TV + Series

4 συντάκτες της Athens Voice εξηγούν γιατί να δεις το Oppenheimer στο Novacinema1

Για την εξαιρετική σκηνοθεσία, την καθηλωτική ερμηνεία, την παρουσίαση ιστορικού γεγονότος ή την ανάδειξη κοινωνικών ζητημάτων

62222-137653.jpg
A.V. Team
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κίλιαν Μέρφι
Κίλιαν Μέρφι: Tο Oppenheimer στο Novacinema1

Oppenheimer: Η ταινία που συγκλόνισε το παγκόσμιο κοινό έρχεται στο Novacinema1

Καλοκαίρι στην Αθήνα. Έφτασε επισήμως η στιγμή της ζέστης και της υγρασίας, η εποχή που το ερκοντίσιον και ο ανεμιστήρας γίνονται οι καλύτεροί μας φίλοι. Μένουμε σπίτι, πιάνουμε μια δροσερή μπίρα, έναν χυμό, κάτι με παγάκια -αυτό είναι το μόνο σίγουρο- και καθόμαστε επιτέλους στον καναπέ. Ψάχνουμε να βρούμε ταινία, αλλά η σκέψη μας έχει κολλήσει. Τι περιμέναμε και εμείς με τέτοιον καιρό; Θέλουμε κάτι με δράση, αλλά όχι με τις κλασικές σκηνές «αδρεναλίνης». Θέλουμε όμως και λίγο ερωτικό δράμα, γιατί, αυτοί είμαστε. Ιδανικά, να μάθουμε κάτι από αυτό που θα δούμε.

Τη λύση δίνει ο αγαπημένος Kρίστοφερ Νόλαν και η πλατφόρμα ΕΟΝ της Nova, συστήνοντάς μας την ταινία Oppenheimer. Μια ιστορία για τη ζωή του J. Robert Oppenheimer, μέσω μιας ιδιαίτερης αφήγησης που «παίζει» με στιγμές πριν και μετά την ανάπτυξη της πρώτης ατομικής βόμβας, φωτίζοντας διαφορετικές πτυχές την ανθρώπινης ύπαρξης. Μια βιογραφική ταινία, με πρωταγωνιστή τον Κίλιαν Μέρφι ή αλλιώς τον Tommy Shelby, για όσους τον γνωρίζουμε ήδη από τη σειρά Peaky Blinders.

Στην Athens Voice είμαστε λάτρεις των καλών ταινιών και πιστεύουμε πως το Oppenheimer είναι ένα δημιούργημα που αξίζει να δεις με την παρέα στο κανάλι στο κανάλι Novacinema1 στις 16/6 στις 22.00. ή στην ΕΟΝ On Demand όποτε και όπου εσύ θες! Οι λόγοι; Λάβετε θέσεις μπροστά από την οθόνη και θα σας εξηγήσουμε όσο καλύτερα μπορούμε.

H Ηλιάνα έχει πώρωση με τον Κίλιαν Μέρφι στο Oppenheimer

Ο Κίλιαν Μέρφι μας απέδειξε για μία ακόμα φορά πόσο ταλαντούχος -και γοητευτικός- είναι, με την ερμηνεία του σε αυτή την ταινία. Ο συγκεκριμένος ηθοποιός όταν αναλαμβάνει έναν ρόλο το παίρνει πολύ σοβαρά, προσπαθεί να γίνει ένα με τον χαρακτήρα, για αυτό και η προετοιμασία που χρειάστηκε διήρκησε πάνω από πέντε μήνες πριν τα γυρίσματα. Ξεκίνησε να ζει όπως ο Ρόμπερτ Oppenheimer, πίνοντας πολύ και καπνίζοντας πολύ. Άλλαξε τη διατροφή του για να μοιάζει η μορφή του όλο και περισσότερο με τον χαρακτήρα που υποδύεται και από ότι φαίνεται, τα κατάφερε.

Ο Κίλιαν Μέρφι ενσαρκώνει έναν ιδιαίτερα περίπλοκο χαρακτήρα, στον οποίο έρχονται συχνά σε κόντρα οι ανθρώπινες «αδυναμίες» και η αφοσίωση στην επιστήμη. Ένας μυστήριος πρωταγωνιστής, μια ήρεμη δύναμη, ο οποίος μας χάρισε μοναδικές στιγμές έντασης, αφήνοντας άναυδο το κοινό με την ευαίσθητη πλευρά του. Οι εκφράσεις και οι κινήσεις του δεν είναι υπερβολικές, αντιθέτως παρατηρούμε πως είναι πολύ προσεγμένες και λεπτές, ικανές όμως να δώσουν το πάθος και την ένταση που χρειάζεται. Ενδιαφέρουσα είναι η αλληλεπίδραση που έχει ο συγκεκριμένος χαρακτήρας με τους υπόλοιπους ηθοποιούς, καθώς βλέπουμε την τρυφερή πλευρά του, το πώς αντεπεξέρχεται στις πιέσεις του στρατού, τη σύγχυση στην οποία βρίσκεται μετά την επιτυχία της ατομικής βόμβας και με πόσο σθένος αρνείται να εγκαταλείψει τα πιστεύω του στην επιστήμη.

