TV + Series

Σαν σήμερα τα X-Files κάνουν ντεμπούτο στο Fox δημιουργώντας ένα cult κοινό

Το πιλοτικό επεισόδιο της σειράς παραμένει ίσως η καλύτερη πρεμιέρα στην τηλεόραση

A.V. Team
8’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Τα X-Files ξεκίνησαν στις 10 Σεπτεμβρίου του 1993, σε μια εποχή όπου δεν υπήρχαν streaming πλατφόρμες ούτε καλωδιακή τηλεόραση

Σαν σήμερα το 1993 η τηλεοπτική σειρά X-Files κάνει πρεμιέρα στο δίκτυο της Fox με το πρώτο επεισόδιο να παραμένει ίσως η καλύτερη πρεμιέρα στην τηλεόραση.

 

Μετά από εννιά σεζόν, δύο ταινίες, δύο ακόμα σεζόν που αναβίωσαν τη σειρά, πολλά βιβλία, κόμικς, παιχνίδια, και πολλούς που προσπάθησαν να την αντιγράψουν, δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι τα X-Files άλλαξαν την τηλεόραση όπως την ξέραμε, αλλά και τους τρόπους που την παρακολουθούμε. Η σειρά έθεσε τόσο υψηλές προσδοκίες που κάποιες φορές δεν μπορούσε να τις ακολουθήσει και πολλά επεισόδια άφησαν τους φαν με περισσότερα ερωτήματα και μυστήριο από απαντήσεις, προς απογοήτευσή τους.

Για να εκτιμήσουμε πώς τελείωσαν τα X-Files, χρειάζεται να πάμε πίσω στην αρχή τους. Όταν το show ξεκίνησε στις 10 Σεπτεμβρίου του 1993, το τηλεοπτικό τοπίο ήταν εντελώς διαφορετικό από ό,τι είναι σήμερα. Δεν υπήρχαν streaming πλατφόρμες ούτε καλωδιακή τηλεόραση. Ο προγραμματισμός στη ζώνη υψηλής τηλεθέασης περιλάμβανε σίριαλ (καθημερινές ή εβδομαδιαίες οικογενειακές κωμικές σειρές και μελοδράματα) ή αυτοτελή επεισόδια (κωμωδίες ή δικαστικά δράματα). Όταν εμφανίστηκαν τα  X-Files, ακολούθησαν τον δικό τους δρόμο. 

© Facebook/The X-Files

X-Files: Οι αυτοτελείς ιστορίες της σειράς ήταν οι αγαπημένες των φαν

Ο Chris Carter, δημιουργός της σειράς, δεν ήταν ο πρώτος που είχε την ιδέα για ένα show που θα είναι και σίριαλ και θα περιλαμβάνει και αυτοτελή επεισόδια, ένα μοντέλο που έγινε δημοφιλές τα επόμενα χρόνια και θα υιοθετήσουν και άλλοι δημιουργοί. Σήμερα, έχουμε συνηθίσει σε ιστορίες που τραβάνε για μία ολόκληρη σεζόν και μέσα τους βρίσκουμε επεισόδια με μικρή ή καμία σύνδεση με την κεντρική ιστορία, ιδιαίτερα στα franchises Whedonverse (Buffy the Vampire Slayer, Angel) και Arrowverse (Arrow, The Flash).

Τα The X-Files από τον πάτο της τηλεθέασης και μέσα σε λίγες σεζόν, έφτασε να είναι ένα show που όλοι περίμεναν κολλημένοι στους δέκτες τους κάθε Παρασκευή που ξεκινούσε κάθε νέο επεισόδιο. Βοήθησε σε αυτό το χάρισμα και η χημεία που ανέπτυξαν οι δύο κύριοι πρωταγωνιστές, David Duchovny και Gillian Anderson. Αν και κάποια επεισόδια δεν τα κατάφεραν καλά, ωστόσο συνολικά, οι αυτοτελείς ιστορίες των X-Files ήταν οι αγαπημένες των φαν και αυτές που χαρακτήρισαν τη σειρά.

© Facebook/The X-Files

Επεισόδια σαν τα Jose Chung’s From Outer Space, Bad Blood, Clyde Bruckman’s Final Repose και το διαβόητο Home, βλέπονται με μεγάλο ενδιαφέρον ακόμα και σήμερα. Ακόμα και με την αναβίωση της σειράς το 2016 και το 2018, ανάμεσα στα highlights ήταν τα monster of the week επεισόδια Mulder and Scully Meet the Were-Monster και The Lost Art Of Forehead Sweat. Μπορείς να τα απολαύσεις, ακόμα και δεν έχεις δει ούτε ένα λεπτό από τη σειρά. Αυτά τα επεισόδια δεν ήταν το πρόβλημα. Η πλοκή της σειράς έγινε, κάποια στιγμή, τόσο πολύπλοκη που διατάραξε την ισορροπία και έδιωξε πολλούς τηλεθεατές μακριά.

© Instagram / thexfilestv

Η πρώτη επιλογή των X-Files για τον ρόλο της Scully ήταν η Pamela Anderson

Το  πρώτο επεισόδιο των The X-Files έφερε τον λιτό τίτλο, Pilot (σε σκηνοθεσία Robert Mandel), και αποτελεί ως τώρα μία από τις καλύτερες – αν όχι την καλύτερη – εισαγωγή στα τηλεοπτικά δρώμενα. Και αυτό φαίνεται από τις βαθμολογίες που έχει λάβει το εν λόγω επεισόδιο σε IMDb και Rotten Tomatoes. Στο IMDb έχει βαθμολογία 8,2/10, ενώ στο Tomatoes η βαμθολογία της σειράς φτάνει συνολικά στο 85% στο rate του κοινού.

