- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
«Η Γενιά του '30»: Η νέα δραματοποιημένη σειρά της COSMOTE TV
Η σειρά κάνει πρεμιέρα στις 5 Φεβρουαρίου, με το πρώτο επεισόδιο να είναι αφιερωμένο στον αντιμιλιταριστή πεζογράφο Στράτη Μυριβήλη.
«Η Γενιά του '30»: Η νέα δραματοποιημένη σειρά της COSMOTE TV, σε σκηνοθεσία του Γιώργου Γκικαπέππα, είναι αφιερωμένη στους κορυφαίους πεζογράφους της εποχής
Στη «Γενιά του ‘30», μια γενιά που σφράγισε ανεξίτηλα την ιστορία της νεοελληνικής λογοτεχνίας, εστιάζει η νέα μεγάλη παραγωγή της COSMOTE TV με τίτλο «Η Γενιά του ‘30». Η δραματοποιημένη σειρά ντοκιμαντέρ σε σενάριο και σκηνοθεσία του Γιώργου Γκικαπέππα, σκιαγραφεί και αποτυπώνει το έργο και τη ζωή των κορυφαίων πεζογράφων της εποχής, μέσα από 15 αυτοτελή επεισόδια.
Η σειρά κάνει πρεμιέρα στις 5 Φεβρουαρίου στο COSMOTE HISTORY HD, με το πρώτο επεισόδιο να είναι αφιερωμένο στον αντιμιλιταριστή πεζογράφο Στράτη Μυριβήλη. Ηχογραφώντας σε ένα παλιό μπομπινόφωνο μνήμες και ημερολόγια χαρακωμάτων στο γραφείο της εφημερίδας του, ο συγγραφέας και δημοσιογράφος από τη Λέσβο, μανιώδης εραστής της πένας και οπαδός δημοτικής, ήταν εκείνος που σφράγισε όσο κανείς άλλος το αντιπολεμικό μυθιστόρημα.
«Ποτές μου πριν μπω το χαράκωμα δεν είχα υποψιαστεί την πραγματική αξία της ζωής. Όμως τώρα την χαίρομαι στιγμή προς στιγμή. Έγινα τσιγκούνης που την ξοδεύω μια μια πεντάρα. Γιατί ο καιρός είναι μετρημένος αυστηρά, σαν τον στρατιώτη που παίρνει άδεια για το χωριό του».
Μέσα από αποσπάσματα από το πρώτο του μυθιστόρημα «Η ζωή εν τάφω», που χαρακτηρίστηκε ως αντιπολεμικό μανιφέστο και ένα από τα πιο εμβληματικά μυθιστορήματα της ελληνικής λογοτεχνίας του 20ού αιώνα, τις αφηγήσεις και τις αναλύσεις του συγγραφέα Βασίλη Βασιλικού, του συγγραφέα Χρήστου Χωμενίδη και άλλων, αποτυπώνεται άρτια ο χαρακτήρας του Μυριβήλη. Ενός πεζογράφου γεμάτου λογοτεχνική τόλμη και λυρισμό, που παρά την παρεξηγημένη πολιτική στάση του, που δε δίστασε να γράψει με τρόπο πολύ νεωτερικό για την εποχή του αλήθειες που κρύβονται πίσω από εθνικούς «ήρωες», τη γυναικεία καταπίεση και τα τραύματα που σημάδεψαν μια ολόκληρη εποχή.
This browser does not support the video element.
Στο δεύτερο επεισόδιο συναντάμε τον συγγραφέα που θα μπορούσε να θεωρηθεί και ο ιδεολογικός καθοδηγητής της γενιάς του ‘30, τον Γιώργο Θεοτοκά. Μέσα από μια φανταστική ραδιοφωνική συνέντευξη, ο συγγραφέας «ξετυλίγει» το ελεύθερο πνεύμα του και την ανάγκη για τη νέα γλώσσα που θα εκφράσει την πνευματική αναζήτηση του σύγχρονου ανθρώπου μέσα στη δίνη των κοινωνικών και τεχνολογικών εξελίξεων, που σημάδεψαν τις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα.
«Όταν δεν χτυπούν οι καρδιές, όταν ο νους δεν έχει τη δύναμη να απλωθεί ελεύθερα και πλατιά στον κόσμο των ιδεών, τότε οι μεγάλες θεωρίες, ακόμα και οι πιο περισπούδαστες βιβλιογραφίες, είναι ένα γράμμα κενό» αναφέρει για αποσπασμα του βιβλίου του «Ελεύθερο πνεύμα», που εκδόθηκε το 1929 και αποτέλεσε μανιφέστο της γενιάς του.
