- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Τη Δευτέρα 7/11 στις 20.00 το πρόγραμμα του «ποιοτικού» Channel 4 έγραφε ‘Go Greek For A Week’. Το καταλάβαινες από τον τίτλο, δεν θα επρόκειτο για μια ψυχρή προσέγγιση του ελληνικού προβλήματος, η μυρωδιά του reality δεν κρυβόταν…
Καταρχάς να δούμε το κόνσεπτ. Υπάρχει ο ‘mr. Costa’, ψεύτικος οικονομικός σύμβουλος του οποίου η επαγγελματική κάρτα είναι διακοσμημένη με μαιάνδρους (όπως και το logo της σειράς). Παίρνει τον χαρτοφύλακά του και χτυπάει την πόρτα τριών βρετανών προτείνοντάς τους να ζήσουν «σαν Έλληνες για μια εβδομάδα». Σε μια 54χρονη κομμώτρια εισηγείται να βγει στη σύνταξη, όπως οι ελληνίδες συνάδελφοί της, λαμβάνοντας μάλιστα το 90% του τελευταίου της μισθού επειδή κάνει ανθυγιεινό επάγγελμα. Σε έναν οδηγό λεωφορείου αποκαλύπτει ότι θα έβγαζε σχεδόν τα διπλάσια χρήματα στην Ελλάδα επωφελούμενος μιας σειράς επιδομάτων όπως π.χ. αυτό της «έγκαιρης προσέλευσης». Και σε έναν μεγαλογιατρό που βγάζει περίπου 250.000 λίρες το χρόνο, απλούστατα διηγείται την περίφημη ιστορία των «γιατρών του Κολωνακίου» σπρώχνοντάς τον στην φοροδιαφυγή με τη μέθοδο των πληρωμών κάτω από το τραπέζι…
Στην ουσία πρόκειται για ένα «δραματοποιημένο reality» με διάφορους ειδικούς (οικονομικούς αναλυτές, δημοσιογράφους, στελέχη οργανισμών/ τραπεζών και τον Στέφανο Μάνο σε ένα αλησμόνητο cameo) να παρεμβαίνουν περιγράφοντας το διεθφαρμένο σύστημα που διόγκωσε το χρέος και εκτιμώντας τις προοπτικές εξόδου.
Φυσικά, τα έγκυρα σχόλια των experts έρχονται σε πλήρη αντίθεση σοβαρότητας με την εξέλιξη της reality πλοκής. Εκεί, οι τρεις ήρωες που πρόθυμα δέχτηκαν να «γίνουν Έλληνες για μια εβδομάδα», σύντομα το μετανιώνουν. Η κομμώτρια αντιλαμβάνεται ότι είναι πολύ νέα για να κάνει παρέα με τα ΚΑΠΗ, ο οδηγός δωροδοκεί για το αντίστοιχο ΚΤΕΟ και αντιλαμβάνεται ότι στο τριπάκι που μπήκε μάλλον χάνει αντί να κερδίζει, ενώ ο γιατρός αντιμετωπίζει τα ηθικά διλήμματα της “fakelaki culture” (η φράση ακούγεται ακριβώς έτσι).
Εντυπώσεις; Η εκλαΐκευση του ελληνικού προβλήματος, μέσα μάλιστα από συγκεκριμένα νούμερα και γλαφυρή περιγραφή καταστάσεων δεν είναι άστοχη (ούτε άδικη). Μην κοροϊδευόμαστε. Αλλά, μην ξεχνάμε ότι πρόκειται για reality. Το οποίο απευθύνεται σε ένα εθισμένο κοινό σε τέτοιου είδους τηλεόραση. Και το όλο «συμπέρασμα» ακυρώνεται από μια – τυπικά βρετανική - σοβινιστική λογική που θέλει να προβάλλει περισσότερο την βρετανική ηθική ανωτερότητα παρά το «ελληνικό πρόβλημα».
Αν είσαι ψύχραιμος, μπορείς να το δεις αυτοκριτικά, ανησυχώντας μήπως η παρούσα κατάσταση μας δαιμονοποιεί σε prime time «Τοτούς της Ευρώπης». Αν είσαι τσιτωμένος (ή υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων), μπορείς να παρακολουθήσεις το ‘Go British For A Week’ – την άμεση «ελληνική» απάντηση στο διαδίκτυο που προτείνει να γυριστούν και τα αντίστοιχα ‘Go Mallia’ ή ‘Go Faliraki’ (η συζητηση στο twitter γινεται εδώ). Στην ιστοσελίδα του Channel 4, δυστυχώς δεν στριμάρεις την εκπομπή, αλλά οι λεωφόροι του ίντερνετ είναι ανοιχτές όπως ξέρεις καλά. Το επόμενο επεισόδιο θα προβληθεί στις 25/11…