδή «ένα ανοιχτό κάλεσμα στις γειτονίες για να φυτέψουμε όλοι μαζί μελισσοκομικά φυτά και να τοποθετήσουμε ξενοδοχεία εντόμων σε διάφορους χώρους μέσα στην Αθήνα με σκοπό να δημιουργήσουμε ένα πράσινο διάδρομο βιοποικιλότητας» εξηγεί η Αγγελίνα. «Προτείνουμε λίστες με φυτά που είναι φιλικά προς τις μέλισσες ώστε ο κάθε ιδιώτης που φυτεύει να το κάνει ενημερωμένα» συμπληρώνει η Ιωάννα. Ο σκοπός είναι να δημιουργηθεί ένα δίκτυο από Bee Spots που θα δημιουργήσουν έναν «πράσινο διάδρομο» που θα διασχίζει την Αθήνα. Αυτό θα διευκολύνει τη διέλευση των μελισσών και άλλων επικονιαστών, αλλά και θα τους παρέχει καταφύγιο και τροφή χωρίς φυτοφάρμακα, αυξάνοντας τον βιότοπό τους.
Η δράση της ομάδας του The Bee Camp είναι σημαντική τόσο σε παγκόσμιο επίπεδο, όσο και συγκεκριμένα για την Αθήνα. Παρατηρείται μία δραματική μείωση των πληθυσμών των μελισσών σε ολόκληρο τον πλανήτη. Οι αιτίες είναι πολλές και συμπεριλαμβάνουν την κλιματική αλλαγή, τις σύγχρονες πρακτικές παραγωγής τροφής (π.χ. μονοκαλλιέργειες), την αλόγιστη χρήση φυτοφαρμάκων αλλά και τη δραματική μείωση του διαθέσιμου βιότοπου. Αυτό θα έπρεπε να μας ανησυχεί καθώς οι μέλισσες παράγουν 1 στις 3 μπουκιές που εμείς καταναλώνουμε καθημερινά. Ως βασικός οργανισμός στην πυραμίδα πολλών οικοσυστημάτων, η εξαφάνισή τους ενδέχεται να πυροδοτήσει μία γενικότερη αλυσιδωτή περιβαλλοντική και οικονομική κρίση.
Ιδιαίτερα στην Αθήνα, μία πόλη που κατακλύζεται από τσιμεντένιες πολυκατοικίες, περισσότεροι πράσινοι χώροι μπορούν να επιφέρουν πολλαπλά οφέλη, πέραν αυτών που αφορούν την αστική βιοποικιλότητα. Το αστικό πράσινο μειώνει την ατμοσφαιρική ρύπανση και τις ακραίες αυξομειώσεις της θερμοκρασίας αλλά μπορεί ακόμα και να λειτουργήσει θετικά για την ψυχική υγεία των κατοίκων της πόλης, όπως άλλωστε υποστηρίζει και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.
Call to Action
Αναζητούμε κάποιο χώρο για να φιλοξενήσει τον επόμενο κύκλο εργαστηρίων, που απευθύνονται σε παιδιά 4-12 ετών. Επίσης, οποιοσδήποτε έχει ταράτσα, αυλή, κήπο, ακόμα και ένα περβάζι που έχει φυτά, μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας. Διαθέτουμε την απαραίτητη τεχνογνωσία και παρέχουμε συμβουλές ώστε να διευκολύνουμε το οποιοδήποτε εγχείρημα/φύτευμα για τη δημιουργία περισσότερων Bee Spots. Είμαστε επίσης σε επικοινωνία με κάποια φυτώρια ώστε να παρέχουν με κάποια έκπτωση τα φυτά σε ανθρώπους που θέλουν να δημιουργήσουν ένα Bee Spot. Και φυσικά πάντοτε ψάχνουμε εθελοντές για τις δράσεις μας, που να μη φοβούνται να λερώσουν τα χέρια τους και να έχουν διάθεση να φέρουν την αλλαγή!
Σε μία εποχή που έχουμε συνηθίσει να στεκόμαστε παθητικά ενώ η πραγματικότητα απλώς μας συμβαίνει, το The Bee Camp προσφέρει την απαραίτητη τεχνογνωσία στον καθένα μας για να διαμορφώσουμε το πρόσωπο της πόλης μας, να επαναδυνδεθούμε με το περιβάλλον καθώς και με τις κοινότητες γύρω μας, αλλά και να ανακαλύψουμε απαραίτητες –αν και ξεχασμένες– πρακτικές, όπως την καλλιέργεια φαγητού μέσα στην πόλη. Ας τους ακολουθήσουμε λοιπόν.
Πληροφορίες Επικοινωνίας
Ιστοσελίδα, Facebook, Instagram, E-mail, Τηλέφωνο: 6976977981 (Αγγελίνα Κανελλοπούλου)
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τα ελαιόδεντρα από τα οποία μαζεύονται οι ελιές βρίσκονται στους κοινόχρηστους χώρους της πόληςαλιμο
Εγκαίνια από τον δήμαρχο Αθηναίων, Χάρη Δούκα
Ποιοι τα διοργανώνουν; Πού και πότε πραγματοποιούνται; Τι θα αντιμετωπίσουμε; Ποιες ευκαιρίες να ψάξουμε;
Νέοι και νέες εξηγούν τους λόγους που επιλέγουν ή αποφεύγουν τη συγκατοίκηση, σε μια πόλη που τα ενοίκια συνεχώς αυξάνονται
Το βράδυ της Παρασκευής στο Γκάζι είναι πάντα σαν déjà-vu.
Ο Αντώνης Σηφάκης εξηγεί όσα πρέπει να ξέρουμε για να περιορίσουμε το αυτοκίνητο και να μετακινηθούμε με ηλεκτρικό ποδήλατο στην πόλη
Η νέα μεγάλη τοιχογραφία της Αθήνας από την Urban Act - Πού εστιάζει το έργο του σημαντικού εικαστικού
Με πάνω από 50 διαφορετικά καταστήματα, σε περιμένει για να χαρίσει μια ξεχωριστή εμπειρία αγορών
Μια παράσταση που, αφού πρώτα μας άφησε με το στόμα ανοιχτό, μετά μας έκανε να χορεύουμε ασταμάτητα
«Το "Να τσακώνεσαι μόνο με όποιον αγαπάς" είναι το ομορφότερο σύνθημα που έχω δει σε αθηναϊκό τοίχο»
Μια συζήτηση με τον ομότιμο καθηγητή Θεωρίας της Αρχιτεκτονικής του ΕΜΠ Παναγιώτη Τουρνικιώτη
Ο Κώστας Ζουγρής θυμάται και μοιράζεται σπάνιες εικόνες και πληροφορίες
Ραντεβού το Σάββατο στο AEK Arena
Χάρης Δούκας: «Η Αθήνα υποδέχεται αθλητές και δρομείς από όλον τον κόσμο»
Το βιβλίο-λεύκωμα για το εμβληματικό ξενοδοχείο με αφορμή την επέτειο των 150 χρόνων λειτουργίας του
Το παζάρι του Ελαιώνα αξίζει να μελετηθεί, κάποια στιγμή από αμιγώς ανθρωπολογική σκοπιά
H συνιδρύτρια του Lean In. org, οργανισμού υποστήριξης, εκπαίδευσης κι αλληλεγγύης των γυναικών στους χώρους εργασίας, μιλάει για τα ευρήματα της νέας έρευνας «Γυναίκες στον Χώρο Εργασίας 2024
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.