TV + Series

Game of Thrones: Γιατί η Ντενέρις επέλεξε τον δρόμο της φωτιάς

Και έγινε με τη βούλα η νέα Mad Queen του Γουέστερος (spoiler alert)

Μάριος Βελέντζας
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Η Ντενέρις είναι η νέα Mad Queen του Γουέστερος, αλλάζοντας ό,τι ξέραμε μέχρι τώρα στο Game of Thrones.

«Εντάξει λοιπόν, ας με φοβούνται». Τα λόγια της Ντενέρις Ταργκάριεν, έπειτα από μία ακόμη απόρριψη από τον Τζον Σνόου, προμήνυμα της τραγικής μοίρας που περίμενε τους υπερασπιστές και τον λαό του Κινγκς Λάντινγκ. Καβάλα στον Ντρόγκον, η Καλήσι σκόρπισε τον όλεθρο και έγινε η νέα «Mad Queen» του Γουέστερος, παίρνοντας τη σκυτάλη από τη Σέρσεϊ, η οποία απέδειξε για πολλοστή φορά πόσο ακατάλληλη -και επικίνδυνη- ήταν, όταν είχε εξουσία στα χέρια της. Για τους εναπομείναντες ήρωες της τηλεοπτικής σειράς η Ντενέρις αποτελεί πλέον τη Νο1 απειλή, λαμβάνοντας υπ’ όψιν το πόσο απρόβλεπτη και ανεξέλεγκτη έχει γίνει. Για να φθάσουμε όμως εδώ, η Θυελλογέννητη χρειάστηκε να περάσει αυτήν τη λεπτή κόκκινη γραμμή, που χωρίζει τη λογική από την παραφροσύνη.

Μέχρι τη στιγμή που άρχισε ο δράκος της να ξερνά φωτιά στον άμαχο πληθυσμό, φάνηκε να τα κάνει όλα σωστά. Στο επεισόδιο με τίτλο «The Bells», επέλεξε την ολομέτωπη επίθεση, αφήνοντας στην άκρη τις συμβουλές του Τύριον περί υπομονής και πολέμου φθοράς, που στο παρελθόν τής είχαν στοιχίσει πολύτιμους συμμάχους (Χαϊγκάρντεν, Ντορν) και έναν δράκο (σ.σ. αν είχε επιτεθεί στο Κινγκς Λάντινγκ με το που γύρισε από το Μηρήν, η suicide squad δεν θα πήγαινε  ποτέ πέρα από το Τείχος για να φέρει πίσω ένα ζόμπι, επομένως ο Night King δεν θα είχε τη δυνατότητα με μια βολή α λα Γκατσιούδης να πετύχει τον Βισέριον). Πρακτικά, η Ντενέρις ακολούθησε εκ νέου την προτροπή της Ολένα Ταϊρέλ aka Βασίλισσας των Ακάνθων: «You are a dragon. Be a dragon». Με διαδοχικά «Ντραγκάρις» εφάρμοσε στην πράξη το δόγμα Τάιγουιν περί ηγεμονίας: «Όταν οι εχθροί σου σε αψηφούν, πρέπει να τους προσφέρεις φωτιά και ατσάλι».

Η δύναμη πυρός ήταν τέτοια που κάθε στρατηγικό πλεονέκτημα της πρωτεύουσας κάηκε μέσα σε λίγα λεπτά. Οι δύσμοιροι στρατιώτες της Golden Company δεν κατάλαβαν από πού τους ήρθε. Ο Σιδερένιος Στόλος έγινε κάρβουνο και οι «σκορπιοί» στις επάλξεις, ιστορία. Η Καλήσι έδωσε ένα καλό μάθημα στον αλαζόνα Έουρον και την προκλητική Σέρσεϊ που μετά την εξολόθρευση του Ραίγκαλ, κινούνταν σε μια λογική, τύπου «σε έχω». Και φυσικά στον ανιστόρητο Κουάιμπερν, ο οποίος νόμιζε πως μπορούσε να κρατήσει μακριά τον τελευταίο δράκο που είχε στα χέρια της η Ντενέρις. Ωστόσο, το δόγμα Τάιγουιν εφαρμόστηκε μόνο κατά το ήμισυ: «Όταν γονατίσουν μπροστά σου, πρέπει να τους βοηθήσεις να σταθούν ξανά στα πόδια τους. Διαφορετικά κανείς ποτέ δε θα κλίνει το γόνυ σε εσένα». Η Ντενέρις αποφάσισε μέσα σε μια στιγμή και ενώ οι καμπάνες της παράδοσης ηχούσαν, να επιλέξει την τυφλή εκδίκηση και να γίνει αυτό που με λύσσα πολεμούσε στους προηγούμενους κύκλους.

