TV + Series

Bodkin: Από την Ιρλανδία με αγάπη

Η σειρά του Netflix μας προσκαλεί σε ένα πνευματώδες κυνήγι μυστηρίου στην ιρλανδική επαρχία μέσα από ένα ιδιότυπο, μυθοπλαστικό making of ενός true crime podcast.

Τάνια Σκραπαλιώρη
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Bodkin στο Netflix: Εντυπώσεις από τη σειρά του Jez Scharf, με πρωταγωνιστές τους Siobhán Cullen, Will Forte, Robyn Cara

Ένας πρόσχαρος Αμερικανός podcaster – διάττων αστέρας, με μια μεγάλη one-hit επιτυχία και κάμποσες αποτυχίες στο ενεργητικό του, οικονομικά προβλήματα και έναν γάμο στο όριο. Μια αντικοινωνική, εσωστρεφής δημοσιογράφος, αστέρι της ερευνητικής δημοσιογραφίας με πολλές αποκαλύψεις σκανδάλων στο ενεργητικό της, η πιο πρόσφατη από τις οποίες την έχει βάλει στο μικροσκόπιο της δικαιοσύνης. Μια νεαρή ερευνήτρια κάπου στη μέση έτοιμη να ξεπεταχτεί από το κουκούλι της και να αγγίξει τα δημοσιογραφικά όνειρά της. Αυτή είναι η ιδιόμορφη συντροφιά του δαχτυλιδιού που ταξιδεύει σ’ ένα γραφικό χωριό της ιρλανδικής επαρχίας για να ρίξει φως, θέλοντας και μη σε μια σκοτεινή υπόθεση εξαφανίσεων εικοσαετίας. Και κάπως έτσι ξεκινάει το νέο τηλεοπτικό hit του Netflix «Bodkin», μια φιλόδοξη απάντηση της πλατφόρμας στην επιτυχία του «Only Murders in the Building» που αν μη τι άλλο έχει καρφωθεί στο παγκόσμιο top 10 της πλατφόρμας εδώ και κάμποσες εβδομάδες. 

Στο Bodkin, ένα φανταστικό μυθοπλασμένο μέρος του Δυτικού Κορκ πίσω από το οποίο κρύβεται το ψαροχώρι Union Hall, όλοι έχουν κάτι να κρύψουν. Φιλικοί και όχι και τόσο φιλικοί αγρότες και ψαράδες, αστυνομικοί, καλόγριες και τσιγγάνοι, ένας νεαρός σιδεράς με αγγελική φωνή που έχει μείνει στάσιμος σε μια κατά πολύ νεαρότερη ηλικία, ένας καμουφλαρισμένος πρώην καταζητούμενος λαθρέμπορος πυρομαχικών του IRA νυν λαθρέμπορος χελιών, ένας τυχοδιώκτης ταξιτζής,  κι ένας παλιννοστήσας εκατομμυριούχος της τεχνολογικής βιομηχανίας που έχει γυρίσει στο χωριό του για το αναστήσει πολιτισμικά και οικονομικά μέσα από την ανάσταση  του ετήσιου γαελικού πανηγυριού Samhein – το οποίο και είχε στιγματιστεί πριν δυο δεκαετίες με την εξαφάνιση τριών ατόμων.

Μέσα σε αυτήν την αριθμητικά περιορισμένη πλην πλούσια ανθρωπογεωγραφία ενός ιρλανδικού χωριού -μέσα από την οποία αναδύονται χαρακτήρες με αξιοσημείωτη υπόσταση παρά τα εναρκτήρια μοτίβα σύγχρονης καρικατούρας- κόβουν βόλτες ο podcaster Gilbert Power (Will Forte), η δημοσιογράφος Dove Maloney (Siobhan Cullen) και η βοηθός ερευνήτρια Emmy Sizergh (Robyn Cara), με ένα μαγνητόφωνο στο ένα χέρι και μια μπίρα στο άλλο, προσπαθώντας, ο καθένας για τους δικούς του λόγους και κυνηγώντας τους δικούς  του δαίμονες να ρίξουν φως στις εξαφανίσεις και στις παρεμπίπτουσες  σκοτεινές  ιστορίες που αναδύονται από το παρελθόν συμμετέχοντας σε ένα ιδιόμορφο making of ενός true crime podcast που θα φέρει τον καθένα στο φως της δικής του αλήθειας.

Παρότι η σειρά που πλασάρεται ως μαύρη κωμωδία – θρίλερ, στα πρώτα επεισόδια τραμπαλίζεται ασταθής σε ένα σημείο που κανένα από τα παραπάνω genres δεν τεκμηριώνεται επαρκώς για να της προσδώσει τον απαιτούμενο χαρακτήρα καταφέρνει πριν χάσει τους θεατές της να φτάσει μέχρι τη δεξαμενή των καυσίμων της και βρει τους βηματισμούς τους που την οδηγούν γοργά στην επιτυχία μιας εύκολης αλλά και έξυπνης streaming πρότασης, ιδανικής για να περάσεις μερικά χαλαρά βράδια μετά από οχτώ ή δώδεκα ώρες δουλειάς, άγχους και πίεσης, χωρίς να νιώθεις ότι έχει διολισθήσει προς μια «ένοχη απόλαυση» - αν φυσικά υπάρχει κάτι τέτοιο.

Ιρλανδέζικο φλέγμα, έξυπνο χιούμορ (δεν θα λέγαμε όχι και σε ακόμα περισσότερο), πλοκή και εξέλιξη που δεν προδίδουν το concept και τις αρετές της σειράς και λίγο weird καρύκευμα όπου χρειάζεται για να κρατηθεί ζωντανό το ενδιαφέρον μέχρι το τέλος όσο το μυστήριο αποδυναμώνεται. Κι αν δεν έχεις λαχταρήσει μια παγωμένη Guiness σε μια «σωστή» παμπ ή αν δεν έχεις ψάξει εισιτήρια για Ιρλανδία μέχρι το τέλος τότε έχουμε πέσει έξω και αυτή η σειρά δεν ήταν για σένα.