TV + Series

Σαν σήμερα η πρεμιέρα του Beverly Hills, 90210 - Η σειρά που σφράγισε τα '90s

Το απόλυτο χιτ της εφηβικής τηλεόρασης προβλήθηκε για πρώτη φορά στις 4 Οκτωβρίου 1990

Δημήτρης Καραθάνος
11’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Beverly Hills, 90210: Σαν σήμερα 4 Οκτωβρίου 1990 το ντεμπούτο της διάσημης εφηβικής τηλεοπτικής σειράς - Η δημιουργία και ο αντίκτυπός της στην ποπ κουλτούρα.

Ήταν 4 Οκτωβρίου 1990 όταν το Beverly Hills, 90210, μια τηλεοπτική σειρά επικεντρωμένη σε μια οκταμελή παρέα εφήβων που ζούσαν στο αριστοκρατικό Μπέβερλι Χιλς της Καλιφόρνια, έκανε το ντεμπούτο της στο Fox, προτού εξελιχθεί σε ποπ φαινόμενο καθώς και σε ένα από τα σόου με τις υψηλότερες θεαματικότητες των nineties.

Πολλά χρόνια αργότερα, σε εδάφιο της αυτοβιογραφίας του, ο πρωταγωνιστής του Beverly Hills, 90210, Τζέισον Πρίστλεϊ είχε την ακόλουθη συμβουλή να προσφέρει προς επίδοξους νέους αστέρες: «Αν είσαι αρκετά τυχερός ώστε να συμμετέχεις σε μια επιτυχημένη τηλεοπτική σειρά, μη φύγεις μέχρι να σε σκοτώσουν. Ποτέ δεν ξέρεις πότε ή εάν θα έρθει η επόμενη».

Σοφά λόγια, δεδομένου ότι το Beverly Hills, 90210 ήταν η απόλυτη εφηβική τηλεοπτική επιτυχία σφραγίζοντας τις καριέρες των συντελεστών της και παρότι στο πέρασμα των ετών προβλήθηκαν ποιοτικότερα νεανικά σόου στους δέκτες, ελάχιστα μπορούν να μπορούν να ισχυριστούν ότι είχαν την ίδια επιρροή στη συλλογική φαντασία.

Τζένι Γκαρθ, Σάνεν Ντόχερτι και Τόρι Σπέλινγκ σε σκηνή της τηλεοπτικής σειράς Beverly Hills, 90210 © Fox

Το Beverly Hills, 90210 υπήρξε πρότυπο για ό,τι ακολούθησε, από το Freaks and Geeks και το Veronica Mars έως το Dawson’s Creek και το Gossip Girl, προσφέροντας στο κοινό μια ιλουστρασιόν ωδή στο είδος της νιότης που ενδύεται χωρίς συστολή την ελαφρότητά της.

Το Beverly Hills, 90210 δε δίστασε επίσης να θίξει μια σειρά κοινωνικά καίριων θεμάτων, από την ενδοοικογενειακή βία μέχρι την εφηβική εγκυμοσύνη και το AIDS, προεκτείνοντας το σεναριακό εύρος των δημοφιλών εφηβικών σειρών.

34 χρόνια από την πρεμιέρα του Beverly Hills, 90210

Δημιουργός της σειράς ήταν ο Ντάρεν Σταρ και παραγωγός ο Άαρον Σπέλινγκ, ενώ σταδιακά, το σχετικά άγνωστο καστ των πρωταγωνιστών της, όπως η Σάνεν Ντόχερτι, η πρόσφατη απώλεια της οποίας προκάλεσε παγκόσμια θλίψη, ο Λιουκ Πέρι, η Τζένι Γκαρθ, ο Τζέισον Πρίστλεϊ και η Τόρι Σπέλινγκ έγιναν οικεία ονόματα και προσφιλείς φυσιογνωμίες της σόουμπιζ.

https://www.tumblr.com/randomz83/756037217708916736/remembering-shannen-doherty-she-was-an-actress

Το Beverly Hills, 90210 αρχικά είχε ως επίκεντρο την Μπρέντα (Σάνεν Ντόχερτι) και τον Μπράντον Γουόλς (Πρίστλεϊ), δίδυμα αδέλφια μεσοαστικής οικογένειας από τη Μινεσότα, που μετακομίζουν με τους γονείς τους στο πολυτελές Μπέβερλι Χιλς.

