TV + Series

Breaking Bad

Άσε το κακό να μπει (για πέμπτη σεζόν)

Δημήτρης Καραθάνος
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Πρόκειται για το απλούστερο των σεναρίων: ανυπόφορα βαρετός μεσήλικας καθηγητής χημείας στο Αλμπουκέρκι μαθαίνει ότι πεθαίνει από καρκίνο τρίτου σταδίου και, στην προσπάθειά του να αποκαταστήσει την οικογένειά του προτού καταλήξει, μετατρέπεται στον πιο διαβόητο σεφ κρυσταλλικής μεθαμφεταμίνης του Νέου Μεξικού. Στη σταδιακή μετάλλαξη του Γουόλτερ Γουάιτ σε Σημαδεμένο του Ρίο Γκράντε συνδράμει ο νεαρός Τζέσι Πίνκμαν, χαμηλόβαθμο βαποράκι, ο οποίος παρέχει στον Γουόλτερ εργαστηριακές υποδομές και πρόσβαση στον τοπικό υπόκοσμο.

Ενώ η σχέση τους περνά από σαράντα κύματα και σταδιακά καλλιεργείται μεταξύ τους μια δυναμική πατέρα-γιου, δασκάλου-μαθητή, το ευκταίο υποθετικό σενάριο του Γουόλτερ «I cook, you sell» καταρρέει υπό τις επιταγές της αγοράς της ντόπας, καθώς προκύπτει πως το crystal meth του καρκινοπαθή χημικού είναι το πιο περιζήτητο στις δύο πλευρές των συνόρων ΗΠΑ - Μεξικού.

Ξαφνικά, θέματα όπως η διανομή, η τοποθέτηση του προϊόντος και ο υποσκελισμός του ανταγωνισμού εξελίσσονται σε καθημερινά ζητήματα για τους φερέλπιδες ναρκοεμπόρους που αφήνουν στο διάβα τους πακτωλούς δολαρίων και σωρούς πτωμάτων, ενώ το υπαρξιακό πείραμα του Γουόλτερ ολοκληρώνεται με την υιοθέτηση της περσόνας του «Χάισενμπεργκ».

n

Όπου, ο φοβισμένος θνήσκων ανθρωπάκος εθίζεται στον κίνδυνο, φλερτάρει σφοδρά με το ρίσκο και ανδρώνεται σαν νονός που διαπραγματεύεται με το τζετ σετ της λατινοαμερικάνικης μαφίας, ντυμένος με στενά ρούχα και πλατύγυρο μαύρο παναμά. Όλη η δραματουργία του «Breaking Bad» εκπορεύεται από το πιο αναμασημένο των αφηγηματικών κλισέ, την κλασική ιστορία του δόκτορος Τζέκιλ και κυρίου Χάιντ, σε μια εκδοχή όμως που θα γέμιζε σαρδόνια χαρά τον Ρόμπερτ Λούις Στίβενσον.

Καμία τύψη δε σκιάζει τον έμπορο μεθαμφεταμίνης, καθόλου δε διστάζει να καταπνίξει στο αίμα την όποια απόπειρα αποκάλυψής του, σε αυτή τη σειρά που κέρδισε έξι Emmy και χάρισε δύο βραβεύσεις στον πρωταγωνιστή της. Οι κυνικές εσωτερικές προεκτάσεις των ηρώων καμουφλάρονται από το σπαρταριστό χιούμορ ενός σύμπαντος ξεσηκωμένου με τον καλύτερο τρόπο από τις ταινίες των αδελφών Κοέν. Ο πέμπτος και τελευταίος κύκλος, έκτασης 8 επεισοδίων, ξεκίνησε στις 15 Ιουλίου.

n