Mad Queen με το ζόρι

Και κάπου εδώ έρχεται το οξύμωρο της υπόθεσης και μια σειρά από πολλά παράδοξα. Από το πρώτο επεισόδιο του 8ου κύκλου υπάρχει διάχυτη η αίσθηση ότι όλα γίνονται πολύ γρήγορα. Άτσαλες μεταβάσεις και απουσία αρμονίας στην αφήγηση δίνουν την εντύπωση μιας βιασύνης και μιας προχειρότητας, που δεν προσφέρει τον απαιτούμενο χρόνο στους χαρακτήρες να αλλάξουν με τρόπο πιστευτό.

ΝΑΙ, ο αποκεφαλισμός της Μισάντεϊ, σε συνδυασμό με το χαμόγελο θριάμβου και απίστευτης κακίας της Σέρσεϊ, ήταν κάτι που η Καλήσι δεν μπορούσε να τo διαχειριστεί. Το παραμορφωμένο από οργή, θλίψη και πόνο πρόσωπό της μαρτυρούσε το τι σκόπευε να κάνει, έχοντας συνειδητοποιήσει με τον πιο οδυνηρό τρόπο ότι το τίμημα για τον Σιδερένιο Θρόνο είναι δυσβάσταχτο.

Ντενέρις Ταργκάριεν/©HBO

ΝΑΙ, η διάψευση των προσδοκιών επηρέασε τη λογική της. Ο αδελφός της, Βισέρυς (αυτός με το χρυσό στέμμα-δώρο του Καλ Ντρόγκο) της είχε κάνει πλύση εγκεφάλου για τον Σφετεριστή Ρόμπερτ και τον λαό που στενάζει κάτω από την εξουσία του. Δεν σταματούσε να της λέει ότι οι κάτοικοι και οι άρχοντες του Γουέστερος θα εγκαταλείψουν τον βασιλιά-μέθυσο μόλις αντικρίσουν υψωμένα τα λάβαρα των Ταργκάριεν. Μόνο που η πραγματικότητα ήταν εντελώς διαφορετική. Ο Βορράς δεν την υποδέχτηκε όπως περίμενε, παρόλο που έκανε αυτό που κάθε αληθινός βασιλιάς (σύμφωνα με τον Ιππότη των Κρεμμυδιών και τη μικρούλα Σιρίν) οφείλει να πράττει: Να υπερασπίζεται τον λαό, όταν αυτός τον έχει πραγματικά ανάγκη. Η Ντενέρις πήρε τους Άσπιλους, τους Ντοθράκι και τους δύο δράκους και τράβηξε για Γουίντερφελ μεριά. Αυτό είχε κάνει και ο Στάνις Μπαράθιον, όταν μάζεψε τους λιγοστούς ιππότες του και κατευθύνθηκε στο Τείχος. Κάτι το οποίο επ’ ουδενί δεν έκανε η Σέρσεϊ, η οποία χρησιμοποίησε και άμαχο πληθυσμό ως ανθρώπινη ασπίδα. «Οι πιο πολλοί στο Γουέστερος αγαπουν εσένα παρά εμένα. Δεν με αγαπούν εδώ. Μόνο με φοβούνται», τα -γεμάτα πίκρα- λόγια της στον Τζον Σνόου.

Ντενέρις Ταργκάριεν/©HBO

ΝΑΙ, έχει αποδείξει πολλάκις ότι ήταν/είναι/ και θα είναι κολλημένη με την καρέκλα, κάνοντας ό,τι χρειαστεί για να το πετύχει. Το μακιαβελικό πρότυπο για την άσκηση εξουσίας που τείνει να ακολουθεί σε διάφορες καταστάσεις του παρελθόντος μεταφράζεται σε περιστατικά ωμής βίας, φθάνοντας στο σημείο της εκδικητικής μανίας ενάντια σε όσους τόλμησαν να την αμφισβητήσουν/υποτιμήσουν: Έβαλε μπουρλότο στους αλογαφέντες στη Βέες Ντόθρακ, πήρε μαζί της στην πυρά τη Μίρρι Μαζ Ντουρ και σταύρωσε άρχοντες του Μηρήν σε αντίποινα για τη δολοφονία παιδιών.