Oppenheimer: Η Χαρά ψηφίζει Kρίστοφερ Νόλαν «δαγκωτό»

Ήταν ο Κίλιαν Μέρφι ο βασικός λόγος για να δω το «Oppenheimer»; Ήταν! Αφότου είδα, όμως, την ταινία, η σκηνοθεσία του Kρίστοφερ Νόλαν έκανε μέχρι και τον αγαπημένο μου ηθοποιό να γίνεται ο δεύτερος λόγος για να την ξαναδώ. Εκτός των φαντασμαγορικών εφέ που έδιναν την κατάλληλη ένταση στα γεγονότα που πραγματευόταν η ταινία, η μουσική, η αφηγηματική δομή καθώς και η οπτική προβολής των χαρακτήρων συνέθεσαν ένα σύγχρονο αριστουργηματικό κινηματογραφικό αποτέλεσμα που θα έχω την τύχη να απολαύσω ξανά στο κανάλι στη Nova, στο Novacinema1 στις 16/6 στις 22.00 αλλά και στην ΕΟΝ On Demand, όπου θα είναι διαθέσιμη οποιαδήποτε στιγμή από την ίδια ημέρα. Δεν είναι τυχαίο που ο Kρίστοφερ Νόλαν κέρδισε την πρώτη του Χρυσή Σφαίρα καλύτερης σκηνοθεσίας κινηματογραφικής ταινίας για την ταινία «Oppenheimer».

Η γραμμική αφήγηση ήταν ο ιδανικός τρόπος για να γνωρίσει κανείς βαθύτερα τους χαρακτήρες αλλά και για να δώσει μια πιο πολυδιάστατη οπτική της ιστορίας ώστε να βοηθήσει στην καλύτερη κατανόησή της. Επιπλέον, η ατμοσφαιρική μουσική του Ludwig Göransson συνόδευσε αρμονικά τις σκηνές της ταινίες προσδίδοντας την ιδανική δραματικότητα που απαιτούταν. Τέλος, τα κοστούμια, τα σκηνικά καθώς και συνολική ατμόσφαιρα που αποδίδεται από τα πλάνα του Kρίστοφερ Νόλαν, δίνουν την απόλυτη αίσθηση της εποχής του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου και «μεταφέρουν» τον θεατή στη διάσταση εξέλιξης των συμβάντων του «Oppenheimer». Για εμένα, ο ορισμός του «Sit, Watch and Enjoy»!

Το ενδιαφέρον της Μαριάννας επικεντρώνεται στο ιστορικό γεγονός της ταινίας Oppenheimer

Η αλήθεια είναι πως είμαι φαν των ταινιών με ιστορικό περιεχόμενο που μέσα από το πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό τους σε μεταφέρουν σε μια άλλη εποχή. Στην περίπτωση μας σε μεταφέρουν στον κόσμο μιας από τις αμφιλεγόμενες προσωπικότητες της παγκόσμιας ιστορίας. Ψηλά στη λίστα μου δεν θα μπορούσε να βρίσκεται άλλο από το Oppenheimer που ξετυλίγει την ιστορία του πατέρα της ατομικής βόμβας. Όλα ξεκίνησαν όταν ήδη από νεαρή ηλικία αποδείχθηκε ότι ήταν επιστημονικά προικισμένος. Τον Μάιο του 1942, επιβεβαιώθηκε ακόμη μια φορά αφού ο πρόεδρος της Επιτροπής Ερευνών Εθνικής Άμυνας, που ήταν κι ένας από τους καθηγητές του Oppenheimer στο Χάρβαρντ, τον έβαλε στο πρόγραμμα που είχε πάρει το πράσινο φως από τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ, Φραγκλίνο Ρούσβελτ για την ανάπτυξη πυρηνικού όπλου.

Αποστολή του φυσικού ήταν να κάνει όλους τους υπολογισμούς των νετρονίων για τη δημιουργία μιας νέας ατομικής βόμβα. Έτσι, τον Ιούνιο του 1942 δημιουργήθηκε το λεγόμενο «Manhattan Project», ένα απόρρητο πρόγραμμα παραγωγής πυρηνικών όπλων. Η ταινία εδώ επικεντρώνεται κυρίως στο πρόγραμμα όπου ο επικεφαλής και η ομάδα φυσικών του εργάστηκαν με μεθοδικότητα για δύο χρόνια στο κέντρο κατασκευής της ατομικής βόμβας στο Λος Άλαμος. Οι προσπάθειες όλων απέδωσαν καρπούς. Χάρη στην ανάπτυξη της ατομικής βόμβας καταστράφηκαν το 1945 οι πόλεις, Χιροσίμα και Ναγκασάκι, οι Ιάπωνες αναγκάστηκαν να προχωρήσουν σε συνθήκη και τελείωσε ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος.

