TV + Series

Σαν σήμερα 22 Σεπτεμβρίου: «Τα Φιλαράκια» που όλοι θα ήθελαν να έχουν

30 χρόνια από την πρεμιέρα της σειράς που κατέκτησε τον πλανήτη

A.V. Team
14’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

«Τα Φιλαράκια»: 30 χρόνια από την πρεμιέρα μιας από τις δημοφιλέστερες τηλεοπτικές σειρές όλων των εποχών - Το αποτύπωμά της στην ποπ κουλτούρα.

Λίγα πράγματα ωριμάζουν όμορφα στο ρευστό τηλεοπτικό τοπίο, «Τα Φιλαράκια» ωστόσο παραμένουν σταθερά ανάμεσά τους.

Μέσα από τη δεκαετή πορεία, τις ισάριθμες σεζόν και τα 235 επεισόδιά τους, «Τα Φιλαράκια» σφράγισαν την ποπ κουλτούρα των δεκαετιών του 1990 και του 2000, ενώ παραμένουν σημείο αναφοράς τόσο για τους νοσταλγούς του παρελθόντος όσο και για τη Gen Z, η οποία ανακαλύπτει τη διαχρονική αίγλη της σειράς μέσα από την πλατφόρμα του Netflix. Ποια ήταν τα συστατικά της επιτυχίας του σίτκομ που κατέκτησε τον πλανήτη;

«Τα Φιλαράκια»: Η οικογένεια που αποκτήσαμε μέσα από τους τηλεοπτικούς δέκτες

Στις καλύτερες στιγμές τους, «Τα Φιλαράκια» είναι η αρτιότερη κωμική σειρά που προβλήθηκε στους δέκτες. Από τις απαρχές του σόου, οι περιπέτειες έξι γοητευτικών φίλων που ζούσαν στη Νέα Υόρκη διάγοντας τον μποέμικο βίο τους πίνοντας καφέ και συζητώντας τα μικροπροβλήματα της καθημερινότητάς τους, είχαν πολύ πιο αιχμηρή γραφή από ό,τι έδειχνε το χαριτωμένο περίβλημά τους.

Ακόμη και όταν η ποιότητα έπεσε λίγο περί τα μέσα της σειράς, το σύνολο παρέμεινε απόλυτα ταιριαστό, φιλοξενώντας την καλύτερη κωμική κολεκτίβα στη σύγχρονη τηλεόραση. Και όταν «Τα Φιλαράκια» έφτασαν στο φινάλε της διαδρομής τους, βλέποντας τον Ρος, τη Ρέιτσελ, τον Τσάντλερ, τη Μόνικα, τον Τζόι και τη Φοίβη να λένε το τελευταίο αντίο τους παρέα με περισσότερους από 52 εκατομμύρια θεατές, το κοινό βίωσε την αίσθηση του τέλους μιας ολόκληρης εποχής.

Από το χτένισμα της Τζένιφερ Άνιστον, το οποίο βαφτίστηκε «The Rachel» και κοπιαρίστηκε από εκατομμύρια γυναίκες ανά τον κόσμο έως το χαρακτηριστικό «How you doin'?» του Ματ Λε Μπλανκ και τις εσκεμμένα ανολοκλήρωτες σαρδόνιες ατάκες του Μάθιου Πέρι που μύησαν μια ολόκληρη γενιά στη γοητεία του σαρκασμού, «Τα Φιλαράκια» έδωσαν τον τόνο ενός ποπ φαινομένου στο οποίο το κοινό δεν παύει να επιστρέφει.

Στα «Φιλαράκια» έχει πιστωθεί το γεγονός ότι αναρίθμητοι μη αγγλόφωνοι θεατές αποφάσισαν μάθουν τη γλώσσα. Ανάμεσα στις διασημότητες που δηλώνουν fans της σειράς συγκαταλέγονται ο Ντέιβιντ Μπέκαμ, η Σελένα Γκόμεζ, ο πρώην προπονητής της Λίβερπουλ Γιούργκεν Κλοπ, μουσικοί του νοτιοκορεατικού συγκροτήματος BTS, η Τζένιφερ Γκάρνερ, η Εμίλια Κλαρκ και πολλοί άλλοι.

