- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
«Το Δίκτυο» στην ΕΡΤ2: Η πρώτη συνέντευξη των συντελεστών
Τα social media στο μικροσκόπιο! Μιλήσαμε με τους Ανδρέα Λουκάκο, Λάμπρο Παπαδέα, Ήρα Κατσούδα και Σπύρο Μαργαρίτη.
Το Δίκτυο: Ανδρέας Λουκάκος, Λάμπρος Παπαδέας, Ήρα Κατσούδα και Σπύρος Μαργαρίτης μιλάνε για τη νέα σειρά ντοκιμαντέρ για τα social media στην ΕΡΤ2.
«Το Δίκτυο», μια παραγωγή της dotmov που θα προβάλλεται από την ΕΡΤ2, είναι η πρώτη εκπομπή στην ελληνική τηλεόραση με θεματολογία αποκλειστικά γύρω από το διαδίκτυο. Στα δώδεκα αυτοτελή ντοκιμαντέρ-επεισόδια, με αφετηρία την Κυριακή 24 Οκτωβρίου στις 19:00, θα προβληθούν θέματα που, ενώ είναι πλέον μέρος της καθημερινότητάς μας, η γνώση γύρω από αυτά είναι συχνά επιφανειακή. Το νέο φαινόμενο των influencers, παιδιά και διαδίκτυο, οι σχέσεις που ξεκινάνε μέσα από τα social media είναι ενδεικτικά κάποια από τα θέματα που θα συζητηθούν εκτενώς.
Οι καλεσμένοι, άλλοτε ειδικοί επί του εκάστοτε θέματος και άλλοτε πρόσωπα που έγιναν γνωστά μέσα από το διαδίκτυο, θα φωτίζουν πτυχές που μπορεί να μη γνωρίζαμε, ορολογία, ρυθμούς και τον παλμό μια νέας αναπόφευκτης πραγματικότητας.
Λίγο πριν το πρώτο επεισόδιο μιλήσαμε με το σκηνοθέτη Ανδρέα Λουκάκο, τον παραγωγό Λάμπρο Παπαδέα και τους δύο παρουσιαστές της εκπομπής Ήρα Κατσούδα και Σπύρο Μαργαρίτη. Είναι ξεκάθαρο πως πρόκειται για μια πολύ ενδιαφέρουσα, ενημερωτική αλλά και διασκεδαστική εκπομπή. Πάρτε μια ιδέα για το τι θα δούμε:
Ποιος είχε την αρχική ιδέα για μια εκπομπή με ένα θέμα τόσο ευρύ;
Λάμπρος Παπαδέας: Όλα ξεκίνησαν από μια ιδέα της Αλεξάνδρας Μπουτοπούλου, ερευνήτριας και επιστημονικής συμβούλου της εκπομπής. Πέρυσι, περίπου τέτοια εποχή, προτείναμε στην ΕΡΤ μια σειρά από προτάσεις και αυτή που από την αρχή τράβηξε το ενδιαφέρον τους περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη, ήταν «Το Δίκτυο». Ίσως επειδή ποτέ ξανά στην Ελλάδα δεν υπήρξε σειρά ντοκιμαντέρ που να ασχολείται αποκλειστικά με θέματα του Διαδικτύου και των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης.
Η θεματολογία της εκπομπής είναι αποκλειστικά γύρω από το Διαδίκτυο και το Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης. Πείτε μας ενδεικτικά κάποια από τα θέματα που θα παρουσιαστούν.
Ανδρέας Λουκάκος: Το πρώτο επεισόδιο αφορά την Τέχνη και τον Πολιτισμό στο Διαδίκτυο. Έχουμε επεισόδιο για τα παιδιά και τη σχέση τους με το διαδίκτυο, για τους influencers (εστιάζουμε σε αυτό το επεισόδιο κυρίως στη δράση τους στο Instagram, το tiktok και το YouTube), για τη σκοτεινή πλευρά του Διαδικτύου, για τους ανθρώπους πίσω από τις πετυχημένες σελίδες και τα προφίλ στο Facebook, για τις ανθρώπινες σχέσεις και το Διαδίκτυο, για τη θετική πλευρά του Διαδικτύου, για την Ιστορία του Ίντερνετ στην Ελλάδα. Ένα άλλο επεισόδιο έχει τον τίτλο «Howto» και σε αυτό βλέπουμε πώς φτιάχνονται πολλά από αυτά που εμείς χρησιμοποιούμε στο Διαδίκτυο, από videogames μέχρι podcasts και online ραδιοφωνικούς σταθμούς. Η σειρά κλείνει με ένα επεισόδιο αφιερωμένο στο Μέλλον και σε όλα αυτά που πρόκειται να έρθουν και να επηρεάσουν ακόμα περισσότερο τις ζωές μας.