Μέσα από τις σκηνές που εκτυλίσσονται μπροστά μας ο Oppenheimer του Kρίστοφερ Νόλαν αναδημιουργεί πιστά τις πραγματικές συνθήκες των εκρήξεων και των δοκιμών στη δεκαετία του 1940 (Trinity, η πρώτη ατομική βόμβα που δοκιμάστηκε στις 16 Ιουλίου 1945). Αφού ολοκλήρωσε την αποστολή του για τη χώρα είδε το δημιούργημά του να καταστρέφει την Ιαπωνία και συνειδητοποίησε τις αρνητικές συνέπειες των πράξεων του. Εικόνες πραγματικές όπου βασανίζεται από τη συνειδητοποίηση του μεγέθους της βαρβαρότητας που προκάλεσε η βόμβα του, ενώ ταυτόχρονα μπαίνει στο στόχαστρο των ίδιων των εργοδοτών του και ανακρίνεται ως ύποπτος για κομμουνιστικές διασυνδέσεις στο απόγειο του μακαρθισμού. «Τώρα γίνομαι θάνατος, ο καταστροφέας των κόσμων»…

Η Ελένη εστιάζει στα κοινωνικά ζητήματα της ταινίας Oppenheimer

Ξεχώρισα τη συγκεκριμένη ταινία -εκτός από το υπέροχο cast- για τα ζητήματα και τον τρόπο που αποφάσισε να τα αναδείξει, δίχως να χάνεται η ροή της ιστορίας. Βρισκόμαστε στο μυστικό εργαστήριο τους Λος Άλαμος, στην πολιτεία του Νέου Μεξικού, όπου η εκλεκτή ομάδα του J. Robert Oppenheimer προσπαθεί να φτιάξει την πρώτη ατομική βόμβα. Ακαδημαϊκοί και στρατιωτικοί προσπαθούν να συνυπάρξουν, ερχόμενοι συχνά σε σύγκρουση για το τι είναι τελικά ηθικό και τι όχι, σε περίοδο πολέμου. Για τρία χρόνια η κρυφή κοινότητα του Λος Άλαμος δουλεύει το σχέδιο Μανχάτταν, ο Robert Oppenheimer γίνεται τελικά ο «πατέρας» της ατομικής βόμβας και τον Αύγουστο του 1945 βομβαρδίζονται οι περιοχές Ναγκασάκι και Χιροσίμα.

Νίκη για τις ΗΠΑ, συγκίνηση για την ομάδα του Robert Oppenheimer, μέχρι που έρχεται η στιγμή της συνειδητοποίησης. Η στιγμή που ο επιστήμονας διαχωρίζεται από τον άνθρωπο και τις ευαισθησίες του. Ήδη από τις πρώτες σκηνές τα ηθικά διλήμματα για τον σχεδιασμό της βόμβας ήταν πολλά, βλέποντας τελικά τον Κίλιαν Μέρφι σε στιγμές μετατραυματικού σοκ. Όπου και αν κοιτάξει αισθάνεται πως αντικρίζει νεκρούς, σκέφτεται οικογένειες που διαλύθηκαν και ίσως πλέον είναι αργά για όλα αυτά. Τελικά ποιες ήταν οι προθέσεις του; Αυτό προσπαθεί να εξετάσει η κυβερνητική επιτροπή, με τις σκηνές της ανάκρισης και του δικαστηρίου να φανερώνουν τον αληθινό χαρακτήρα των ηρώων.

Ο Κίλιαν Μέρφι αρνείται να πει ψέματα, υποστηρίζοντας τις πράξεις του με γνώμονα την αφωσίωσή του στην επιστήμη. Οι επιπτώσεις που προκύπτουν από όσα λέει έχουν σοβαρό αντίκτυπο στην επαγγελματική και προσωπική του ζωή, καθώς μεγάλο μέρος της ακαδημαϊκής κοινότητα κλονίζεται. Και ίσως κάπου εδώ θα πρέπει να σταματήσω το spoiler. Το μόνο σίγουρο, είναι πως πρόκειται για μια ξεχωριστή ταινία, με ιστορικά γεγονότα μέσω των οποίων ρίχνεται φως στην πολύπλοκη φύση της επιστήμης, της ηθικής και των ευθυνών που καλούμαστε να αναλάβουμε. Πόσο εύκολα είναι τελικά όλα αυτά, ιδίως σε κρίσιμες περιόδους και υπό πιέσεις άλλων;

Το καλύτερο; Με αφορμή τη συγκεκριμένη ταινία, τον Ιούνιο η Nova θα έχει αφιέρωμα στον Κίλιαν Μέρφι που είναι ο πρωταγωνιστής της ταινίας ο οποίος κέρδισε και το Όσκαρ Α ανδρικού ρόλου. Το αφιέρωμα θα προβάλλεται κάθε Πέμπτη του Ιουνίου, στο Νovacinema2 στις 22.00.

*Η ταινία «Oppenheimer» κάνει πρεμιέρα στο κανάλι Novacinema1 στις 16/6 στις 22.00, και θα είναι διαθέσιμη στην ΕΟΝ On Demand, από την ίδια ημέρα, για δυνατότητα θέασης οπουδήποτε όποια στιγμή.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.