TV + Series

Baby Reindeer: Δικαιώθηκε η Χάρβεϊ στην υπόθεση κατά του Netflix

Δικαστήριο έκρινε πως η πλατφόρμα χαρακτήρισε λανθασμένα και σκόπιμα ως «αληθινή ιστορία» τη σειρά

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

«Baby Reindeer»: Δικαιώθηκε η Χάρβεϊ στην υπόθεση κατά του Netflix - Δικαστήριο έκρινε πως η πλατφόρμα χαρακτήρισε λανθασμένα και σκόπιμα ως «αληθινή ιστορία» τη σειρά

Δικαστήριο στις ΗΠΑ έκρινε ότι η γυναίκα που κατηγορείται ότι παρακολουθούσε τον δημιουργό του «Baby Reindeer», Ρίτσαρντ Γκαντ, μπορεί να μηνύσει για δυσφήμιση το Netflix, σημειώνοντας ότι η σειρά λανθασμένα διαφημίστηκε ως «αληθινή ιστορία», ενώ το Netflix «δεν κατέβαλε καμία προσπάθεια» να ελέγξει την ιστορία του Γκαντ.

Η Φιόνα Χάρβεϊ, η γυναίκα στην οποία βασίζεται ο χαρακτήρας της Μάρθας του «Baby Reindeer», ισχυρίστηκε ότι η σειρά άφησε λανθασμένα να εννοηθεί ότι επιτέθηκε σεξουαλικά στον Γκαντ και ότι είχε σταλεί στη φυλακή επειδή τον παρακολουθούσε. Αφού οι τηλεθεατές κατάφεραν να την αναγνωρίσουν ως το πρόσωπο πίσω από τη Μάρθα –παρά την επιθυμία του Γκαντ–, η Χάρβεϊ κατέθεσε αγωγή ύψους 170 εκατομμυρίων δολαρίων, υποστηρίζοντας ότι η σειρά τη δυσφήμισε παρουσιάζοντας τη Μάρθα ως καταδικασμένη, ενώ δεν είχε καταδικαστεί για έγκλημα.

Στην απόφασή του, που εκδόθηκε την Παρασκευή στην Καλιφόρνια, το δικαστήριο σημείωσε ότι επειδή τα επεισόδια της σειράς ξεκινούν με τη φράση «Αυτή είναι μια αληθινή ιστορία», προσκαλούσε τους θεατές να εκλάβουν όλη την ιστορία ως γεγονός που συνέβη. Αλλά ενώ οι «υποτιθέμενες πράξεις της Χάρβεϊ είναι καταδικαστέες», διαπίστωσε το δικαστήριο, οι πράξεις της Μάρθας στην εκπομπή είναι «χειρότερες» από αυτές για τις οποίες κατηγορείται ο Χάρβεϊ στην πραγματικότητα.

«Υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ της παρενόχλησης και της καταδίκης για παρενόχληση σε δικαστήριο» έγραψε. «Ομοίως, υπάρχουν μεγάλες διαφορές μεταξύ του ακατάλληλου αγγίγματος και της σεξουαλικής επίθεσης, καθώς και μεταξύ του σπρωξίματος και του βγαλσίματος των ματιών κάποιου. Ενώ οι υποτιθέμενες πράξεις του ενάγοντος είναι καταδικαστέες, οι δηλώσεις των κατηγορουμένων είναι χειρότερου βαθμού και θα μπορούσαν να προκαλέσουν διαφορετικό αποτέλεσμα στο μυαλό ενός θεατή».

«Το Netflix μπορούσε να ξεκαθαρίσει ότι το “Baby Reindeer” δεν είναι αληθινή ιστορία, αλλά δεν το έκανε»

Προς υπεράσπισή του, ο Γκαντ ισχυρίστηκε ότι η Χάρβεϊ τον παρακολουθούσε επί χρόνια, ενώ εργαζόταν σε μια παμπ στο Λονδίνο, του τσιμπούσε τα οπίσθια και του έστελνε χιλιάδες ενοχλητικά email και φωνητικά μηνύματα. Είπε, δε, ότι ενώ την κατήγγειλε στην αστυνομία, έλαβε μια «προειδοποίηση για παρενόχληση» και δεν διώχθηκε ποινικά ούτε οδηγήθηκε στη φυλακή.

Ο Γκαντ δήλωσε ότι η σειρά του Netflix και το θεατρικό έργο στο οποίο βασίστηκε, ήταν και τα δύο μυθοπλαστικά και δεν προορίζονταν ως απεικόνιση της πραγματικότητας. Τον Ιούνιο, οι Sunday Times ανέφεραν ότι ο Γκαντ είχε επιφυλάξεις για την ατάκα «Αυτή είναι μια αληθινή ιστορία», αλλά ότι συμπεριλήφθηκε κατόπιν αιτήματος του Netflix.

Το δικαστήριο σημείωσε το άρθρο των Sunday Times στην απόφασή του, υποστηρίζοντας ότι θα μπορούσε να αποδείξει «πραγματική κακοβουλία» εάν το Netflix επέλεγε να παρουσιάσει την ιστορία ως γεγονός, ενώ γνώριζε ότι ήταν μυθοπλασία.

Η Χάρβεϊ δεν κατονομάστηκε ποτέ στο «Baby Reindeer», αλλά τα μέλη του κοινού την αναγνώρισαν γρήγορα μέσω των αναρτήσεών της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η Χάρβεϊ δήλωσε ότι δέχθηκε απειλές θανάτου, με το δικαστήριο να αναγνωρίζει ότι υπέστη «σοβαρή συναισθηματική ζημιά» αφού ένιωθε φόβο να βγει έξω.

Το δικαστήριο δήλωσε ότι το Netflix «έπρεπε να γνωρίζει ότι οι δηλώσεις και η απεικόνιση της ενάγουσας μέσω της πρωταγωνίστριας ήταν παραπλανητικές και ότι οι θεατές θα ανακάλυπταν την ταυτότητά της και θα την παρενοχλούσαν με βάση αυτές τις ψευδείς δηλώσεις και απεικονίσεις. Ωστόσο, οι εναγόμενοι δεν κατέβαλαν καμία προσπάθεια να διερευνήσουν την ακρίβεια αυτών των δηλώσεων και απεικονίσεων ή να λάβουν περαιτέρω μέτρα για να αποκρύψουν την ταυτότητά της».