- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Τελικά αστειευόταν ο Jon Stewart;
Εκτός και εάν αυτό ήταν μια εξαιρετικά «διακριτική» παρωδία του εαυτού του
O Matthew Dessem σχολιάζει την εμφάνιση του Jon Stewart, πρώην παρουσιαστή του Daily Show, στο The Late Night Show με τον Stephen Colbert
Επιμέλεια: Ελένη Χελιώτη
Το Late Show With Stephen Colbert επέστρεψε στο θέατρο Ed Sullivan τη Δευτέρα το βράδυ για πρώτη φορά μετά τον περασμένο Μάρτιο, όταν η εκπομπή μαγνητοσκοπούσε μερικά απόκοσμα επεισόδια χωρίς ακροατήριο πριν επανεμφανιστεί από ένα δωμάτιο του Colbert στο σπίτι του όπου η οικογένειά του εκτελούσε χρέη παραγωγού και βοηθού. Θα έπρεπε να ήταν μια θριαμβευτική επιστροφή στην κανονικότητα, και κατά τη διάρκεια του μονολόγου του Colbert, νιώσαμε ότι όντως ήταν. Στη συνέχεια όμως, ο Colbert έφερε τον πρώτο του καλεσμένο, τον πρώην παρουσιαστή του Daily Show (και πρώην αφεντικό του), Jon Stewart, και η συζήτηση γρήγορα πήρε μια περίεργη τροπή. Ο Stewart ήθελε να μιλήσει για τη θεωρία διαρροής του Covid-19 στο εργαστήριο, την ιδέα ότι ο SARS-CoV-2, ο ιός που ευθύνεται για την πανδημία COVID-19, εξαπλώθηκε για πρώτη φορά στους ανθρώπους μέσω εργαστηριακού ατυχήματος και δεν ήταν μία φυσική μετάδοση από ζώα σε ανθρώπους.
Κατά τη διάρκεια ενός παράξενου κομματιού της εκπομπής στο οποίο ο Colbert στρεφόταν κατά διαστήματα ενάντια στις ιδέες του καλεσμένου του, ο πρώην οικοδεσπότης της Daily Show περιέγραψε την πανδημία ως «πιθανότατα προκαλούμενη από την επιστήμη», και στη συνέχεια είπε μέσω μιας εκτεταμένης σειρά αστείων ότι η ύπαρξη του Ινστιτούτου Ιολογίας του Γουχάν (Wuhan Institute of Virology) κατέστησε πιο πιθανό ο ιός να έχει εξαπλωθεί στους ανθρώπους μέσω εργαστηριακού ατυχήματος. Αυτή είναι μια θεωρία που εμφανίστηκε για πρώτη φορά σε δημόσιο διάλογο κατά τη διάρκεια μιας απόπειρας προσπάθειας των δεξιών να αποσπάσουν την προσοχή του κόσμου από την καταστροφική αποτυχία του Donald Trump να καταπολεμήσει την πανδημία επιρρίπτοντας την ευθύνη στην Κίνα. Δεδομένου επίσης ότι προωθήθηκε από άτομα με μηδενική αξιοπιστία, όπως ο ίδιος ο Trump ή ο Mike Pompeo, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι υπήρχαν «τεράστιες ενδείξεις» ότι ο ιός προήλθε από ένα εργαστήριο στην Κίνα χωρίς όμως να προσφέρει καμία, η θεωρία διαρροής του εργαστηρίου αντιμετωπίστηκε αρχικά με τρομερή επιφυλακτικότητα και σκεπτικισμό.
Έκτοτε, παρόλο που δεν υπάρχουν νέα στοιχεία που να υποδηλώνουν ότι η θεωρία διαρροής στο εργαστήριο είναι σωστή, έχει τον τελευταίο καιρό προβληθεί πολύ στις ειδήσεις, καθώς οι επιστήμονες διευκρινίζουν ότι ένα εργαστηριακό ατύχημα δεν είναι απολύτως αδύνατο, απλώς εξαιρετικά απίθανο. (Είναι σημαντικό να διευκρινιστεί εδώ ότι υπάρχει σημαντική διαφορά μεταξύ «ενός ατυχήματος σε ένα εργαστήριο ιολογίας» και «της σκόπιμης απελευθέρωσης ενός γενετικά τροποποιημένου βιολογικού όπλου», το οποίο είναι πολύ, πολύ λιγότερο πιθανό · οι πρώτοι υποστηρικτές της θεωρίας μερικές φορές μπερδεύουν τα δύο.) Οι περισσότεροι επιστήμονες εξακολουθούν να πιστεύουν ότι ο SARS-CoV-2 έχει φυσική προέλευση.
