TV + Series

Ένα πρωινό στα γυρίσματα της σειράς Kabul στην Αθήνα

Η Αθήνα μετατράπηκε σε Kabul για τα γυρίσματα νέας διεθνής σειράς. Μιλήσαμε με τη Charlotte Ortiz και τη Φαίη Τσιτσιπή για να μάθουμε περισσότερα

Μαριάννα Μανωλοπούλου
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

«Kabul»: H νέα διεθνής σειρά που γυρίζεται στην Αθήνα. Συνέντευξη με τις Charlotte Ortiz και Φαίη Τσιτσιπή για όσα θα δούμε 

«Έτοιμοι για άλλο ένα γύρισμα;» λέει η σκηνοθέτρια. Βοοm Boom (ακούγεται o κρότος από το όπλο). «Καθίστε κάτω στα γόνατα, τα χαρτιά σας ζητώ, δώστε μου αμέσως τα χαρτιά σας» κάνει ο ηθοποιός και οι κομπάρσοι ακολουθούν πιστά τις οδηγίες του. Νωρίς το πρωί βρεθήκαμε στο Ίδρυμα Χατζηκώνστα στο Μαρούσι, όπου για τις απαιτήσεις της νέας σειράς Κabul, είχε μετατραπεί σε Γαλλική Πρεσβεία στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν. Κάπου ανάμεσα σε ηθοποιούς, συντελεστές, μόνιτορ, τρέιλερ, κοστούμια, μακιγιάζ και χώρους προετοιμασίας μιλήσαμε με την παραγωγό του Cinétévé, Charlotte Ortiz, αλλά και με τη Φαίη Τσιτσιπή, Υπεύθυνη Στρατηγικής Ανάλυσης και Παραγωγών της COSMOTE TV, ώστε να μάθουμε τι συμβαίνει στη νέα διεθνή συμπαραγωγή που γυρίζεται στη χώρα μας.

© Δομνίκη Μητροπούλου

«Kabul»: Πού γυρίζεται η νέα διεθνής σειρά και ποιοι είναι οι πρωταγωνιστές 

Mερικά χρόνια μετά τη βραβευμένη με Emmy σειρά «Tehran», μια νέα διεθνής σειρά ετοιμάζεται αποκλειστικά στην Αθήνα. Πρόκειται για τη σειρά «Kabul» βασισμένη μάλιστα σε αληθινά γεγονότα που αποτελείται από 6 επεισόδια που θα προβληθούν το πρώτο εξάμηνο του 2025 στην COSMOTE TV.

Τα γυρίσματα της σειράς βρίσκονται σε εξέλιξη από τον Απρίλιο και αναμένεται να ολοκληρωθούν τον Ιούλιο. Πραγματοποιούνται σε ποικίλες τοποθεσίες της Αττικής, όπως η Χαλυβουργική, το στρατιωτικό αεροδρόμιο Τατοΐου και της Ελευσίνας, το Ίδρυμα Χατζηκώνστα, το ΟΑΚΑ, ο Βοτανικός, η Κερατέα κ.ά. Συμμετέχουν συνολικά 55 ηθοποιοί και περίπου 4.500 κομπάρσοι, η πλειοψηφία των οποίων είναι ελληνικής καταγωγής. Πρωταγωνιστής της σειράς είναι ο Eric Dane, ο ηθοποιός που γνωρίσαμε και αγαπήσαμε μέσα από το «Grey’s Anatomy» και το «Euphoria», αλλά και οι Jeanne Goursaud («Pax Massilia»), Olivier Rabourdin, Valentina Cervi («Medici: Masters of Florence), Shervin Alenabi («Tehran»), ενώ θα δούμε και αρκετούς Έλληνες ηθοποιούς σε βασικούς ρόλους όπως τους Γιώργο Καραμίχο, Χρήστο Βασιλόπουλο, Βασίλη Κουκαλάνι, Νικολάκη Ζεγκίνογλου και Δάφνη Αλεξάντερ.

© Δομνίκη Μητροπούλου

Στον χώρο που κάνουν ένα μίνι διάλλειμα οι ηθοποιοί ανάμεσα στις λήψεις, μιλήσαμε με την Charlotte Ortiz και τη Φαίη Τσιτσιπή για να μάθουμε λεπτομέρειες για τη σειρά. Η Charlotte Ortiz φαίνεται αρκετά σίγουρη για το αποτέλεσμα του «Kabul» και τονίζει τους στόχους της παραγωγής, αλλά και τη συνειδητή απόφαση να γυριστεί η σειρά στην Ελλάδα. Η χώρα μας υπήρξε άλλωστε, σύμφωνα με εκείνη, ιδανική επιλογή για τα γυρίσματα. Τόσο οι διάφορες τοποθεσίες που εξυπηρετούν τις σκηνές, όσο τα εξωτερικά χαρακτηριστικά των ανθρώπων στην Ελλάδα κρίθηκαν ως πιο ταιριαστά στο κόνσεπτ, ενώ το γεγονός πως η χώρα είναι μέλος της ευρωπαϊκής ένωσης συνέβαλε καθοριστικά στη διεκπεραίωση πρακτικών και γραφειοκρατικών ζητημάτων. «Προφανώς στο Αφγανιστάν δεν γινόταν να γυρίσουμε τη σειρά. Έπρεπε, λοιπόν, να βρούμε το κατάλληλο μέρος που θα φαινόταν σαν να βρισκόμαστε εκεί και ταυτόχρονα να αποτελεί τον ιδανικό χώρο που θα μας παρείχε όσα χρειαζόμασταν σε επίπεδο παραγωγής. Είμαστε πολύ χαρούμενοι που βρήκαμε την Ελλάδα για να γυρίσουμε τη σειρά στην Αθήνα».

