TV + Series

10 απίστευτες αληθινές ιστορίες και ντοκιμαντέρ στο Netflix

Σκάνδαλα σεξουαλικής κακοποίησης και ντόπινγκ, μυστηριώδεις εξαφανίσεις και φόνοι… Αληθινές ιστορίες που θα ζήλευε και η πιο ευφάνταστη πένα.

Μάνος Νομικός
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Επιλέγουμε και σας προτείνουμε 10 ντοκιμαντέρ και αληθινές ιστορίες στο Netflix στην Ελλάδα.

Μία από τις σταθερές αξίες του Netflix, μαζί με τις πολλές πρωτότυπες σειρές, είναι η πλειάδα από συναρπαστικά ντοκιμαντέρ που μας προσφέρει μέσα από τον πλούσιο κατάλογό του. Πολλά από αυτά βραβευμένα με Όσκαρ («Ίκαρος», «Αμερικάνικο Εργοστάσιο»), κάποια άλλα έγιναν viral hits («Tiger King», «Ο Τελευταίος Χορός»), ενώ η λίστα με δεν σταματάει εδώ.  

Παρακάτω, επιλέξαμε και σας προτείνουμε 10 συναρπαστικά ντοκιμαντέρ που μπορείτε να δείτε στο Netflix στην Ελλάδα, ιστορίες που κάποιες στιγμές δεν θα πιστέψετε ότι είναι αληθινές.  

Αφήνοντας την Νέβερλαντ (2019)
Ένα σκληρό ντοκιμαντέρ σε δύο μέρη που ρίχνει φως –έστω κάπως θολό- στις κατηγορίες σεξουαλικής κακοποίησης δύο ανδρών, Γουέιντ Ρόμπσον και Τζέιμς Σέιφτσακ, κατά του Μάικλ Τζάκσον. Στα τέλη της δεκαετίας του ’80 και στις αρχές του ’90 οι δύο αυτοί άνδρες ήταν παιδιά-θαύματα (ή έτσι ήθελαν να τα παρουσιάσουν) που ζούσαν το μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους στο περιβόητο ράντσο Νέβερλαντ του Μάικλ Τζάκσον και ταξίδευαν μαζί του σε όλο τον κόσμο. Τι γινόταν πίσω από τις κλειστές πόρτες; Πώς η λάμψη του Μάικλ Τζάκσον «τύφλωνε» τους γονείς των παιδιών που ονειρεύονταν διασημότητα και πλούτη; Ο Μάικλ Τζάκσον έφυγε από τη ζωή το 2009 και δεν μπορεί να απαντήσει σε όλα αυτά τα ερωτήματα.

Αφήνοντας την Νέβερλαντ

Η Ζωή με Ξεπερνά (2019)
Με τον κίνδυνο να απελαθούν, εκατοντάδες προσφυγόπουλα στη Σουηδία έχουν προσβληθεί από το Σύνδρομο της Παραίτησης και έχουν περιέλθει σε μια κατάσταση που θυμίζει κώμα, μια κατάσταση λήθαργου για μήνες, αν όχι χρόνια. «Η Ζωή με Ξεπερνά» μπορεί να διαρκεί μόλις 40 λεπτά αλλά είναι μία πραγματική γροθιά στο στομάχι. Μπαίνουμε στη ζωή οικογενειών που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη χώρα τους λόγω πολέμων ή πολιτικών διώξεων και βρίσκονται μπροστά σε ένα νέο Γολγοθά, τη φροντίδα των παιδιών τους που έχουν πέσει σε ξαφνικό λήθαργο. Φοβάμαι ότι και η περίοδος της πανδημίας θα αφήσει πολλά κατάλοιπα και σοβαρές διαταραχές.

Η Ζωή με Ξεπερνά

Το Σκάνδαλο των Κολεγίων (2021)
Αν νομίζεις ότι μόνο διπλώματα οδήγησης έρχονται στο σπίτι σου χωρίς να δώσεις καν εξετάσεις, τότε δείτε το ντοκιμαντέρ «Το Σκάνδαλο των Κολεγίων». Αν έχεις χρήματα, πολλά χρήματα, μπορείς να κάνεις μία γερή δωρεά στα κορυφαία πανεπιστήμια των ΗΠΑ και το παιδί σου να περάσει από την «πλαϊνή πόρτα» στο πανεπιστήμιο της προτίμησής του, ακόμα και αν δεν το αξίζει. Είναι θέμα πρεστίζ και θα του ανοίξουν νέοι δρόμοι αργότερα. Και ο Ρικ Σίγνκερ αυτό έκανε, ένας μεσάζοντας που έφερνε σε επαφή πλούσιους γονείς με αυτά τα μεγάλα ακαδημαϊκά ιδρύματα και μέσα από το παραθυράκι του νόμου που λέγεται «δωρέες» έστησε μία μπίζνα εκατομμυρίων. Όλοι το γνώριζαν, κανείς δεν έλεγε τίποτα, μέχρι που το σκάνδαλο έγινε πρωτοσέλιδο. Εξαιρετικός ο ηθοποιός Μάθιου Μοντίν στον ρόλο του Ρικ Σίνγκερ.

