TV + Series

Ο ΣΚΑΪ έρχεται τέταρτος και καταϊδρωμένος

Τα ποσοστά τηλεθέασης είναι αμείλικτα

Βαγγέλης Περρής
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα δεν είναι ενθαρρυντικά για το κανάλι του Φαλήρου.

Φέτος οι υπεύθυνοι και κυρίως οι υπεύθυνες του ΣΚΑΪ αποφάσισαν να αλλάξουν εντελώς τη φυσιογνωμία του σταθμού. Έκαναν ακριβές μεταγραφές παρουσιαστών, επένδυσαν στην κοστοβόρα μυθοπλασία, έκλεισαν την πόρτα στις τουρκικές φτηνοπαραγωγές, στρίμωξαν την Τατιάνα στα Σαββατοκύριακα κλπ. Όλα αυτά στοιχίζουν χρήματα και, όπως λένε οι  ειδικοί περί των μπάτζετ, φέτος ο σταθμός του Φαλήρου τίναξε την μπάνκα στον αέρα.

Tα μέχρι στιγμής αποτελέσματα δεν είναι ενθαρρυντικά. Μπορεί το σύνολο του προγράμματος να μην έχει ακόμη απλωθεί σε όλες τις ζώνες, αλλά είναι φανερό ότι η μέχρι στιγμής προσπάθεια δεν φέρνει τα αναμενόμενα αποτελέσματα.

Η μεγάλη τρύπα αφορά στην πολύ σημαντική prime time και ονομάζεται «8 Λέξεις». Το νέο εγχείρημα του Γεωργίου και των συνεργατών του δεν μπορεί να προβάλλει αντίσταση στα αντίπαλα κανάλια και βολοδέρνει σε ποσοστά που θεωρούνται απογοητευτικά και μεγαλώνουν την ψαλίδα μεταξύ κόστους και πιθανών εσόδων. Οι μέσοι όροι του (γύρω στο 12,5% σύμφωνα με τις τελευταίες μετρήσεις της Δευτέρας και της Τρίτης) είναι πολύ πίσω από το «Greece's Next Top Model» του Star (28,1%) τον «Έρωτα Μετά» του Αlpha (19,7%) και το «Αν ήμουν πλούσιος» του ΑΝΤ1 (18,1%). Το πιο ανησυχητικό για την τηλεθέαση των «8 Λέξεων» είναι ότι όσο προχωράει η ώρα μετάδοσης, τόσο κάνουν την εμφάνισή τους μονοψήφια ποσοστά οπότε, αναπόφευκτα, γίνονται οι πρώτες σκέψεις για μεταφορά της σειράς σε πιο πρόσφορη ζώνη. Βέβαια η αντικατάσταση φαντάζει κομμάτι δύσκολη, διότι δεν υπάρχει κάποιο πρόγραμμα-καβάτζα, ούτε κάποιο που μπορεί να γίνει λάστιχο, όπως γινόταν με τις παραγωγές του Ατζούν Ιλιτζαλί.

Χαμηλές είναι και οι πτήσεις της απογευματινής ζώνης, όπου η επιλογή της διεύθυνσης να αντιπαρατεθεί με δύο δικά της τηλεπαιχνίδια στα κανάλια που έχουν προϊστορία στο είδος, αποδεικνύεται προβληματική. Ενώ τόσο το «Boom» με τον Τανιμανίδη όσο και «Guess my Age» με το Λιάγκα έχουν ενδιαφέρον, μέχρι στιγμής οι τηλεθεατές κάνουν το αναμενόμενο, δηλαδή παραμένουν πιστοί στις παλιές τους συνήθειες. Έτσι τα δύο προϊόντα του ΣΚΑΙ προσγειώνονται σε ποσοστά γύρω στο 12% που φέρνουν το σταθμό εκτός βάθρου, συγκεκριμένα στην τέταρτη θέση.

Μετά την πρώτη πολυ καλή εβδομάδα, δυσκολίες δείχνει να αντιμετωπίζει και το «Μεσημέρι» με τον Γιώργο Λιάγκα, κυρίως κατά το διάστημα 12-1 όπου βρίσκεται αντιμέτωπο με το «Πρωινό» της Φαίης Σκορδά και παραλαμβάνει πολύ χαμηλά ποσοστά από την προηγούμενη εκπομπή. Στη συνέχεια οι επιδόσεις του βελτιώνονται, ενίοτε εντυπωσιακά, αλλά πλέον ακολουθεί με σκαμπανεβάσματα την τύχη των υπολοίπων προγραμμάτων του ΣΚΑΪ, όπου γίνεται φανερό ότι το κοινό αντιμετωπίζει με δυσπιστία τη μετάλλαξή του.

Βέβαια και πέρυσι, όταν ο σταθμός του Φαλήρου έκανε το πείραμα να δώσει τη μεσημεριανή του ζώνη στην Τατιάνα, σημειώθηκαν αρχικά χαμηλές επιδόσεις, οι οποίες με την πάροδο του χρόνου εκτινάχτηκαν. Αυτή ακριβώς είναι και η ελπίδα των υπεύθυνων για φέτος! Να επαναληφθεί η ιστορία, έστω και ως φάρσα.

Περιμένουν επίσης πολλά και από την ένταξη του Μουτσινά στο καθημερινό πρόγραμμα και μέλλει να αποδειχτεί αν ο παρουσιαστής έχει τη δύναμη να σύρει συνολικά του καράβι, ώστε να ξεφύγει από την καταδικαστική τέταρτη θέση (η τελευταία ημερήσια τηλεθέαση είναι η εξής: Star 18.1%, ΑΝΤ1 16,7%, Αlpha 14,3%, Σκάι 11,5%, και πολύ κοντά το Open με 10,1%).

Προς το παρόν κάτι τέτοιο φαντάζει δύσκολο και μπορεί να μην έχουν ακόμα εκδηλωθεί κινήσεις πανικού, αλλά υπάρχουν δείγματα που πιστοποιούν μία ελαφρά ανησυχία. Ήδη έχουν αρχίσει οι «διαρροές». Ο Γεώργιου, για τιμωρία του, δεν θα κάνει το εβδομαδιαίο σίριαλ που έχει συμφωνήσει, ο Ρήγας δεν είναι συνεπής ως προς την παράδοση των επεισοδίων και οι «Αρβύλες» το παίζουν βαριά πεπόνια και δεν θέλουν να δώσουν το φιλί της ζωής στη βραδινή ζώνη του σταθμού.

Επειδή καμιά διαρροή δεν ήταν ποτέ ικανή να φέρει τηλεθέαση, μάλλον πρόκειται για το γνωστό παιχνίδι «οι άλλοι φταίνε» το οποίο, αν ο ΣΚΑΪ μετέτρεπε σε τηλεπαιχνίδι, θα ήταν βαρετό γιατί έχει παιχτεί τόσες πολλές φορές που πλέον γνωρίζεις την κατάληξή του.

Υ.Γ. Τα ποσοστά τηλεθέασης αφορούν στο κοινό 18–54 από το οποίο εξαρτάται αποκλειστικά και η ροή διαφημιστικών εσόδων. Οι αναφορές στα ποσοστά του γενικού συνόλου δεν αποτελούν παρά παρηγοριά στον άρρωστο.