TV + Series

Το μεγάλο ντιμπέιτ στο Netflix: Dark ή Stranger Things;

Οι μεγαλύτερες επιτυχίες του Netflix κινούνται παράλληλα, τέμνονται σε σημεία, έχουν πολλές ομοιότητες και διαφορές.

Μάνος Νομικός
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Οι τηλεοπτικές σειρές sci-fi / μυστηρίου «Dark» και «Stranger Things» του Netflix παρουσιάζουν πολλές ομοιότητες.

Δεκαετία του ’80. Μικρή επαρχιακή πόλη στη μέση του πουθενά. Ένα παιδί χάνεται ξαφνικά και ακολουθούν διάφορα μυστηριώδη γεγονότα που θα αναστατώσουν την κατά τα άλλα ήρεμη ζωή των κατοίκων. Ο χώρος και ο χρόνος θα αποκτήσουν νέα έννοια για τους νεαρούς πρωταγωνιστές.

Stranger Things © Netflix


Αν κάποιος αναρωτηθεί σε ποια τηλεοπτική σειρά ανήκει το παραπάνω στόρι, μπορείς να πεις ότι ανήκει και στο «Stranger Things» και στο «Dark», δύο από τις πιο δημοφιλείς σειρές του Netflix.

Το «Stranger Things» έκανε πρεμιέρα τον Ιούλιο 2016 και είναι η σειρά-σύμβολο για το Netflix, όσο και βαρύγδουπο αν ακούγεται αυτό, φέρνοντας εκατομμύρια νέους συνδρομητές στο δίκτυο και την έννοια του binge watching στις συνήθειές μας . Οι νεαροί πρωταγωνιστές του «Stranger Things» έγιναν σταρ μέσα σε μία μέρα και είναι πλέον περιζήτητοι σε κάθε νέα ταινία του Χόλιγουντ. Σαν ένα «love letter» στα 80s, η σειρά και οι δημιουργοί Matt και Ross Duffer (The Duffer Brothers), πέτυχαν το απόλυτο, παίρνοντας στοιχεία από ταινίες που αγαπήσαμε (από τον «E.T. the Extra-Terrestrial» μέχρι τα «Gremlins», «The Goonies», «Alien» και τις «Στενές Επαφές Τρίτου Τύπου»), φέρνοντάς τα στο σήμερα, μέσα από ειλικρίνεια, αγνή αγάπη για τις παλιές αυτές ταινίες και αυθεντικότητα. Το «Stranger Things», με τις τόσες αναφορές στο παρελθόν και τη νοσταλγία για τα 80s, είναι μία αυθεντική σειρά και όχι μία κακή κόπια.

To «Dark», από την άλλη πλευρά, είναι η πρώτη γερμανική πρωτότυπη σειρά του Netflix, στην κορυφή και των ελληνικών προτιμήσεων για πολύ καιρό, κάτι πολύ σημαντικό για μία μη αγγλόφωνη σειρά (είχε βάλει και το «χεράκι» του το «La Casa De Papel»). Η πρώτη σεζόν κυκλοφόρησε ενάμιση χρόνο μετά το «Stranger Things», τον Δεκέμβριο 2017. Την εποχή των μεγάλων δικτύων και πλατφορμών, σπουδαίες τηλεοπτικές σειρές έρχονται από κάθε γωνιά του κόσμου (Νότια Κορέα, Πολωνία, Αργεντινή, Ισλανδία, Ινδία).

Dark © Netflix


Οι δύο σειρές έχουν πολλές ομοιότητες και κοινή αύρα αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι ίδιες. Σίγουρα, μιλάμε για δύο σειρές μυστηρίου, τρόμου και επιστημονικής φαντασίας, με τους κύριους πρωταγωνιστές να είναι έφηβοι και τα γεγονότα να συμβαίνουν σε μικρές επαρχιακές πόλεις (η φανταστική πόλη Χόκινς στην Ιντιάνα των ΗΠΑ και η μικρή βιομηχανική πόλη Βίντεν κάπου στη Γερμανία). Τα γεγονότα στο «Stranger Things» συμβαίνουν στα μέσα της δεκαετίας του ’80 (1983-1985, ενώ έπεται συνέχεια…), ενώ στο «Dark» το 1986 (αλλά και στο 2019 και 1953, η ειδοποιός διαφορά ανάμεσά τους). Λέτε κάποια στιγμή, οι πρωταγωνιστές του «Stranger Things» και του «Dark» να συναντηθούν το 1986 σε κάποια παράλληλη ιστορία και σύμπαν;



Τρεις σεζόν έχουν κυκλοφορήσει μέχρι στιγμής και για τις δύο σειρές, με το «Stranger Things» να έχει ανανεωθεί για τέταρτη σεζόν, με πιθανή ημερομηνία κυκλοφορίας το καλοκαίρι του 2021 (με τα γυρίσματα να έχουν καθυστερήσει αρκετούς μήνες πλέον λόγω της πανδημίας), ενώ το «Dark» φαίνεται να ολοκληρώθηκε με την τρίτη του – φοβερή – σεζόν. Ποτέ μη λες ποτέ βέβαια…

Stranger Things © Netflix


Και στις δύο σειρές, εκτός από την κύρια πλοκή και ένα παιδί που εξαφανίζεται ξαφνικά, συναντάμε έντονα το ζήτημα του χρόνου («Dark») και των παράλληλων συμπάντων και κόσμων («Stranger Things»), αλλά και την – διαχρονική - προσπάθεια των αρχών να συγκαλύψουν σημαντικά γεγονότα (κάπου παραμονεύουν και οι Ρώσοι, θέμα που «έπαιζε» πολύ στα 80s). Κάτι όμως μυστήριο και σκοτεινό κινείται γύρω από το Χόκινς και το Βίντεν.

Οι διαφορές ανάμεσα στις δύο σειρές είναι επίσης σημαντικές και αυτό είναι που κρατάμε στο τέλος. Δύο αυθεντικές συναρπαστικές σειρές που αλλάζουν, η κάθε μία με τον δικό της μικρό ή μεγαλύτερο ρόλο, το τηλεοπτικό τοπίο. Αν ψάχνεις για κάτι πιο σκοτεινό, τότε το «Dark» διάλεξε τον ιδανικό τίτλο. Είναι σκοτεινό, ώριμο και πιο μελαγχολικό (πώς να μην είναι μελαγχολική η ζωή σε μία μικρή γερμανική πόλη χτισμένη δίπλα σε ένα πυρηνικό εργοστάσιο την εποχή του Τσερνόμπιλ;), ένα παζλ που σε περιμένει να το λύσεις και κινείται σε τρεις (ή και παραπάνω) χρονικές περιόδους. Από την άλλη, στο «Stranger Things» το κομμάτι της νοσταλγίας για τα 80s είναι πολύ πιο έντονο, άλλωστε όλη η πλοκή κινείται εκείνη την εποχή, ενώ είναι και πιο fun, γρήγορο και «αμερικάνικο» (αστεία, τέρατα, περιπέτεια και κυνηγητά). Μπορείς να πεις ότι το «Dark» είναι για πιο mature κοινό, ενώ οι έφηβοι λατρεύουν το «Stranger Things».

Dark © Netflix


Αν κάποιος μου βάλει το δίλημμα ποιο είναι καλύτερο, δεν έχω απάντηση. Μιλάμε για δύο υπέροχες σειρές, αν και στην τρίτη σεζόν του «Stranger Things» έπεσε ελαφρώς το ενδιαφέρον μου, σε αντίθεση με τον τηλεοπτικό «λαβύρινθο» με τον τίτλο «Dark».