Ο ριζοσπάστης συγγραφέας που εμπνεύστηκε από την ορμή της νιότης και το όραμα ενός νέου κόσμου, αφηγείται στη ραδιοφωνική του συνέντευξη τη μετεξέλιξη της ελληνικής ταυτότητας μέσα στην ιστορική δίνη, ενώ οι ήρωες των μυθιστορημάτων του εμφανίζονται ως ηθοποιοί που παίρνουν μέρος σε ηχογράφηση «λογοτεχνίας στο ραδιόφωνο» στο διπλανό στούντιο. Την ίδια ώρα, η κριτικός λογοτεχνίας Ελισάβετ Κοτζιά, η φιλόλογος και ερευνήτρια του αρχείου Θεοτοκά Κατερίνα Μουστακάτου και άλλοι, σκιαγραφούν τον συγγραφέα, που αποτέλεσε διανοητή της πνευματικής ελευθερίας και του ευρωπαϊκού εκσυγχρονισμού της χώρας.
This browser does not support the video element.
Σε ένα γραφείο στην ακροθαλασσιά πάνω στην άμμο, που στο βάθος, στη γραμμή του ορίζοντα, αναδύονται τα ερείπια ενός αρχαίου ναού, συναντάμε τον μεγάλο ποιητή της γενιάς του ‘30, που η αγωνία του υπήρξε να γράφει απλά. Είναι ο Γιώργος Σεφέρης, ο πρώτος Έλληνας νομπελίστας ποιητής, που στέκεται απέναντι στην ελληνική ιστορία και διαβάζει στα ερείπιά της τη διαχρονική γλώσσα της ποίησης που τον έκανε να γράψει τη δική του ιστορία στην ελληνική και παγκόσμια λογοτεχνία.
«Ανήκω σε μια χώρα μικρή. Ένα πέτρινο ακρωτήρι στη Μεσόγειο. Δεν έχει άλλο αγαθό από τον αγώνα του λαού του, τη θάλασσα και το φως του ήλιου. Είναι μικρός ο τόπος μας. Αλλά, η παράδοσή του είναι τεράστια. Και το πράγμα που τη χαρακτηρίζει, είναι ότι μας παραδόθηκε χωρίς διακοπή. Η ελληνική γλώσσα δεν έπαψε ποτέ της να μιλιέται. Δέχτηκε τις αλλοιώσεις που δέχεται κάθε ζωντανό, αλλά δεν παρουσιάζει κανένα χάσμα». Ο Σεφέρης, που υπήρξε ηγετική φυσιογνωμία της γενιάς του ‘30, ήταν βαθής γνώστης της ελληνικής γραμματείας, με όλο του το ποιητικό έργο να διακατέχεται από αυτό που ο ίδιος ονόμασε «καημός της ρωμιοσύνης».
This browser does not support the video element.
Ο βιογράφος του Γιώργου Σεφέρη και Καθηγητής Νεοελληνικής Λογοτεχνίας στο King’s College, Roderick Beaton, ο Καθηγητής Νεοελληνικών Σπουδών στο Harvard, Παναγιώτης Ροϊλός, αναλύουν την προσωπικότητα και το έργο του μεγάλου ποιητή, ενώ τέσσερις Έλληνες ηθοποιοί μέσα σε μια άδεια αίθουσα δοκιμών, διαβάζουν στα μικρόφωνα αποσπάσματα όλης της ποιητικής διαδρομής του Σεφέρη, από τη μοιραία «Στροφή» έως τις «Γάτες του Άη-Νικόλα» μεταφέροντας στις μέρες μας έναν λόγο που δεν σταμάτησε ποτέ να φλερτάρει με τον τρόπο που ο Σεφέρης ερμήνευσε το μυθιστόρημα: μύθος και ιστορία.
Ο Ηλίας Βενέζης, ο Κοσμάς Πολίτης, ο Νίκος Εγγονόπουλος είναι κάποια από τα πρόσωπα στα οποία θα είναι αφιερωμένα τα επόμενα επεισόδια της σειράς. Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους συναντάμε κορυφαίους Έλληνες ηθοποιούς, όπως τον Νίκο Ψαρρά, τον Όμηρο Πουλάκη, τον Πέρη Μιχαηλίδη, τον Γιάννη Νταλιάνη, τον Στέλιο Ξανθουδάκη, τον Κωστή Καλλιβρετάκη, τον Αντίνοο Αλμπάνη, τον Κωνσταντίνο Παπαθεοδώρου. Στο καστ συμμετέχουν επίσης οι ηθοποιοί Αλεξάνδρα Αϊδίνη, Σοφία Σεϊρλή, Βίκυ Παπαδοπούλου, Σπύρος Σταμούλης, Βίκυ Βολιώτη, Νεφέλη Κουρή, Βασιλική Τρουφάκου, Βαγγέλης Στρατηγάκος.
Το πρώτο επεισόδιο είναι αφιερωμένο στον Στράτη Μυριβήλη και ταυτόχρονα με την προβολή του στο COSMOTE HISTORY HD θα μεταδοθεί και από το επίσημο ΥouTube κανάλι της COSMOTE TV.