Ο Μάθιου Μοντίν στο «Σκάνδαλο των Κολεγίων»

Η Εξαφάνιση της Μάντλιν Μακάν (2019)
Μαζί με τις μυστηριώδεις εξαφανίσεις του μικρού Μπεν στην Κω και του 11χρονου Άλεξ στη Βέροια, η εξαφάνιση της 3χρονης Βρετανίδας Μάντλιν το 2007 από τουριστικό θέρετρο της Πορτογαλίας ήταν από τις υποθέσεις που απασχόλησαν έντονα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης σε Ελλάδα και Ευρώπη. Μέσα από 8 επεισόδια, βλέπουμε τις συνεχείς προσπάθειες των γονιών και συγγενών της μικρής Μάντλιν για να βρουν την αλήθεια, ενώ την ίδια στιγμή έρχονται αντιμέτωποι με τη δυσπιστία των ανθρώπων, τη γραφειοκρατία και τις αστοχίες των πορτογαλικών αρχών. Διάφοροι μάρτυρες και ύποπτοι εμφανίζονται ξανά σε μία υπόθεση που απασχολεί όλο τον κόσμο εδώ και 13 χρόνια. Η Μάντλιν αν ζει σήμερα θα είναι 17 χρονών.

Η Εξαφάνιση της Μάντλιν Μακάν


Αμερικάνικο Εργοστάσιο (2019)
Πίσω από το ντοκιμαντέρ «Αμερικάνικο Εργοστάσιο» του Netflix βρίσκεται και η Higher Ground Productions των Μπαράκ και Μισέλ Ομπάμα και όπως καταλαβαίνετε δεν χρειαζόταν πολύς κόπος για να κερδίσει το Όσκαρ Καλύτερου Ντοκιμαντέρ για το 2020. Όχι ότι δεν το αξίζουν οι δημιουργοί του, Steven Bognar και Julia Reichert, αλλά έχουμε συνηθίσει τα τελευταία χρόνια να συζητάμε τα πάντα την περίοδο των Όσκαρ πλην των ταινιών. Στο μεταβιομηχανικό Οχάιο, ένας Κινέζος δισεκατομμυριούχος ανοίγει ένα εργοστάσιο σε παλιές εγκαταστάσεις της General Motors και προσλαμβάνει δύο χιλιάδες Αμερικανούς εργάτες, μαζί με Κινέζους εργάτες και προϊσταμένους. Η αμερικανική υπερηφάνεια δέχεται χτύπημα (Πώς ένας Κινέζος έγινε το αφεντικό μας;) και η αισιοδοξία των πρώτων ημερών, με τις νέες θέσεις εργασίας, αρχίζει και ξεθωριάζει. Οι Αμερικανοί εργάτες, το εργατικό συνδικάτο, μαζί με τους Κινέζους συναδέλφους τους, απέναντι σε μία νέα πραγματικότητα και έναν γιγαντιαίο οργανισμό.

Αμερικάνικο Εργοστάσιο

Αμερικάνικο Εργοστάσιο

Made You Look: Μια Αληθινή Ιστορία για Πλαστά Έργα Τέχνης (2020)
Το «Made You Look» είναι ένα πολύ ενδιαφέρον ντοκιμαντέρ γύρω από τα πλαστά έργα τέχνης που καμιά φορά είναι τόσο καλοφτιαγμένα που δεν διαφέρουν πολύ από τα αυθεντικά. Για την ακρίβεια, μπερδεύουν και τους ίδιους τους ειδικούς ως προς την πιστοποίηση γνησιότητάς τους. Κάπως έτσι, μία high end έμπορος τέχνης της Νέας Υόρκης έβρισκε ανά τακτά διαστήματα –μέσω μίας άλλης αρκετά σκοτεινής και μυστικοπαθής «συλλέκτριας»-  διάφορους διάσημους ή και «χαμένους» πίνακες ζωγραφικής από ονόματα όπως Rothko μέχρι και Jackson Pollock και στη συνέχεια τους πωλούσε προς πολλά εκατομμύρια δολάρια σε συλλέκτες ανά τον κόσμο. Κάποιοι όμως άρχισαν να έχουν υποψίες…

