TV + Series

Top 15: Οι καλύτερες αστυνομικές σειρές που βασίστηκαν σε μυθιστορήματα

Τηλεοπτικές σειρές που κέρδισαν τους τηλεθεατές με την ατμόσφαιρα και την ανατρεπτική και αγωνιώδη πλοκή

Γιώργος Δήμος
Γιώργος Δήμος
10’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Οι καλύτερες αστυνομικές σειρές που βασίστηκαν σε μυθιστορήματα
Οι καλύτερες αστυνομικές σειρές που βασίστηκαν σε μυθιστορήματα

15 Μεγάλες τηλεοπτικές παραγωγές βασισμένες σε αστυνομικά best seller βιβλία

Τα βιβλία προηγούνται των τηλεοπτικών σειρών κατά μερικούς αιώνες, οπότε είναι λογικό να ήταν εκείνα που κέρδισαν πρώτα το ενδιαφέρον του κοινού. Οι ιστορίες μυστηρίου και (λίγο αργότερα) τα αστυνομικά μυθιστορήματα έγιναν, από τη στιγμή που εμφανίστηκαν, μερικά από τα πιο δημοφιλή λογοτεχνικά είδη. Από τις περιπέτειες του Σέρλοκ Χολμς, μέχρι τα μυστήρια με τον Ηρακλή Πουαρό και την Μις Μαρπλ, τέτοια μυθιστορήματα έχουν συχνά αποτελέσει τη βάση για ταινίες και βέβαια τηλεοπτικές σειρές που άφησαν εποχή. Αυτές είναι μερικές τηλεοπτικές σειρές, από τα μέσα της δεκαετίας του 1990 και ύστερα, που κέρδισαν τους τηλεθεατές με την ατμόσφαιρα και την ανατρεπτική και αγωνιώδη πλοκή των επεισοδίων τους, οι οποίες βασίστηκαν σε κάποιο αστυνομικό μυθιστόρημα.

Τηλεοπτικές σειρές που κέρδισαν τους τηλεθεατές με την ατμόσφαιρα και αγωνιώδη πλοκή

1. Dexter (2006-2013)

Dexter (2006) Official Trailer | Michael C. Hall SHOWTIME Series

Μία από τις πλέον επιτυχημένες τηλεοπτικές σειρές των τελευταίων δεκαετιών, το «Dexter» του δικτύου Showtime, που διαδραματίζεται στο Μαϊάμι και επικεντρώνεται στον χαρακτήρα Ντέξτερ Μόργκαν (Μάικλ Σ. Χολ), έναν εγκληματολόγο που εργάζεται στο τοπικό Αστυνομικό Τμήμα και παράλληλα ψάχνει για το επόμενο θύμα των δολοφονικών του τάσεων, ανάμεσα στους εγκληματίες που η δικαιοσύνη δεν έχει τιμωρήσει. Το σενάριο της σειράς βασίστηκε στη σειρά βιβλίων τρόμου του Τζεφ Λίντσεϊ, που ξεκίνησε με το «Darkly Dreaming Dexter» (2004). Οι τέσσερις πρώτες σεζόν της σειράς αναγνωρίστηκαν από κοινό και κριτικούς και χάρισαν στον πρωταγωνιστή και τον Τζον Λίθγκοου από ένα Golden Globe Award. Με τα χρόνια η σειρά άρχισε να χάνει μέρος της αρχικής της αίγλης.

2. The Night Manager (2016- )

The Night Manager: Trailer - BBC One

Βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Τζον Λε Καρρέ, η βρετανική κατασκοπική σειρά έχει προταθεί, μέχρι στιγμής, για 36 βραβεία, ενώ η σκηνοθέτις της πρώτης σεζόν, Σουζάν Μπίερ, υπήρξε η πρώτη γυναίκα που κέρδισε το Golden Globe Award, το Primetime Emmy Award και το European Film Award. Με πρωταγωνιστή, μεταξύ άλλων, τον γνωστό στο ευρύ κοινό για τον ρόλο του ως Dr. House, Χιου Λώρι (εδώ σε έναν πολύ διαφορετικό ρόλο), η σειρά είχε τόση επιτυχία που το 2023 διασκευάστηκε για την ινδική τηλεόραση. Το BBC One ανακοίνωσε πρόσφατα ότι η σειρά θα ανανεωθεί για δύο ακόμα σεζόν.

