- CITY GUIDE
- PODCAST
-
10°
Πεδίο του Άρεως: Τι λένε οι κάτοικοι για όσα συμβαίνουν στο πάρκο
«Το Πεδίο του Άρεως ανήκει σε όλους. Δεν είναι οικόπεδο».
Η Κίνηση Πολιτών «Επιμένουμε Πεδίο του Άρεως» εξηγεί τι συμβαίνει στο πάρκο
Στο Πεδίο του Άρεως αυτή τη στιγμή συντελείται ένα περιβαλλοντικό έγκλημα. Ένας χώρος τεσσάρων στρεμμάτων, προσδιορισμένος για κοινωφελή χρήση αναψυχής, διασκέδασης και πολιτισμού, αποκόπτεται εντελώς από το πάρκο και μετατρεπεται σε χώρο εμπορευματοποιημένης διασκέδασης 2.500 θέσεων. Ο επιχειρηματίας-ενοικιαστής αξιώνει και υλοποιεί, με την αμέριστη συναίνεση της Περιφέρειας, φαραωνικά έργα καταστροφής του πρασίνου και αλλοίωσης του φυσικού τοπίου.
Ο τρόπος εκμετάλλευσης του «Άλσους» δεν βοηθά καθόλου τη λειτουργικότητα του Πεδίου του Άρεως ως ελεύθερου χώρου πρασίνου. Από τα σχέδια ακόμη της «Ανάπλασης», το «Άλσος» προοριζόταν ως πολυχώρος πολιτισμού, διασκέδασης και αναψυχής των επισκεπτών του πάρκου. Αντ’ αυτού η Περιφέρεια το ενοικιάζει, χωρίς κανένα περιορισμό στη χρήση του, και ο επιχειρηματίας «εύκολα» το μετατρέπει σε νυχτερινή μουσική σκηνή με την άδειά της:
- Παραχωρείται επιπλέον χώρος πρασίνου περίπου 500 τ.μ., που δεν τον περιελάμβανε η σύμβαση, με στόχο την τοποθέτηση περισσότερων καθισμάτων. Με συνολικό μίσθωμα όσο μιας θέσης παρκινγκ αυτοκινήτου, 122€/μήνα.
- Ο χώρος αποκόπτεται από το κυρίως πάρκο και περικλείεται με φράχτη ύψους 2,50 μέτρων.
- Ανοίγεται νέα «ιδιωτική» είσοδος στον περίβολο του πάρκου που εξυπηρετεί μόνο το «Άλσος» και τη διαχειρίζονται οι άνθρωποι του καταστήματος και όχι οι φύλακες του πάρκου.
- Κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων του καταστήματοςπληθώρα αυτοκινήτων παρκάρει μέσα στο πάρκο.
- Το ωράριο λειτουργίας του διασκεδαστηρίου είναι πολύ πέραν του ωραρίου που είναι ανοιχτό το Πεδίο του Άρεως.
- Ο περιβάλλων χώρος του «Άλσους», 2.000 τ.μ., φυτευμένος κατά την «Ανάπλαση» με θάμνους και δέντρα, τσιμεντώθηκε καθ’ ολοκληρίαν μέσα σε δύο νύχτες.
- Στήνεται σκηνή για την εξυπηρέτηση του διασκεδαστηρίου διπλάσια σε εμβαδόν των επιτρεπομένων προδιαγραφών και ύψους12 μέτρων.
- Με την άδεια της Περιφέρεια ςεπιχειρείται να τοποθετηθεί πάνω σε μόνιμο μεταλλικό σκελετό στέγαστρο, έκτασης 2.000 τ.μ. και ύψους 14 μέτρων (όσο μια τετραόροφη πολυκατοικία), το οποίο θα καλύψει όλον το περιβάλλοντα χώρο, αποκρύπτοντας το διατηρητέο κτίριο του «Άλσους» από οποιαδήποτε γωνία του πάρκου.
- Όλα αυτά γίνονται με άδεια «εργασιών μικρής κλίμακας», αμφιβόλου νομιμότητας.