Made You Look: Μια Αληθινή Ιστορία για Πλαστά Έργα Τέχνης

Ίκαρος (2017)
Βραβευμένο με Όσκαρ Καλύτερου Ντοκιμαντέρ για το 2018, το φιλμ «Ίκαρος» του αμερικανού σκηνοθέτη και σεναριογράφου Μπράιαν Φόγκελ εξετάζει την ύπαρξη κρατικού συστήματος ντόπινγκ στον αθλητισμό από τη Ρωσία. Ερασιτέχνης ποδηλάτης ο ίδιος, με τη βοήθεια του επικεφαλής του εργαστηρίου αντιντόπινγκ στη Ρωσία, επιστήμονα Γκριγκόρι Ροντσένκοφ, ο Φόγκελ ντοπαρίστηκε ο ίδιος και τα αποτελέσματα ήταν αποκαλυπτικά. Ο Ροντσένκοφ αποκαλύπτει την ύπαρξη συστήματος ντόπινγκ στη Ρωσία και από τότε ζει κάπου στις ΗΠΑ σαν προστατευόμενος μάρτυρας. Μάλιστα, το ντοκιμαντέρ «Ίκαρος» και οι αντιδράσεις που ακολούθησαν οδήγησε τους Ρώσους αθλητές να αποβληθούν από τους Χειμερινούς Αγώνες του 2018 στη Νότια Κορέα. Φανταζόμαστε ότι καμία άλλη χώρα στον κόσμο δεν ακολουθεί την πρακτική του ντόπινγκ στους αθλητές της, σωστά;

Ίκαρος

Ίκαρος


Η Συγκάλυψη (2017)
Τη δεκαετία του ’60 δεν υπήρχε το ίντερνετ και το κίνημα #metoo, κάποια πράγματα μπορούσαν να κουκουλωθούν πιο εύκολα, αλλά όχι να ξεχαστούν. «Η Συγκάλυψη» είναι ένα συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ σε επτά μέρη που εξετάζει την υπόθεση της δολοφονίας της μοναχής Κάθριν Σέσνικ το 1969. Δύο πρώην μαθήτριες της μοναχής που δίδασκε σε ένα καθολικό σχολείο της Βαλτιμόρης ερευνούν ξανά την υπόθεση τη δεκαετία του ’90 και οι αποκαλύψεις είναι συγκλονιστικές. Ένα ολόκληρο κύκλωμα σεξουαλικής κακοποίησης αρχίζει να ξεσκεπάζεται με κεντρικά  πρόσωπα τον εφημέριο του σχολείου, ιερείς και κρατικούς λειτουργούς. Ήδη όμως έχουν περάσει πολλές δεκαετίες από τότε. Πολλοί δεν είδαν, δεν άκουσαν και δεν μίλησαν…

Η Συγκάλυψη

Η Συγκάλυψη

Ηδονοβλεψίας (2017)
«Δεν μπορούσαν να με δουν, δεν μπορούσαν να με ακούσουν». Μία απίστευτη αληθινή ιστορία που δεν θα μπορούσε να σκεφτεί και ο πιο ευφάνταστος σεναριογράφος. Άλλωστε, η αληθινή ζωή είναι τις πολλές φορές πιο «τρομακτική» από τα παραμύθια. Ο διάσημος δημοσιογράφος των New York Times και Esquire, Gay Talese, ξεσκεπάζει τον ιδιοκτήτη ενός ξενοδοχείου στο Κολοράντο των ΗΠΑ που κατασκόπευε επί δεκαετίες τους πελάτες του μέσα από τρύπες που είχε ανοίξει στον αεραγωγό. Μόνο που τα πράγματα δεν εξελίσσονται όπως τα θέλει ο δημοσιογράφος και διάφοροι αμφισβητούν ανοιχτά αν όλα αυτά που γράφει μπορούν να επιβεβαιωθούν. Άλλωστε, ο ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου, ο Gerald Foos, δεν φαίνεται και το πιο αξιόπιστο άτομο.

Ηδονοβλεψίας

Ηδονοβλεψίας

Γιουναμπόμπερ: Με τα Δικά του Λόγια (2020)
Ο Τεντ Καζίνσκι είναι 79 χρονών σήμερα και κρατείται σε φυλακές υψίστης ασφαλείας στην πόλη Φλόρενς του Κολοράντο. Γνωστός και σαν Unabomber, nickname που του έδωσε το FBI, θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους εγχώριους τρομοκράτες των ΗΠΑ. Ένα λαμπρό μαθηματικό μυαλό που πήρε άλλο δρόμο, παράτησε την ακαδημαϊκή καριέρα και αποφάσισε να μείνει μόνος του σε μία καλύβα –χωρίς ρεύμα και νερό- στην Μοντάνα. Από εκεί και για τα επόμενα 18 χρόνια, με αρχή το 1978, έστελνε παγιδευμένους φακέλους-βόμβες σε διάφορους στόχους και ξεκίνησε τη δική μοναχική επανάσταση εναντίον της σύγχρονης τεχνολογίας και της εκβιομηχάνισης. Τρεις αθώοι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι 23 τραυματίστηκαν από τους φακέλους-βόμβες του. Τι οδήγησε έναν ιδιοφυή μαθηματικό σε αυτές τις πράξεις και πώς κατάφερε το FBI να τον εντοπίσει; Το μυστικό του ημερολόγιο που βρέθηκε αργότερα αποκαλύπτει πολλά.

Γιουναμπόμπερ: Με τα Δικά του Λόγια