3. Killing Eve (2018-2022)

Killing Eve: Series 2 | OFFICIAL TRAILER - BBC

Επίσης μία βρετανική σειρά με κατασκόπους, το «Killing Eve», με πρωταγωνίστρια την γνωστή από τον ρόλο της ως Dr. Christina Young στο ιατρικό δράμα «Greys Anatomy», Σάντρα Ο, κέρδισε βραβεία και διεθνή αναγνώριση για τις δύο πρώτες σεζόν του. Βασισμένη στη σειρά μυθιστορημάτων «Villanelle», του Λουκ Τζένινγκς, η ιστορία πραγματεύεται τις περιπέτειες της Ιβ Πολάστρι, μιας υποτιμημένης Βρετανίδας πράκτορα της ΜΙ5 που όταν μια μέρα παίρνει την απόφαση να ερευνήσει σε βάθος την υπόθεση που της έχει ανατεθεί, ξαφνικά απολύεται. Η πραγματική περιπέτεια ξεκινά όταν προσλαμβάνεται ως μυστική πράκτορας της ΜΙ6, με σκοπό να εντοπίσει την ψυχοπαθή δολοφόνο Βιλανέλ (Τζόντι Κόμερ), που εργάζεται για μία μυστική οργάνωση ονόματι «Οι Δώδεκα».

4. Dirk Gently (2010-2012)

Dirk Gently trailer

Ίσως η πιο παράξενη αστυνομική σειρά σε αυτή τη λίστα, το «Dirk Gently» βασίζεται στο βιβλίο επιστημονικής φαντασίας «Dirk Gently's Holistic Detective Agency» (1987) του Βρετανού χιουμορίστα Ντάγκλας Άνταμς. Με μόνο μία σεζόν και τέσσερα επεισόδια, από μία ώρα το καθένα, η βρετανική σειρά ακολουθεί τον ομώνυμο κεντρικό χαρακτήρα καθώς ταξιδεύει στο χρόνο και σε άλλους κόσμους, ξεφεύγοντας συχνά από την πλοκή του βιβλίου του Άνταμς.

5. The ABC Murders (2018)

The ABC Murders - Official Trailer | Prime Video

Τη βάση για αυτή τη βρετανική σειρά μυστηρίου αποτέλεσε το μυθιστόρημα της Άγκαθα Κρίστι, «The A.B.C. Murders» (1936), με κεντρικό χαρακτήρα τον διάσημο Βέλγο ντετέκτιβ, Ηρακλή Πουαρό. Εδώ, τον πολυαγαπημένο χαρακτήρα ενσαρκώνει ο απολαυστικός Τζον Μάλκοβιτς, ενώ στο φόντο της ιστορίας υπάρχει η άνοδος του φασισμού και η προετοιμασία της Ευρώπης για τον επικείμενο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο Πουαρό προσπαθεί να διαλευκάνει μία υπόθεση με έναν κατά συρροή δολοφόνο που υπογράφει με τα αρχικά A.B.C.

