TV + Series

Σαν σήμερα: The Twilight Zone, παραφυσικές καταστάσεις σε καφκικό φόντο

Μια σειρά που άφησε εποχή

62224-137655.jpg
Newsroom
18’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
ανδρας σε βιβλιοθηκη
Η σειρά «The Twilight Zone» έχει εμπνεύσει ταινίες, τραγούδια, βιβλία και παιχνίδια © Instagram/thetwilightzone

Το «The Twilight Zone», μία αμερικάνικη σειρά επιστημονικής φαντασίας έκανε πρεμιέρα με το επεισόδιο «Where Is Everybody?» σαν σήμερα στις 2 Οκτωβρίου 1959 

Σαν σήμερα στις 2 Οκτωβρίου 1959 η θρυλική αμερικανική σειρά «The Twilight Zone» (Η Ζώνη του Λυκόφωτος), έκανε πρεμιέρα με το επεισόδιο «Where Is Everybody?».

The Twilight Zone opening credits HD

Το «The Twilight Zone» συνδυάζει αγωνία, τρόμο και επιστημονική φαντασία

Το «The Twilight Zone» ήταν μία πρωτότυπη αμερικανική σειρά επιστημονικής φαντασίας. Προβλήθηκε στο τηλεοπτικό δίκτυο CBS από το 1959 έως το 1964, σε πέντε σεζόν.

Κάθε επεισόδιο της σειράς παρουσίαζε μία αυτοτελή ιστορία στην οποία οι χαρακτήρες βρίσκονταν αντιμέτωποι με μία σειρά από ασυνήθιστα γεγονότα. Μια εμπειρία που προερχόταν – όπως περιέγραφε ο δημιουργός της σειράς Ροντ Σέρλινγκ – από τη ζώνη του λυκόφωτος. Τα επεισόδια είχαν στην πλειοψηφία τους ένα καλοδουλεμένο φινάλε καθώς και ένα ηθικό δίδαγμα.

Τα επεισόδια της σειράς ήταν μία μίξη διαφόρων διαφορετικών ειδών όπως αγωνίας, τρόμου, ψυχολογικού θρίλερ και φυσικά, επιστημονικής φαντασίας.

Το «The Twilight Zone» σημείωσε μεγάλη επιτυχία και τράβηξε το ενδιαφέρον του αμερικανικού κοινού. Από τότε μέχρι σήμερα έχει εμπνεύσει μεταγενέστερες ταινίες, σειρές, μουσικές δημιουργίες, βιβλία, παιχνίδια κ.ά. Βρίσκεται στην έβδομη θέση στη λίστα των εκατό καλύτερων σειρών όλων των εποχών του αμερικανικού περιοδικού Rolling Stone. Επίσης, κατέλαβε την 26η θέση ανάμεσα στις πενήντα καλύτερες τηλεοπτικές εκπομπές όλων των εποχών.

Το 2013, η ένωση Writers Guild of America, που εκπροσωπεί τηλεοπτικούς και κινηματογραφικούς συγγραφείς, κατέταξε το «The Twilight Zone» ως την τρίτη καλύτερη σεναριακά τηλεοπτική σειρά όλων των εποχών.

001  The Twilight Zone   Where Is Everybody clip1

Ο Ροντ Σέρλινγκ ήταν ο άνθρωπος πίσω από το «The Twilight Zone»

Ο Ροντ Σέρλινγκ ήταν ο δημιουργός, παραγωγός και σεναριογράφος της πρωτότυπης σειράς. Ήταν επίσης ο οικοδεσπότης και ο αφηγητής της εκπομπής, παρέχοντας μονολόγους στην αρχή και στο τέλος κάθε επεισοδίου. Οι αφηγήσεις του στο άνοιγμα και στο κλείσιμο συνήθως συνόψιζαν τα γεγονότα του κάθε επεισοδίου.

Ο Ροντ Σέρλινγκ στον πρόλογο κάθε επεισοδίου εξηγούσε τι είναι η ζώνη του λυκόφωτος: «Υπάρχει μία πέμπτη διάσταση πέρα από αυτές που είναι γνωστές στον άνθρωπο. Είναι μία διάσταση τόσο απέραντη όσο το διάστημα και τόσο αιώνια όσο το άπειρο. Είναι το μέσο έδαφος μεταξύ φωτός και σκιάς, μεταξύ επιστήμης και δεισιδαιμονίας. Βρίσκεται ανάμεσα στο λάκκο των ανθρώπινων φόβων και στην κορυφή των γνώσεών του. Αυτή είναι η διάσταση της φαντασίας. Μία περιοχή που ονομάζουμε: Η ζώνη του λυκόφωτος».