- Η ηχορύπανση, η φωτορύπανση και η κυκλοφοριακή επιβάρυνση που αναπόφευκτα θα προκληθούν είναι ασύμβατες με τη χρήση του πάρκου και τη λειτουργία της γύρω περιοχής ως ζώνης κατοικίας και μάλιστα πυκνοκατοικημένης.
Όλα τα παραπάνω μας δείχνουν ότι Περιφέρεια και επιχειρηματίας αντιμετωπίζουν το πάρκο ως οικόπεδο για εκμετάλλευση και ενδιαφέρονται μόνο για την οικονομική επιτυχία του δευτέρου, αντί για την απόλαυσή του ως δημόσιου αγαθού από τους περίοικους και τους επισκέπτες του.
Η κίνησή μας «Επιμένουμε Πεδίο του Άρεως», με γνώμονα πάντα τη βελτίωση της λειτουργικότητας και την αύξηση της επισκεψιμότητας του Πάρκου, θα παλέψει όσο μπορεί για να αποτρέψει αυτή την περιβαλλοντική καταστροφή.
Η Αθήνα δεν χρειάζεται περισσότερους χώρους εμπορευματοποιημένης διασκέδασης αλλά ελεύθερους χώρους πρασίνου. Γι’ αυτό αγωνιζόμαστε να μη χαθεί ούτε ένα τετραγωνικό μέτρο από το Πεδίο του Άρεως.
Κίνηση Πολιτών «Επιμένουμε Πεδίο του Άρεως»
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
500 θέσεις στο κέντρο και δύο ώρες δωρεάν μέχρι το τέλος του χρόνου
Η φάρμα της ευγένιας και της αγάπης
Από τις σκάλες του διώροφου club μέχρι το bar που γεμίζει από νωρίς, η εμπειρία λειτουργεί σαν ένα ενιαίο σύστημα
Premium clubbing, pop ένταση και Φουρέιρα στο LOHAN X
Ο γνωστός ψυχολόγος - ψυχοθεραπευτής οραματίζεται να γίνονται μικρές συνεδρίες στα παγκάκια της Αθήνας
Ραντεβού απόψε στο κέντρο της πόλης, με μουσική και πολλές εκπλήξεις
Μικροί και μεγάλοι καλούνται να συμμετάσχουν στη γιορτινή εμπειρία 2,8 χιλιομέτρων του Athens Santa Run 2025
Όσα ζήσαμε στο Παγοδρόμιο και στο Warm Lounge του Φυσικού Αερίου
Συναυλίες, εκδηλώσεις και happenings όλη την οικογένεια
Μία μεγάλη Χριστουγεννιάτικη Αγορά για όλη την οικογένεια και μουσική από τον Voice 102.5
Ήσυχη πολυτέλεια στην καρδιά της πόλης
Στον νότο της Αθήνας τα Χριστούγεννα γίνονται ακόμη πιο εντυπωσιακά
Η πλατεία μετατρέπεται σε χριστουγεννιάτικη αγορά με ξύλινα σπιτάκια, μουσική και δράσεις για όλη την οικογένεια
Τα δώρα της A.V. στους αναγνώστες της
Στο πλαίσιο της κινητοποίησης όλων των Δήμων για τη συνεχιζόμενη υποχρηματοδότηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης
Ιστορίες, μύθοι και πρόσωπα του δρόμου που άλλαξε την Αθήνα: Από τον ιπποσιδηρόδρομο στα ηλεκτροκίνητα τραμ και από την οικία Βούρου στα Grand Magasins
Ιστορίες της αθηναϊκής ζωής ανθρώπων που κατέληξαν να αποκαλούν την πρωτεύουσα σπίτι τους
Πώς δημιούργησε τον κόσμο του «Protergia Magic Lights», το λαμπερό μονοπάτι στο χριστουγεννιάτικο χωριό
«Πότε επιτέλους θα παραδοθεί στους πολίτες;» ρωτά ο δήμαρχος Αθηναίων
Ο δήμαρχος Αθηναίων έκανε λόγο για καθυστερήσεις
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.