Οι άνθρωποι της παραγωγής επιδίωξαν η ιστορία να είναι όσο το δυνατόν πιο αξιόπιστη και να ανταποκρίνεται στα πραγματικά γεγονότα. Με λίγα λόγια η πλοκή επικεντρώνεται σε ανθρώπινες ιστορίες, ιστορίες Γάλλων, Γερμανών, Ιταλών, Αμερικανών, Ταλιμπάν και κυρίως Αφγανών. Ωστόσο, δεν παύει να είναι μια σειρά μυθοπλασίας, μια δραματική σειρά που βασίζεται σε αληθινά συμβάντα, και όχι μια ιστορική σειρά. «Θέλαμε να προβάλλουμε ένα ευρωπαϊκό σόου. Σκοπός μας δεν ήταν να δείξουμε την αμερικανική σκοπιά των πραγμάτων για όσα συνέβησαν στο Αφγανιστάν. Για τον λόγο αυτό και η παραγωγή επικοινώνησε με ευρωπαϊκούς τηλεοπτικούς φορείς, ενώ παράλληλα δόθηκε και η γερμανική, ιταλική και ελληνική σκοπιά στα γεγονότα της σειράς» μου λέει. 

«Στόχος μας δεν είναι να δώσουμε πολιτική σκοπιά στη σειρά. Είναι εμφανές ότι οι σκηνές βασίζονται σε πραγματικά γεγονότα, αλλά εμείς θέλουμε να ακολουθήσουμε τις ανθρώπινες ιστορίες – όχι τα πολιτικά γεγονότα που δημιούργησαν αυτή την κατάσταση. Θέλουμε να εστιάσουμε στους χαρακτήρες και στον κόσμο που πραγματικά βίωσε τις συνέπειες των τραγικών γεγονότων» συμπληρώνει η Φαίη Τσιτσιπή.

Aναρωτιέμαι για ποιον λόγο επέλεξαν να κάνουν σειρά και όχι μια ολοκληρωμένη ταινία. «Το σόου δεν θα μπορούσε να χωρέσει σε μια ταινία γιατί έχουμε να πούμε πολλές διαφορετικές ιστορίες, κι από άτομα διαφορετικών εθνικοτήτων» μου λέει η Charlotte.

Ιδιαίτερη μνεία γίνεται και από τις δύο για τους σεναριογράφους της σειράς, Olivier Demangel και Thomas Finkielkraut. «Οι συγγραφείς μπορεί να είναι νέοι, αλλά είναι αρκετά έμπειροι – πράγμα που έχουν αποδείξει με ό,τι έχουν κάνει μέχρι σήμερα στην καριέρα τους. Φαίνεται ότι έχουν ταλέντο στο να φτιάχνουν ανθρώπινα πορτρέτα. Δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στο ανθρώπινο και στο συναισθηματικό στοιχείο των πρωταγωνιστών» συμφωνούν.

© Δομνίκη Μητροπούλου

Η υπόθεση της σειράς «Kabul»

Καμπούλ, 15 Αυγούστου 2021: Οι Αμερικανοί και οι σύμμαχοί τους έχουν υποσχεθεί στους Ταλιμπάν ότι θα φύγουν από το Αφγανιστάν μέχρι τις 31 Αυγούστου. Σε αντάλλαγμα, οι Ταλιμπάν έχουν υποσχεθεί να μην καταλάβουν την πόλη της Καμπούλ. Ο αφγανικός στρατός φρουρεί κάθε πύλη της πόλης για να βεβαιωθεί ότι τηρείται η συμφωνία και ο πληθυσμός είναι βέβαιος ότι η πρωτεύουσα είναι απόρθητη. Ενώ το διπλωματικό και στρατιωτικό προσωπικό από τη Γαλλία, την Ιταλία, τη Γερμανία και την Αμερική ετοιμάζεται να φύγει, όλα ανατρέπονται όταν, μέσα σε λίγες ώρες, η Καμπούλ πέφτει στα χέρια των Ταλιμπάν. Η σειρά εξερευνά την χαοτική εκκένωση διαφόρων χαρακτήρων, από διπλωμάτες και στρατιώτες μέχρι πολίτες, που απεγνωσμένα αναζητούν καταφύγιο και αλληλεγγύη σε μια χώρα σε κρίση.

Λίγο πριν φύγουμε, παρατηρώ τα πρόσωπα των παραγωγών και των συντελεστών, είναι όλοι ενθουσιασμένοι, μαζί τους και εμείς που ανυπομονούμε να δούμε τη νέα σειρά η οποία θα προβληθεί σε ένα περίπου έτος. Αισιοδοξούμε πως θα δούμε και άλλες παραγωγές χολιγουντιανών προτύπων να καταφτάνουν στη χώρα μας μελλοντικά!

Kabul:
Σκηνοθεσία: Kasia Adamik (No Escape) and Olga Chajdas (Imago)
Σενάριο: Olivier Demangel (Atlantics, November)  Thomas Finkielkraut (Osmosis, Wonderman)
Πρωταγωνιστές: Eric Dane (Grey’s Anatomy, Euphoria), Jeanne Goursaud (Pax Massilia), Olivier Rabourdin, Valentina Cervi (Medici: Masters of Florence), Shervin Alenabi (Tehran) κ.ά.

*Η σειρά «Kabul» είναι ευρωπαϊκή συμπαραγωγή των Cinétévé, 2425 Films, COSMOTE TV, France Televisions, Blonde, European Alliance, New8, RAI.