TV + Series

«Η καλή νοσοκόμα» στο Netflix

Mια ταινία χαμηλών τόνων και φωτισμών γύρω από το αγαπημένο θέμα του Netflix: τους serial killers

328203-678198.png
Φίλιππος Κόλλιας
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
The Good Nurse στο Netflix: Η νέα ταινία του Tobias Lindholm με τους Jessica Chastain και Eddie Redmayne
© Netflix

The Good Nurse στο Netflix: Η νέα ταινία του Tobias Lindholm με τους Jessica Chastain και Eddie Redmayne

H Jessica Chastain και ο Eddie Redmayne πρωταγωνιστούν στην καινούργια ταινία του Tobias Lindholm («Πειρατεία στον ωκεανό», «Άσπρο πάτο»), που ανέβηκε στο Netflix. Tο «The Good Nurse» –δεν μοιάζει με τον «Άσπρο πάτο»– είναι γυρισμένο σε πολύ χαμηλούς τόνους, μια επιλογή που σε μερικούς θεατές ίσως δώσει την εντύπωση έλλειψης παλμού. Κι ενώ ξεκινάει ως το πορτρέτο μιας ευαίσθητης γυναίκας σ’ ένα νοσοκομειακό σύστημα που πάσχει –αν και τα πάθη του δεν είναι απαραιτήτως αυτά που μπορεί να αναγνωρίσει ο Έλληνας θεατής– η ταινία εξελίσσεται σε ψυχολογικό θρίλερ στο κέντρο του οποίου βρίσκεται ένας κατά συρροήν δολοφόνος.

Η Amy (Jessica Chastain) εργάζεται σε ένα νοσοκομείο στο Νιου Τζέρζι, προσπαθώντας να συνδυάσει τη μητρότητα με τη δουλειά της που της προκαλεί πρόσθετο στρες επειδή κάνει νυχτερινές βάρδιες. Όταν διαγιγνώσκεται με μια σοβαρή καρδιακή πάθηση –τόσο σοβαρή ώστε έχει ανάγκη από μεταμόσχευση καρδιάς– η ταινία αποκτά ένα στοιχείο σαν ωρολογιακή βόμβα· ωστόσο, ο ρυθμός και ο τόνος της ταινίας του Δανέζου σκηνοθέτη δεν αλλάζει: χαμηλοί ήχοι, χαμηλός φωτισμός (από τότε που προβλήθηκε το «Ozark» διαδόθηκε η μόδα του μισοσκόταδου;)· οι ηθοποιοί ψιθυρίζουν· ίσως αυτό περνιέται για υψηλή τέχνη. Μαζί με τη διάγνωση, στη ζωή της Amy έρχεται ο συνάδελφός της Charles (Redmayne) που δεν είναι καθόλου αυτό που φαίνεται. Το παρελθόν του θα αποκαλύψουν δύο αστυνομικοί της έρευνας, τους οποίους υποδύονται οι καταπληκτικοί Noah Emmerich (ο βετεράνος) και Nnamdi Asomugha (ο rookie): «Η καλή νοσοκόμα» είναι all star από την άποψη της ηθοποιίας και θίγει ένα ζήτημα που ούτε κι αυτό είναι ό,τι φαίνεται με την πρώτη ματιά. Αν και ο θεατής ίσως επικεντρωθεί στο ψυχοπαθή δολοφόνο με φόντο την «κατάσταση των νοσοκομείων» και τον «αγώνα της μοναχικής μητέρας», η ουσία της ιστορίας είναι το πώς πολλοί άνθρωποι κάνουν συχνά τα στραβά μάτια σε ένα δεδομένο σύστημα. Οι αστυνομικοί, που προέρχονται από διαφορετικό «σύστημα», θα σκάψουν λίγο βαθύτερα και θα βρουν μια σειρά από εγκλήματα τα οποία πολλοί είχαν υποπτευτεί αλλά κανείς δεν είχε μπει στον κόπο να ερευνήσει. Το ότι το σενάριο είναι βασισμένο σε αληθινή ιστορία, την οποία το 2013 έκανε βιβλίο ο Αμερικανός δημοσιογράφος Charles Graeber, επιβεβαιώνει μια επίμονη ιδιότητα της ανθρώπινης φύσης: την αμέλεια μπροστά στα ηθικά καθήκοντα. Σ’ αυτό το σενάριο και η σκηνοθεσία χάνουν την εστίαση: το ότι η Amy παρότι χρειάζεται μόσχευμα παλεύει να κρατήσει ζωντανούς όλους τους ασθενείς θα μπορούσε να είναι μια πολύ δυνατή όψη του σεναρίου, ιδιαίτερα σε αντίστιξη με την ευθυνοφοβία ενός ολόκληρου νοσοκομειακού συστήματος. Ο Tobias Lindholm δεν έκανε αυτή την επιλογή κι έτσι προέκυψε ένα ακόμα επεισόδιο ψύχωσης και φονικών.

The Good Nurse | Official Trailer | Netflix

«Η καλή νοσοκόμα» προβάλλεται σε 90 χώρες μέσω της πλατφόρμας του Netflix και βρίσκεται από τις 27 Οκτωβρίου στο Top 10.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.