Ο Ροντ Σέρλινγκ
Ο δημιουργός του «The Twilight Zone», Ροντ Σέρλινγκ © Wikimedia Commons/CBS

Τη δεκαετία του ΄50 ο Σέρλινγκ καθιερώθηκε ως ένα από τα πιο δημοφιλή ονόματα της τηλεόρασης.

Από μικρό παιδί του άρεσαν οι ιστορίες μυθοπλασίας. Ως ενήλικος, ενδιαφέρθηκε έμπρακτα για κοινωνικά θέματα όπως ο ρατσισμός, η πολιτική, ο πόλεμος, η κοινωνία και η ανθρώπινη φύση. Ήταν γνωστός ως ο «θυμωμένος νεαρός άνδρας» του Χόλιγουντ. Συγκρουόταν χωρίς ενδοιασμό με τηλεοπτικά στελέχη και χορηγούς εκπομπών για ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, όπως η λογοκρισία ή ο ρατσισμός και ο πόλεμος.

Αποφάσισε να συνδυάσει τα δύο ενδιαφέροντά του – τις ιστορίες μυθοπλασίας και τη «φωνή του» απέναντι σε κοινωνικά θέματα – σε μία σειρά. Και αυτή η σειρά αποδείχτηκε πως ήταν το «The Twilight Zone».

Το «The Twilight Zone» κινδύνευσε να κοπεί με το που ξεκίνησε

Το 1958 το αμερικανικό κανάλι CBS αγόρασε τα δικαιώματα της πρώτης ιστορίας επιστημονικής φαντασίας του Ροντ Σέρλινγκ, «The Time Element». Η υπόθεση αφορούσε έναν άνθρωπο που μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου επισκέπτεται έναν ψυχαναλυτή, λέγοντάς του για ένα επαναλαμβανόμενο όνειρο που έβλεπε. Μέσα από το όνειρο προσπαθούσε να προειδοποιήσει τους ανθρώπους για την επίθεση στο Περλ Χάρμπορ πριν συμβεί, αλλά εκείνοι αγνοούσαν τις προειδοποιήσεις του. Το «The Time Element» προβλήθηκε στις 24 Νοεμβρίου 1958.

Το «The Twilight Zone» έκανε επίσημη πρεμιέρα στις 2 Οκτωβρίου 1959. Αρχικά, η βαθμολογία της ήταν χαμηλή. Το μέλλον της τέθηκε υπό αμφισβήτηση, ειδικότερα μετά το τρίτο επεισόδιο που σημείωσε πολύ χαμηλή βαθμολογία, κινδυνεύοντας να χάσει τους χορηγούς της. Παρ’ όλα αυτά, είχε καταφέρει να προσελκύσει πολύ μεγάλο κοινό, με αποτέλεσμα το τηλεοπτικό δίκτυο CBS να ξεπερνάει σε θεαματικότητα τους αντιπάλους του.

Η σειρά συνεχίζεται μέχρι σήμερα

Ο Σέρλινγκ και οι σεναριογράφοι του «The Twilight Zone» συχνά χρησιμοποιούσαν την επιστημονική φαντασία ως μέσο για κάποιο κοινωνικό σχόλιο. Τα δίκτυα και οι χορηγοί των εκπομπών δε ασχολούνταν τόσο με τις φαινομενικά αβλαβείς φανταστικές ιστορίες, με αποτέλεσμα να μην τις λογοκρίνουν. Εκτός από τον Σέρλινγκ, ο οποίος έγραψε σχεδόν τα δύο τρίτα των συνολικών επεισοδίων της σειράς, στο γράψιμο συμμετείχαν και άλλοι γνωστοί σεναριογράφοι.

Ο Σέρλινγκ πούλησε τα δικαιώματα του «The Twilight Zone» στο κανάλι CBS. Έχουν γίνει τρεις προσπάθειες αναβίωσης της τηλεοπτικής σειράς με νέο σενάριο. Από το 1985 μέχρι το 1989, το CBS χρησιμοποίησε τον Τσαρλς Άιντμαν και αργότερα τον Ρόμπιν Γουόρντ σαν αφηγητές. Από το 2002 μέχρι το 2003, το κανάλι UPN χρησιμοποίησε ως αφηγητή τον Φόρεστ Γουίτακερ.

Τέλος, η πιο πρόσφατη προσπάθεια για μια επιτυχημένη αναβίωση του «The Twilight Zone» είναι αυτή του 2019, πάλι από το τηλεοπτικό δίκτυο CBS, με τον Τζόρνταν Πιλ να αναλαμβάνει καθήκοντα παραγωγού και αφηγητή. Η προβολή του πρώτου επεισοδίου έγινε την 1η Απριλίου 2019. Η σειρά τελικά σταμάτησε να προβάλλεται στις 24 Φεβρουαρίου 2021 μετά από δύο σεζόν.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.