- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Netflix: Τα 5 ντοκιμαντέρ που μπορεί να αλλάξουν την οπτική σας για τον κόσμο
Αν δεν τα έχεις παρακολουθήσει ακόμα, καλό θα ήταν να τα βάλεις στο πρόγραμμα
Netflix: Τα ντοκιμαντέρ The Mind Explained, Seaspiracy, Social Dilemma, Dirty Money, The Business of Drugs.
H υποφαινόμενη δεν έκανε άλλη δουλειά μέσα στην καραντίνα από το να βλέπει ντοκιμαντέρ. Η αδυναμία μου είναι τα true crime documentaries και το λέω με πλήρη επίγνωση του στερεοτύπου πως πολλές γυναίκες απολαμβάνουμε να βλέπουμε αληθινά ξε-κοιλιάσματα παρά θρίλερ και θα αποδεχθώ με περηφάνια αυτό το κομμάτι του εαυτού μου, οκέι; Παρόλα αυτά, τα true crime είναι για χαλάρωση. Όταν ήθελα το πραγματικό excitement, η αναζήτηση στο Netflix με οδηγούσε στα ντοκιμαντέρ που μπορούσαν να μου αλλάξουν τη γνώμη ή ακόμα και την οπτική για ένα πολύ σημαντικό ζήτημα. Μιλάμε για ντοκιμαντέρ που έχουν πραγματικό impact στις ζωές όλων μας και η λίστα της πλατφόρμας είναι μεγάλη. Για να μην πελαγώσεις, παρακάτω παραθέτουμε τα 5 mind-blowing ντοκιμαντέρ που αν δεν τα έχεις παρακολουθήσει ακόμα καλό θα ήταν να τα βάλεις στο πρόγραμμα.
Πέντε ντοκιμαντέρ στο Netflix για τη ζωή μας και τον κόσμο
The Mind Explained
Όλη η σειρά «Explained» του Netflix μπορεί άνετα να γίνει το νέο σου κόλλημα και θα μπορούσαμε να αφιερώσουμε ένα ολόκληρο άρθρο σε αυτές. Το «Mind Explained» είναι μια σειρά ντοκιμαντέρ 5 επεισοδίων που προσπαθεί με απλά λόγια να μας εξηγήσει τι στο καλό συμβαίνει μέσα στο κεφάλι μας. Την αφήγηση των εικοσάλεπτων επεισοδίων έχουν αναλάβει οι Emma Stone, η Julianne Moore και η Jewel Jordan. Το ντοκιμαντέρ που κυριολεκτικά μπορείς να το τελειώσεις μέσα σε δυο ωρίτσες και μαθαίνεις πράγματα για το άγχος, τα όνειρα, το πώς σχηματίζεται η προσωπικότητα, το τι συμβαίνει στο μυαλό των εφήβων, από πού προέρχεται η δημιουργικότητα και άλλα τέτοια συναρπαστικά που θα σε βοηθήσουν να κατανοήσεις καλύτερα τον εαυτό σου.
Seaspiracy
Ένα ντοκιμαντέρ που δείχνει ακριβώς το κακό που κάνει ο άνθρωπος στον πλανήτη και τα υπόλοιπα πλάσματά του. To ντοκιμαντέρ σκηνοθέτησε ο παθιασμένος με τη ζωή στη θάλασσα, Ali Tabrizi και προσπαθεί να καταγράψει, το κακό που προκαλούν οι άνθρωποι στα θαλάσσια είδη ξεσκεπάζοντας ένα παγκόσμιο δίκτυο διαφθοράς που θα σε κάνει να δεις τα πράγματα πολύ διαφορετικά.