Τι πιστεύει λοιπόν ο Jon Stewart; Είναι κατ’ ελάχιστον παράλογο να βλέπεις έναν άνθρωπο που κάποτε είχε στραφεί τόσο ξεκάθαρα ενάντια στην κυβέρνηση Bush να ωθεί τις ίδιες ιδέες με τον Mike Pompeo, εκτός και εάν αυτό είναι κάποιο αστείο, και ορισμένοι οπαδοί του Stewart στο Twitter έχουν πράγματι καταλήξει στο συμπέρασμα ότι έκανε ένα σκετσάκι. Είναι αλήθεια ότι η εμφάνιση του Stewart είχε ένα στιλ stand-up. Στα χρόνια του Bush, η κωμωδία του Stewart συχνά στηριζόταν σε αστεία στα οποία επεσήμανε ότι οι Ρεπουμπλικάνοι δεν λένε μόνο ψέματα, αλλά προφανή, ηλίθια ψέματα. Εκτός και εάν αυτό λοιπόν ήταν μια εξαιρετικά «διακριτική» παρωδία του εαυτού του, αυτά ήταν που είπε όταν ο Colbert «επέτρεψε» την «πιθανότητα» ότι η θεωρία διαρροής εργαστηρίου είχε κάποια βάση στην πραγματικότητα.
Μια πιθανότητα; Ω Θεέ μου. «Υπάρχει ένας νέος κορωνοϊός που έχει εξαπλωθεί στο Γουχάν της Κίνας - τι κάνουμε; «Α, ξέρεις ποιον θα μπορούσαμε να ρωτήσουμε; Το (εργαστήριο) Wuhan Novel Respiratory Coronavirus Lab». Η ασθένεια έχει το ίδιο όνομα με το εργαστήριο. … «Υπήρξε μια διαρροή σοκολάτας κοντά στο Hershey της Πενσυλβανίας. Τι νομίζετε ότι συνέβη;» «Α, δεν ξέρω, ίσως ένας ατμοκίνητος εκσκαφέας ζευγάρωσε με ένα φασόλι κακάου. Ή είναι το γαμημένο εργοστάσιο σοκολάτας! Ίσως αυτό να είναι!»
Μετά από ένα διαφημιστικό διάλειμμα, ο Stewart επέστρεψε, και η κουβέντα που ακολούθησε είχε ενδείξεις ότι ίσως το «παρατράβηξε» με τις θεωρίες του, περισσότερο από ό, τι το κανάλι CBS ήταν διατεθειμένο να προβάλλει στον αέρα. Ο Colbert λέει στον Stewart, ο οποίος καθόταν στην καρέκλα του καλεσμένου, να συνεχίσει και μετά η κάμερα εστιάζει στον Stewart ο οποίος ρωτάει τον Colbert, «Μπορώ να πω κάτι για την επιστήμη;» σαν να του είχαν πει ότι ό, τι είχε πει έως τότε δεν θα έβγαινε στον αέρα. Όπως και με τα αστεία του Stewart, έτσι και το editing της εκπομπής του Colbert φάνηκε να είναι στο όριο του αστείου, ξεφεύγοντας από το συνηθισμένο είδος των πραγμάτων που συνήθως προβάλλει το Late Show. Ο Stewart συνέχισε με μια σειρά από αστεία σχετικά με την επιστημονική αλαζονεία, αστεία που ήταν απόλυτα συμβατά με τις προηγούμενες δηλώσεις του σχετικά με τη θεωρία διαρροής στο εργαστήριο και τα οποία δεν έδωσαν καμία ένδειξη ότι ήταν ανειλικρινής για κανένα από αυτά.
Φυσικά, αυτοί που πιστεύουν ότι η θεωρία διαρροής εργαστηρίου απαλλάσσει τον Trump -κάτι το οποίο προφανώς δεν κάνει– αμέσως ενστερνίστηκαν όσα είπε ο Stewart χαρακτηρίζοντάς τον ως έναν γενναίο αφηγητή αλήθειας, με μερικούς να ισχυρίζονται ότι οι θεωρίες του θα είχαν χαρακτηριστεί ως παραπληροφόρηση στα κοινωνικά μέσα πριν κάποιο καιρό κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Όλο αυτό ήταν άλλη μια ένδειξη ότι το να ανυψώνουμε τους κωμικούς των βραδινών αυτών εκπομπών σε έμπιστους πολιτικούς σχολιαστές –κάτι που συνέβη κυρίως επειδή οι δημοσιογράφοι τη δεκαετία του 2000 διαχειρίστηκαν με λανθασμένο και «ελαφρύ» τρόπο ανοησίες «κακής πίστης», ενώ οι κωμικοί ήταν πρόθυμοι να τα πουν έξω απ’ τα δόντια– ήταν μια θαυμάσια εξέλιξη που δεν θα μπορούσε ποτέ να έχει επιβλαβείς μακροπρόθεσμες συνέπειες. Το πιάσατε: αστειεύομαι και εγώ.
Πηγή: slate.com