Τριάντα χρόνια μετά την πρεμιέρα τους, «Τα Φιλαράκια» εξακολουθούν να συσπειρώνουν νέα μέλη στην παρέα τους.

Δύο ή τρία πράγματα που ξέρουμε για «Τα Φιλαράκια»

Η διάσημη αμερικανική τηλεοπτική κωμική σειρά προβλήθηκε στο δίκτυο NBC από το 1994 έως το 2004. Κέρδισε έξι βραβεία Emmy, συμπεριλαμβανομένου του βραβείου εξαιρετικής κωμικής σειράς, και από τη δεύτερη σεζόν μέχρι το φινάλε της διατηρήθηκε στο top 5 της βαθμολογίας Nielsen, φτάνοντας στην πρώτη θέση στην όγδοη σεζόν.

Δημιουργήθηκε από τους Ντέιβ Κρέιν και Μάρτα Κάουφμαν και εξιστορεί την καθημερινότητα έξι νέων ενηλίκων στο Γκρίνουιτς Βίλατζ της Νέας Υόρκης. Μεγάλο μέρος της σειράς διαδραματίζεται στα διαμερίσματα των φίλων, καθώς επισκέπτονται ο ένας τον άλλον. Η σειρά περιστρέφεται γύρω από την ατομική και συλλογική αναζήτηση των χαρακτήρων για σεξ, δέσμευση και υπαρξιακό νόημα. Οι φίλοι αποτελούνται από τρεις άνδρες και τρεις γυναίκες, των οποίων οι ποικίλες προσωπικότητες και αδυναμίες επιτρέπουν τόσο την ευρεία ταύτιση του κοινού όσο και άφθονες κωμικές στιγμές.

Καθώς η σειρά εξελισσόταν, κάθε μέλος του καστ κατέκτησε τη διασημότητα, ενίοτε με τραγικά συνεπακόλουθα, όπως στην περίπτωση του Μάθιου Πέρι.

Περισσότερα από 52 εκατομμύρια άτομα παρακολούθησαν το φινάλε της σειράς στις 6 Μαΐου 2004. Το τραγούδι του τίτλου των Friends, «I'll Be There for You», που ερμήνευσαν οι Rembrandts, ήταν μια μικρή ποπ επιτυχία από μόνο του.

Εντυπωσιακές ήταν οι απροσδόκητες εμφανίσεις πρωτοκλασάτων ονομάτων του Χόλιγουντ, σε μια περίοδο μάλιστα κατά την οποία οι σελέμπριτι του κινηματογράφου απέφευγαν την τηλεόραση. Ανάμεσά τους, οι Ιζαμπέλα Ροσελίνι, Ρόμπιν Γουίλιαμς, Σούζαν Σαράντον, Γκάρι Όλντμαν, Σον Πεν.

Το 2021, το καστ επέστρεψε για το «Friends: The Reunion», ρίχνοντας την οριστική αυλαία σε ένα σίτκομ που λατρεύτηκε όσο ελάχιστα άλλα.

Τα Φιλαράκια (Friends)
Η.Π.Α.,1994, Έγχρωμη
Τηλεοπτική Σειρά / Κωμωδία / Ρομαντική, 22' (το κάθε επεισόδιο)
Δημιουργοί: Κέβιν Μπράιτ, Ντέιβιντ Κρέιν και Μάρτα Κάουφμαν
Πρωταγωνιστούν: Τζένιφερ Άνιστον, Κόρτνεϊ Κοξ, Λίζα Κούντροου, Ματ ΛεΜπλάνκ, Μάθιου Πέρι, Ντέιβιντ Σουίμερ

(Με πληροφορίες του Empire και της Britannica)