Υπάρχει κάποιο θέμα που προσεγγίσατε και σας ξάφνιασαν και εσάς οι διαπιστώσεις που προέκυψαν;
Ήρα Κατσούδα: Πολλά μας έκαναν εντύπωση, ακόμα και στα επεισόδια που λέγαμε οκ το ‘χούμε σαν θεματική, πάντα μαθαίναμε και κάτι καινούριο. Δεν υπήρχε γύρισμα που να μην φεύγαμε έχοντας αποκομίσει και κάτι. Αυτό όμως που πραγματικά μας ξάφνιασε είναι αυτά που μας είπαν ειδικοί που ασχολούνται με αυτό που εμείς ονομάσαμε «Σκοτεινή Πλευρά του Διαδικτύου», αλλά και αυτά που είδαμε και μάθαμε στο επεισόδιο που ασχολείται με το Μέλλον. Δεν θα κάνουμε spoilers όμως, να δείτε την εκπομπή για να εκπλαγείτε κι εσείς.
Η πλειοψηφία του κόσμου έχει καθημερινή πρόσβαση στο διαδίκτυο, έχει λογαριασμούς στα κοινωνικά δίκτυα και γενικότερα μια κάποια εξοικείωση. Βρίσκετε ότι είναι καλά καταρτισμένοι σε σχέση με τους κινδύνους και τις παγίδες ή και τις δυνατότητες που παρέχει το διαδίκτυο;
Σπύρος Μαργαρίτης: Σίγουρα στην Ελλάδα ο κόσμος εξοικειώνεται όλο και περισσότερο με τη χρήση του Διαδικτύου, πράγμα που σημαίνει ότι και η ενημέρωσή του σε σχέση με τους κινδύνους στο Διαδίκτυο είναι σε καλύτερο επίπεδο απ’ ότι ήταν πριν λίγα χρόνια. Αυτό που μας έκανε μεγάλη εντύπωση (και δεν το αναφέραμε στην προηγούμενη απάντηση) είναι η εξοικείωση που φαίνεται να έχουν οι νεότερες γενιές, ακόμα και τα παιδιά του δημοτικού και του γυμνασίου με τις νέες τεχνολογίες και το διαδίκτυο. Είναι μια γενιά που από πολλούς χαρακτηρίζονται ως ‘αυτόχθονες του διαδικτύου’, αυτοί που δηλαδή μεγάλωσαν με το Ίντερνετ δίπλα τους και είναι αυτοί που ουσιαστικά ξεκινάν όλα τα καινούρια trends όπως για παράδειγμα το tiktok. Αυτό όμως σημαίνει ότι και τα σχολεία θα πρέπει άμεσα να εντάξουν όλο και περισσότερα προγράμματα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των μαθητών σχετικά με τους ολοένα και αυξανόμενους κινδύνους του Διαδικτύου. Σε αυτόν τον τομέα είμαστε σίγουρα πίσω σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρώπης.
Σε ποιες ηλικίες απευθύνεστε;
Λάμπρος Παπαδέας: Απευθυνόμαστε σε όλους όσοι ασχολούνται με το Διαδίκτυο, πρακτικά σχεδόν σε όλες τις ηλικίες. Όμως ανάλογα με το επεισόδιο θεωρούμε ότι θα έχουμε διαφοροποιήσεις στο κοινό που θα δει την εκπομπή. Κάτι που προσπαθήσαμε πολύ πάντως είναι σε κάθε επεισόδιο να έχουμε μια ευρεία συμπεριληπτικότητα, όσον αφορά το φύλο των καλεσμένων ή την ηλικία τους. Αυτός θεωρώ ότι είναι ένας ακόμα λόγος που η εκπομπή απευθύνεται σε ένα ευρύ ηλικιακά κοινό.
Πείτε μας λίγο για τους καλεσμένους σας.
Ήρα Κατσούδα: Σε κάθε επεισόδιο συμμετέχουν περίπου 8 με 10 καλεσμένοι. Άνθρωποι που σχετίζονται με τη θεματολογία του εκάστοτε επεισοδίου είτε ως χρήστες του Διαδικτύου και των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης, ή ως ειδικοί και αναλυτές. Στους εννέα καταπληκτικούς μήνες που διήρκησε η παραγωγή των δώδεκα επεισοδίων συναντήσαμε πάνω από εκατό καλεσμένους. Μιλάμε για πολύ κόσμο τώρα. Μεταξύ άλλων, μας μίλησε ο Γιώργος Μαζωνάκης, η Αφροδίτη Παναγιωτάκου, η Μαίρη Συνατσάκη, ο Μάκης Παπασημακόπουλος, ο Konilo, η Έλενα Κρεμλίδου, ο Άγγελος Παπαδημητρίου και πολλοί πολλοί ακόμα.