Social Dilemma
Τα πάντα είναι στο χέρι σου. Ή μήπως όχι; Η ερώτηση που έκανα στον εαυτό μου όταν είδα το ντοκιμαντέρ ήταν: «αν ήξερα την εξέλιξη των social media και τον αντίκτυπο που έχουν στο μυαλό και τη ζωή μου, θα άνοιγα ξανά λογαριασμό στο Facebook το 2009;». Το My Space και το Hi5 φαίνονται αθώες πλατφόρμες μπροστά στον Αρμαγεδδώνα που ξεκίνησε μαζί με το λανσάρισμα του Facebook το 2004. Κι ερωτώ: αν μπορούσαμε να ταξιδέψουμε πίσω σε εκείνα τα «αθώα χρόνια», έχοντας όμως τη γνώση της εξέλιξης τους ή συνειδητοποιώντας εξαρχής την πραγματική φύση τους, θα ξαναμπαίναμε στα social media; Κι αν ναι, πόσο βαθιά; Κατά πόσο θα παρασυρόμασταν από τη νόρμα της εποχής και από τον φόβο μας μη μείνουμε πίσω ή αλλιώς το FOMO (Fear Of Missing Out). Ο Ρικ Ορλόβσκι δεν απαντά σε αυτό αφενός γιατί πρόκειται για υποθετικό ερώτημα καθώς τα social media είναι πραγματικότητα και αφετέρου γιατί το νόημα του ντοκιμαντέρ είναι να θέσει τα ηθικά ερωτήματα για τη χρήση και τη λειτουργία τους.
Dirty Money
Ο πρώτος κύκλος της σειράς κυκλοφόρησε τον Ιανουάριο του 2018 με έξι επεισόδια που εξερευνούν ξεχωριστές περιπτώσεις διαφθοράς και οικονομικής απάτης είτε αυτές προέρχονται από εταιρείες, ομάδες συμφερόντων είτε ακόμα και από ιδιώτες. Πρωταγωνιστές των ντοκιμαντέρ είναι οι ίδιοι οι άνθρωποι που ενεπλάκησαν σε αυτές τις πολύκροτες ιστορίες - θύματα και θύτες. To ντοκιμαντέρ παρουσιάζει πολλές γνωστές προσωπικότητες όπως οι Trumps ή ο Πρωθυπουργός της Μαλαισίας Najib Razak κι όπως αναφέρει η κριτικός Sophie Gilbert της εφημερίδας The Atlantic, «η σειρά Dirty Money αποδεικνύει τη βασική της θέση όχι μόνο ξεσκεπάζοντας τις εταιρείες, αλλά επίσης σκιαγραφώντας εκ βαθέων και με προσοχή τα πορτραίτα των ανθρώπων, των οποίων η επιθυμία να συγκεντρώσουν πλούτο μεταλλάχθηκε σε τύφλωση». Βασικός συντελεστής του ντοκιμαντέρ είναι ο γνωστός για τα αποκαλυπτικά του έργα, Alex Gibney, ο οποίος μάλιστα έχει τιμηθεί με Όσκαρ καλύτερου ντοκιμαντέρ το 2007 για την ταινία του «Taxi to the Dark Side» σχετικά με τις πρακτικές ανάκρισης και τα βασανιστήρια των Η.Π.Α. κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Αφγανιστάν.
The Business of Drugs
Το «The Business of Drugs», μια σειρά έξι επεισοδίων στο Netflix, ακολουθεί μια ξεκάθαρη προσέγγιση στη ματαιότητα της επιβολής μέτρων κατά των ναρκωτικών. Τίθενται ερωτήματα όπως: ποια είναι τα κίνητρα, οικονομικά και προσωπικά, που συντηρούν συνειδητά μια αγορά που βασίζεται στην εξάρτηση, τη βία, τη σπατάλη και τον θάνατο; Το 1971, ο πρόεδρος Νίξον κήρυξε τον «πόλεμο κατά των ναρκωτικών» και η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έκανε μια εκστρατεία ελέγχου των ψυχοδραστικών ουσιών επιβάλλοντας δρακόντειους νόμους χωρίς αποτέλεσμα. Το ντοκιμαντέρ εξετάζει ακριβώς αυτό: τις πολιτικές καταστολής κατά των ναρκωτικών οι οποίες αποτυγχάνουν κάθε μα κάθε φορά οδηγώντας στο ερώτημα: όταν οι κυβερνήσεις όλου του πλανήτη θέλουν να νικήσουν στον πόλεμο κατά των ναρκωτικών, γιατί δεν τα καταφέρνουν τελικά; Έχουν περάσει σχεδόν 50 χρόνια και έχουν ξοδευτεί 1 τρισεκατομμύριο δολάρια για την πάταξη των ναρκωτικών και «όχι μόνο κανένα μέτρο δεν λειτούργησε αλλά το πρόβλημα παραμένει και είναι χειρότερο από ποτέ» ανέφερε η Amarillys Fox, μία εκ των συντελεστών, στον Guardian.