Οι Γουόλς φοιτούν στο φαντασιακό West Beverly Hills High School, μαζί με μια κουστωδία τηλεοπτικών αρχετύπων: Τον μοναχικό αουτσάιντερ Ντίλαν (Λιούκ Πέρι), τη δημοφιλή ξανθιά Κέλι (Τζένι Γκαρθ), το πλουσιόπαιδο Στιβ (Ίαν Ζίερινγκ), τη συνεσταλμένη Ντόνα (Τόρι Σπέλινγκ) και τον νερντ της παρέας, Ντέιβιντ (Μπράιαν Όστιν Γκριν). Κατά τη διάρκεια των δέκα σεζόν της σειράς, οι χαρακτήρες μπλέχτηκαν σε πολυάριθμα ερωτικά τρίγωνα, αποφοίτησαν από το λύκειο και προχώρησαν στο κολέγιο και την καριέρα τους.

Το Beverly Hills, 90210 αποτέλεσε την πρώτη μεγάλη επιτυχία του σεναριογράφου και παραγωγού Ντάρεν Σταρ, ο οποίος στη συνέχεια υπήρξε υπεύθυνος για το spinoff της σειράς, Melrose Place, που προβλήθηκε από το 1992 έως το 1999, καθώς και το κολοσσιαίο χιτ του δικτύου HBO, Sex and the City.

O Άαρον Σπέλινγκ, ο οποίος πέθανε το 2006 σε ηλικία 83 ετών, ήταν ένας από τους πιο γόνιμους παραγωγούς στην ιστορία της τηλεόρασης. Ανάμεσα στις δημοφιλέστερες δουλειές του περιλαμβάνονται τα The Mod Squad, Οι Άγγελοι του Τσάρλι, η Δυναστεία, το Στάρσκι και Χατς και το Πλοίο της Αγάπης.

Το reboot του Beverly Hills, 90210 που δεν ενθουσίασε το κοινό

Το τελευταίο επεισόδιο του Beverly Hills, 90210 προβλήθηκε στις 17 Μαΐου 2000. Μια νέα εκδοχή της σειράς, με τίτλο 90210, έκανε πρεμιέρα στις 2 Σεπτεμβρίου 2008. Το σενάριο ακολουθεί μια οικογένεια από το Κάνσας που μετακομίζει στο Μπέβερλι Χιλς.

Από το αρχικό καστ του Beverly Hills, 90210, η Τζένι Γκαρθ επανέλαβε τον ρόλο της ως Κέλι, πλέον ως συμβούλου καθοδήγησης στο West Beverly Hills High, ενώ η Σάνον Ντόχερτι πραγματοποίησε guest εμφάνιση, στην οποία το κοινό πληροφορήθηκε ότι η Μπρέντα έχει γίνει ηθοποιός. Το BH90210, μια επανεκκίνηση του πρωτότυπου, με τους περισσότερους από τους ίδιους ηθοποιούς, έκανε πρεμιέρα στο Fox τον Αύγουστο του 2019.

Μεγάλος απών ο Λιουκ Πέρι, ο ίσως λιγότερο ερμηνευτικά τυποποιημένος πρωταγωνιστής του τηλεοπτικού φραντσάιζ, ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 52 ετών στις 4 Μαρτίου 2019.

Οι guest εμφανίσεις ηθοποιών που καταξιώθηκαν αργότερα

Ενώ πολλοί από τους πρωταγωνιστές πάσχισαν να τροχοδρομήσουν τις καριέρες τους μετά το Beverly Hills, 90210, περιοριζόμενοι σε αμελητέους ρόλους ή στο να καταγράφουν τη ζωή τους στη ριάλιτι τηλεόραση, η σειρά διαθέτει αρκετά cameo ηθοποιών που δεν ήταν διάσημοι τότε, αλλά καταξιώθηκαν αργότερα.

Η δις βραβευμένη με Όσκαρ Χίλαρι Σουάνκ ερμήνευσε την ανύπαντρη μητέρα και σερβιτόρα Κάρλι. Πολύ καιρό πριν από Τα Φιλαράκια, ο Μάθιου Πέρι υποδύθηκε τον ρόλο ενός αυτοκτονικού εφήβου αθλητή.

Ο Σεθ Γκριν κάνει το δικό του πέρασμα πριν γίνει γνωστός μέσα από το Buffy the Vampire Slayer, ενώ η Έμα Κόλφιντ είχε μεγαλύτερο ρόλο ως εκδότρια πανεπιστημιακής εφημερίδας. Μια πολύ νεαρή Εύα Λονγκόρια εμφανίστηκε επίσης στο Beverly Hills, 90210, όπως και η τότε άσημη Τζέσικα Άλμπα.