Όσοι φοβούνται το ίντερνετ ως εργαλείο διαβολικό αλλά και όσοι ζουν σε μια παράλληλη πραγματικότητα που η περσόνα που προβάλλουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης απέχει από την πραγματική τους εικόνα, θα έχουν πιστεύετε θα έχουν κάποιο όφελος βλέποντας την εκπομπή;
Ανδρέας Λουκάκος: Σκοπός μας ήταν εξαρχής να δημιουργήσουμε μια εκπομπή που να ενημερώνει, να ψυχαγωγεί και ταυτόχρονα να προβληματίζει. Η εκπομπή ανοίγει πολλά θέματα τα οποία απασχολούν σχεδόν όλο τον κόσμο. Δεν ξέρω αν θα μπορέσει να κάνει κάποιον τεχνοφοβικό να δει με θετικό μάτι την τεχνολογία, ή αν θα πείσει ένα χρήστη που ζει μια παράλληλη ζωή στο Διαδίκτυο να αποδεχτεί την προσωπικότητά του και να μη χρειάζεται να χτίζει ψεύτικους κόσμους στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης. Προσπαθήσαμε να αποφύγουμε τους δογματισμούς και την αυστηρή κριτική και προτιμήσαμε να δώσουμε το λόγο σε πολλούς ανθρώπους για να μας πουν τη δική τους αλήθεια, δημιουργώντας έτσι μια σειρά ντοκιμαντέρ που θα μας κάνει όλους να σκεφτούμε, να ταυτιστούμε, να γελάσουμε και να συγκινηθούμε. Όλα αυτά με την τρομερή συμμετοχή και σχολιασμό της Ήρας και του Σπύρου που από έναν καναπέ σχολιάζουν αυτά που οι θεατές θα βλέπουν στα επεισόδια και την πολύ σημαντική συνεισφορά όλων των συνεργατών που επί 9 μήνες δούλεψαν πάρα πολύ για να ετοιμαστεί «Το Δίκτυο».
Για να μας βάλετε λίγο στο κλίμα, πώς ήταν η εμπειρία των γυρισμάτων;
Ήρα Κατσούδα: Συνήθως στον χώρο μας, σπάνια τυχαίνει όταν κάνεις μια δουλειά να βγει και πανέμορφη και να περάσεις τόσο καλά και δημιουργικά. Και «Το Δίκτυο» είναι μια από αυτές τις πολύ σπάνιες φορές.
Όταν ξεκινήσαμε τα γυρίσματα, ουσιαστικά δεν ήξερα κανέναν προσωπικά από τα παιδιά. Από την πρώτη κιόλας μέρα όμως κολλήσαμε και πλέον μπορώ να πω ότι δεν είμαστε απλά συνεργάτες αλλά έχουμε γίνει και φίλοι. (Κανονικοί φίλοι. Δεν τα λέω έτσι χάριν την συνέντευξης.)
Κάθε γύρισμα έβγαινε οργανικά, άνετα, αβίαστα ρε παιδί μου. Καμία σχέση με ένταση, πίεση και μπινελίκια. Υπήρχε φουλ δημιουργικότητα και κοινό νοιάξιμο για το project. Με τον Σπύρο αλληλοσυμπληρωνόμασταν και βγάλαμε τρελή χημεία, τρελά γέλια και νιώθω τυχερή που τον γνώρισα.
Από την άλλη, ο Ανδρέας μας σκηνοθέτησε αφήνοντας μας ελευθερία να δημιουργήσουμε και να δώσουμε και την δική μας οπτική στην εκπομπή. (σπάνιο για σκηνοθέτη, να τα λέμε και αυτά)
Αλλά φυσικά όλο το team.
Ένα θα πω μόνο. Όταν είχαμε πολύ νωρίς το πρωί γύρισμα, σηκωνόμουν και όχι μόνο δεν καταριόμουν από μέσα μου το αχάραγο, αλλά ανυπομονούσα κιόλας να τους δω. Δεν περιγράφω άλλο.
Συντελεστές
Παρουσίαση: Ήρα Κατσούδα - Σπύρος Μαργαρίτης
Σκηνοθεσία: Ανδρέας Λουκάκος
Διεύθυνση Παραγωγής: Λάμπρος Παπαδέας
Επιστημονική Σύμβουλος - Σενάριογράφος: Αλεξάνδρα Μπουτοπούλου
Αρχισυνταξία: ΑριάδνηΛουκάκου
Έρευνα: Γιάννης Γιαννόπουλος
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Ξενοφών Βαρδαρός
Μοντάζ: Σοφία Σφυρή, Ανδρέας Κουρελάς, Βίβιαν Γερογιάννη, ΝτίνοςΤσιρόπουλος, Ανδρέας Λουκάκος
Ηχοληψία - Μιξάζ: Ανδρέας Γκόβας
Εκτέλεση Παραγωγής: dotmov (www.dotmov.gr)