ΝΑΙ, αισθάνεται προδομένη. Έχοντας χάσει τον αιώνια πιστό σε εκείνη Τζόρα, είδε τον έναν μετά τον άλλο από τους στενούς συνεργάτες της (με εξαίρεση τον Γκριζοσκώληκα) να την προδίδει. Ο Τζον Σνόου «κελάηδησε» το μυστικό στα ξαδέλφια του και αρνήθηκε για πολλοστή φορά τον έρωτα της βασίλισσάς του. Ο Τύριον απελευθέρωσε τον Τζέιμι και έδινε τη μια συμβουλή χειρότερη από την άλλη. Και ο Βάρυς έκανε ό,τι μπορούσε για να πείσει τον Τζον να γίνει Αίγκον και να στρογγυλοκαθίσει στον Σιδερένιο Θρόνο. Κρίνοντας από το γράμμα που έγραψε πριν τον συλλάβουν, αν υπήρχαν Westeros Times θα είχε στείλει και εκεί επιστολή για το ποιος είναι ο πραγματικός διάδοχος. Λογικό, λοιπόν, η Ντενέρις να μην έχει εμπιστοσύνη σε κανέναν -κάτι το οποίο αποδεικνύεται και από τη συνομιλία της με τον Γκριζοσκώληκα στα υψηλά βαλυριανά παρουσία του Τζον Σνόου.

Το Κινγκς Λάντινγκ στις φλόγες/©HBO

Αρκούν, όμως, αυτά για να περάσει στην darkside και να εγκλωβιστεί εκεί, μετατρέποντας σε Πομπηία το Κινγκς Λάντινγκ.

Η άλλη όψη του νομίσματος

Για κάτι παραπάνω από 7,5 κύκλους του GOT η Καλήσι παρουσιαζόταν ως ένας δίκαιος ηγεμόνας, ικανός για συμβιβασμούς και υποχωρήσεις. Έφθασε στο σημείο να παντρευτεί έναν άνθρωπο που δεν αγαπούσε, προκειμένου να γίνει αποδεκτή από τους ευγενείς του Μηρήν.

Ήταν η «Μητέρα». Αυτή που απελευθέρωσε σκλάβους και ήθελε να την ακολουθούν μόνο ελεύθεροι άνθρωποι. Αυτή που ακούει τους συμβούλους της, δεν κάνει του κεφαλιού της και σε καμία περίπτωση δεν βαδίζει στα χνάρια του πατέρα της, Αίρυς Β’, Mad King με το όνομα. Με απλά λόγια, παρουσιαζόταν ως η ιδανικότερη επιλογή για να βγάλει από τη μέση τη Σέρσεϊ και να πάρει τη θέση της στον Σιδερένιο Θρόνο, έτσι ώστε να επιστρέψει η ειρήνη και η ευημερία στο Γουέστερος.

Και ξαφνικά μεσα σε λίγα επεισόδια, γίνεται η Mad Queen, ακυρώνοντας με μιας το παρελθόν της. Το κέρμα που έστριψαν οι Επτά όταν η Θυελλογέννητη γεννήθηκε στο Ντράγκονστοουν έκατσε έτσι απλά από την άλλη πλευρά. Ο Ντρόγκον έκαψε γυναικόπαιδα και η Καλήσι δεν διαφέρει σε τίποτα πλέον από τον Τάιγουιν, ενορχηστρωτή της λεηλασίας του Κινγκς Λάντινγκ κατά τη διάρκεια της οποίας σκοτώθηκε η Έλια και τα παιδιά της. Αυτή που έκανε τα πάντα για να υπερασπιστεί τους αθώους και να τιμωρήσει το άδικο, επέλεξε να χτίσει στον φόβο, σκορπώντας τον θάνατο και τη φρίκη...