6. Mindhunter (2017-2019)

Netflix - Mindhunter Season 1 Trailer

Η επιτυχημένη σειρά του Τζο Πένχολ, «Mindhunter», σε παραγωγή του ίδιου, της Σαρλίζ Θερόν και του Ντέιβιντ Φίντσερ, βασίστηκε στο βιβλίο εγκληματολογίας «Mindhunter: Inside the FBI's Elite Serial Crime Unit» (1995) των Τζον Ντάγκλας και Μαρκ Ολσέικερ. Εδώ, δύο πράκτορες του FBI μαζί με μία ψυχολόγο ξεκινούν μια έρευνα κατά την οποία παίρνουν συνεντεύξεις από φυλακισμένους κατά συρροή δολοφόνους, προκειμένου να μελετήσουν την ψυχολογία τους, ούτως ώστε να λύσουν πιο αποτελεσματικά τρέχουσες υποθέσεις. Η σειρά του Netflix ολοκληρώθηκε το 2019, με μια υπόνοια ότι μπορεί να συνεχιστεί κάποια στιγμή στο μέλλον.

7. Bones (2005-2017)

BONES SEASON 1

Η αμερικανική μαραθώνια αστυνομική σειρά του Fox, «Bones», άντεξε για 12 συνεχόμενα χρόνια εξαιτίας της χημείας μεταξύ των πρωταγωνιστών της, αλλά και των κωμικών της στοιχείων. Βασισμένη περισσότερο στη ζωή και την καριέρα της ανθρωπολόγου και συγγραφέα Kathy Reichs, η σειρά ακολουθεί τη συνεργασία και την προσωπική σχέση της επιστήμονα Τέμπερανς «Μπόουνς» Μπρέναν (Έμιλυ Ντεσανέλ) με τον πράκτορα του FBI Σίλεϊ Μπούθ (Ντέιβιντ Μπορεάναζ). Τα επεισόδια της σειράς είναι αυτοτελή.

8. The Lincoln Lawyer (2022- )

The Lincoln Lawyer Season 2 | Part 2 Official Trailer | Netflix

Ακολουθώντας την ομώνυμη κινηματογραφική ταινία με τον Μάθιου ΜακΚόναχι και όντας βασισμένη στα βιβλία του Μάικλ Κόνελι (που εμπλέκεται και στην παραγωγή) η δικαστική σειρά του Netflix έκανε πρεμιέρα το 2022. Κεντρικός χαρακτήρας εδώ είναι ο Μίκυ Χάλερ, ένας δικηγόρος που κάνει όλες τις συναλλαγές του από το πίσω κάθισμα μιας Λίνκολν. Έχοντας ήδη δύο σεζόν, η σειρά θα ανανεωθεί και για μία Τρίτη, όπως ανακοινώθηκε τον Αύγουστο του 2023.

9. Sharp Objects (2018)

SHARP OBJECTS Official Trailer (NEW 2018) Amy Adams, Sophia Lillis TV Series HD

Πριν γίνει διάσημη για το βιβλίο της «Gone Girl» (2012), που μεταφέρθηκε στη μεγάλη οθόνη από τον Αμερικανό σκηνοθέτη Ντέιβιντ Φίντσερ, η Τζίλιαν Φλιν έκανε το λογοτεχνικό της ντεμπούτο με το ψυχολογικό θρίλερ «Sharp Objects» (2006). Το HBO εξασφάλισε τα δικαιώματα του βιβλίου για αυτή τη μίνι-σειρά που κυκλοφόρησε μέσα στο 2018, με πρωταγωνίστριες την Έιμι Άνταμς και την Πατρίσια Κλάρκσον. Η σειρά εκθειάστηκε από κριτικούς και κοινό και κέρδισε ένα Golden Globe Award για την ερμηνεία της Κλάρκσον.

10. Justified (2010-2015)

Justified - Official Series Trailer | Timothy Olyphant | FX

Βασισμένη στον χαρακτήρα του Έλμορ Λέοναρντ, Ρέιλαντ Γκίβενς, και ιδιαίτερα στο διήγημα «Fire in the Hole», η νέο-γουέστερν σειρά «Justified», με πρωταγωνιστή τον Τίμοθι Όλιφαντ στο ρόλο του σερίφη Γκίβενς, κέρδισε τους επαίνους των κριτικών για τις περισσότερες από τις 6 σεζόν για τις οποίες έπαιξε στο δίκτυο του FX. Η σειρά συνεχίστηκε με οκτώ επιπλέον επεισόδια το καλοκαίρι του 2023, υπό τον τίτλο, «Justified: City Primeval».