Αυτό που δεν είναι γνωστό στο ευρύ κοινό είναι πως η πρώτη προτεινόμενη για τον ρόλο της Scully ήταν η Pamela Anderson, ωστόσο ο δημιουργός, Chris Carter, κατέληξε στην Gillian Anderson. Μάλιστα, η Gillian Anderson ψηφίστηκε το 1996 ως η πιο σέξι γυναίκα του κόσμου από το περιοδικό FHM, επισκιάζοντας την Pamela, την οποία και ήθελε αρχικά η παραγωγή για να κάνει μεγαλύτερη αίσθηση. Η εμφάνιση και η έμπνευση για τον χαρακτήρα της Scully, βασίστηκε στην Clarice Starling της ταινίας Η Σιωπή των Αμνών.

© Instagram / thexfilestv

Στο πρώτο επεισόδιο που κυκλοφόρησε πριν από 31 χρόνια, έκανε μια μικρή εμφάνιση και ο πατέρας του David Duchovny, στη σκηνή του αεροπλάνου. Στα παραλειπόμενα του πρώτου επεισοδίου επίσης, είναι το γεγονός πως δεν ακούγεται το κλασικό opening/closing theme, που έγινε σήμα κατατεθέν των X-Files, συνολικά.

Για την ιστορία, το κοινό λάτρεψε τόσο πολύ το 90s Opening Title Sequence σε τέτοιο βαθμό που ο δημιουργός Chris Carter το επανέφερε τη δεκαετία του 2010 για τις σεζόν 10 και 11 αντί της εκσυγχρονισμένης του version, που έπαιξε στην 9η σεζόν. Στον πιλότο βλέπουμε για πρώτη φορά το πόστερ I want to believe, μέσα στο γραφείο του Fox Mulder, του πιο geek πράκτορα του FBI.

© Facebook/The X-Files

Μην εμπιστεύεστε κανέναν: Το σενάριο του πιλοτικού επεισοδίου των X-Files

Η Dana Scully μετατίθεται στα X-Files δίπλα στον Fox Mulder, με την ελπίδα ότι το επιστημονικό της υπόβαθρο θα απομυθοποιήσει τους ισχυρισμούς του για απαγωγές από εξωγήινους, συγκαλύψεις από την κυβέρνηση παραφυσικών φαινομένων και διάφορες άλλες συνωμοσίες. Η πρώτη τους υπόθεση τους οδηγεί στα δάση του Όρεγκον, όπου ερευνούν μια σειρά θανάτων σε μια κοινότητα στους οποίους ο Mulder βλέπει εξωγήινο χέρι.

Πρακτικά, ο πιλότος αποτελεί τον σκελετό για τις επόμενες 11 σεζόν και 217 επεισόδια. Σε όλη τη σειρά υπάρχει μια διάχυτη αίσθηση μυστηρίου – αμφισβήτησης, αλλά και παιχνιδιού ανάμεσα στο τι ισχύει, τι δεν ισχύει και τι είναι φαντασίωση, εδραιώνοντας έτσι ένα από τα βασικά μότο της σειράς: μην εμπιστεύεστε κανέναν.

Στον πιλότο βλέπουμε και πολλούς βασικούς χαρακτήρες: Τον Διευθυντή του Τμήματος Blevins (Charles Cioffi) που ζητά από τη Scully να αποδομήσει τα X-Files, αλλά και τον Smoking Man (William B Davis). Από την αρχή ο Mulder λέει στη Scully την ιστορία της απαγωγής της αδερφής του, που αποτελεί και δομικό στοιχείο για την υπόλοιπη σειρά.

Τα X-Files γιγαντώθηκαν μαζί με το διαδίκτυο

Ήταν μια εποχή που δεν υπήρχε διαδίκτυο όπως το ξέρουμε σήμερα και που οι θεωρίες συνωμοσίας δεν ήταν τόσο διαδεδομένες. Μια εποχή πιο ρομαντική σε σχέση με το διάστημα και τις ανακαλύψεις γύρω από αυτό, αλλά και μια εποχή που ερχόταν χρονικά αμέσως μετά το κλείσιμο της δεκαετίας του 1980 και το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.

Αξίζει να σημειωθεί πως η σειρά μεγάλωσε μαζί με την ωρίμανση του internet δημιουργώντας μια από τις πρώτες μεγάλες διαδικτυακές παρουσίες για τηλεοπτική εκπομπή, συμπεριλαμβανομένου ενός online αρχείου που είναι ενεργό μέχρι σήμερα. Η κυριαρχία του διαδικτύου και η συνωμοσιολογία που ελελίχθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 2000 και μετά τους Δίδυμους Πύργους, επαναπροσδιόρισαν τη σειρά, η οποία και απέκτησε νέους οπαδούς.

Παράλληλα, ο χαρακτήρας της Scully κινήθηκε μακριά από τη σεξουαλοποίηση, παρότι η Anderson είχε ένθερμους άνδρες fan στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Η Anderson κατάφερε να παγιώσει μια περσόνα δυναμικής και σκεπτόμενης γυναίκας που έμπαινε στη νέα εποχή χωρίς την ανάγκη γυμνού.

Ενδιαφέρον έχει δε το γεγονός πως τα εφέ στο πρώτο επεισόδιο ήταν φυσικά. Όταν ένας άγνωστος εμπρηστής πυρπολεί το δωμάτιο του μοτέλ του πρωταγωνιστικού ζεύγους, για να καταστρέψει στοιχεία, το μοτέλ όντως φλέγεται, ενώ σε σύγχρονη παραγωγή πιθανότατα θα γινόταν χρήση CGI. Σε άλλα σημεία τα εφέ βέβαια, δεν αντέχουν το τεστ του χρόνου.