11. Sherlock (2010-2017)

Sherlock: Series 3 Launch Trailer - BBC One

Από τη λίστα αυτή δεν θα μπορούσε, βέβαια, να λείπει μία μεταφορά των μυθιστορημάτων του Σερ Άρθουρ Κόναν Ντόιλ με πρωταγωνιστή τον διάσημο ντετέκτιβ του, Σέρλοκ Χολμς. Η βρετανική σειρά μυστηρίου του BBC One, με τον Μπένεντικτ Κάμπερμπατς στο ρόλο του Σέρλοκ, είναι μια φρέσκια διασκευή του βικτωριανού έργου. Οι τρεις πρώτες σεζόν κέρδισαν Βραβεία Emmy, BAFTA και μία Χρυσή Σφαίρα, ενώ η τελευταία έλαβε ανάμεικτες κριτικές.

12. Shetland (2013- )

Shetland Series 7 | Trailer – BBC

Η σκωτσέζικη αστυνομική σειρά «Shetland» βασίστηκε στη σειρά μυθιστορημάτων της Αν Κλίβς και πήρε το όνομά της από το ομώνυμο αρχιπέλαγος. Η σειρά που έκανε πρεμιέρα το 2013 στο BBC One έχει σήμερα οκτώ σεζόν και συνεχίζει, με τον Ντάγκλας Χένσαλ να έχει αντικατασταθεί ως πρωταγωνιστής από την Άσλεϊ Τζένσεν, στο ρόλο της ντετέκτιβ Ρουθ Κάλντερ.

13. Midsomer Murders (1997- )

Acorn TV | Midsomer Murders Season 21 | Official Trailer

Άλλη μία μαραθώνια αστυνομική σειρά, το «Midsomer Murders», βασισμένο στο μυθιστόρημα «Chief Inspector Barnaby» της Καρολίν Γκράχαμ, έχει σήμερα 24 σεζόν, από το 1997 όταν έκανε την πρεμιέρα της στο ITV. Με τον Τζον Νέτλς στο ρόλο του επιθεωρητή Μπάρναμπι, η σειρά, που αποτελείται από αυτοτελή επεισόδια, προσφέρει ένα νέο μυστήριο τη φορά, στο οποίο ο πρωταγωνιστής προσπαθεί να δώσει λύση.

14. Longmire (2012-2017)

Longmire - The Final Season | Official Trailer [HD] | Netflix

Η νέο-γουέστερν αμερικανική σειρά «Longmire» έκανε την πρεμιέρα της στο δίκτυο A&E και για τις δύο τελευταίες της σεζόν προβλήθηκε μέσω της πλατφόρμας του Netflix. Με πρωταγωνιστή τον Αυστραλό ηθοποιό Ρόμπερτ Τέιλορ, στο ρόλο του σερίφη Λόνγκμαϊρ, η σειρά είναι βασισμένη στη σειρά βιβλίων μυστηρίου του Κρεγκ Τζόνσον.

15. Lewis (2006-2015)

Lewis (2006 ITV TV Series) Trailer

Στην ουσία μια συνέχεια της βρετανικής σειράς «Inspector Morse» (1987-1993), το «Lewis», βασισμένο στον χαρακτήρα που δημιούργησε ο Βρετανός συγγραφέας Κόλιν Ντέξτερ, ακολουθεί τον ομώνυμο κεντρικό χαρακτήρα που μένει χήρος μετά τον θάνατο της γυναίκας του και αφιερώνεται στην δουλειά του, που είναι το να λύνει μυστήρια. Τη σειρά αυτή ακολούθησε ένα ακόμα «spin-off», το «Endeavour» (2012-2023) που ακολουθεί τις περιπέτειες του χαρακτήρα σε νεαρότερη ηλικία.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.