TV + Series

Τι περιμένουμε μετά το καλύτερο επεισόδιο του Game of Thrones

Οι πιο αιμοσταγείς πόλεμοι έρχονται μετά το «Book of the Stranger»

Δημήτρης Καραθάνος
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

*Spoiler alert: το κείμενο δεν προορίζεται για όσους δεν έχουν παρακολουθήσει το τέταρτο επεισόδιο της έκτης σεζόν.

Μέσα από 10 αριστοτεχνικά ενορχηστρωμένες, άρτια δομημένες σκηνές, το Game of Thrones αγγίζει επιτέλους την κορύφωσή του. Υπάρχουν τόσα τερπνά σενάρια στο «Book of the Stranger», ένα από τα πιο μεστά και καρποφόρα για τον θεατή επεισόδια που έχει σκαρώσει το δίδυμο Benioff – Weiss, ώστε καταλήγεις να αναρωτιέσαι μήπως όλα τείνουν προς ένα λουτρό αίματος αλά «Red Wedding», εάν όσα διαδραματίζονται προς το παρόν δεν είναι παρά δόλιοι περισπασμοί, ένας καμουφλαρισμένος καθησυχαστικός τόνος που καλοπιάνει τη γάτα για να στριμωχτεί στη γωνία. Ας μην ξεχνάμε ότι το Game of Thrones γράφει ιστορία ξεκάνοντας πρωταγωνιστές και επιτυγχάνοντας απανωτά πλήγματα στο κοινό του. Ελπίζεις για το καλύτερο, βιώνοντας το χειρότερο.

Στο μεσοδιάστημα, ο αφηγηματικός δεκάλογος του τέταρτου επεισοδίου, με τη σεζόν να φτάνει σχεδόν στα μισά της: το οικογενειακό reunion της Sansa με τον Jon Snow στο Castle Black που έστειλε ανατριχίλες. Έως τώρα παρακολουθούσαμε περίλυποι τους Stark να ξεκληρίζονται, να εξευτελίζονται, να σφαγιάζονται, να αποκεφαλίζονται, να τυφλώνονται, να βιάζονται, να αναξιοπαθούν, να κατατρέχονται ξανά και ξανά. Τώρα τα δύο χαρισματικότερα από τα εναπομείναντα μέλη της φαμίλιας σμίγουν και καταστρώνουν την οργισμένη τους εκδίκηση απέναντι στους σφετεριστές του Winterfell.

image

Ο αναστημένος Lord Commander εμφανίζεται στερημένος από σθένος ενώ το μάτι της Sansa γυαλίζει, οι προθέσεις του δίδυμου ωστόσο εναρμονίζονται όταν το βουλοκέρι της επιστολής του Ramsey Bolton σπάζει και το μιαρό περιεχόμενο αποκαλύπτεται. Έχει προηγηθεί το τέλος της Osha, ενός χαρακτήρα του οποίου τη θυσία περίπου προβλέψαμε στο «Oathbreaker» της περασμένης εβδομάδας. Πληροφορούμαστε παράλληλα τον τρέχοντα συσχετισμό δυνάμεων. Ο Ramsey διαθέτει 5.000 κορμιά να στείλει στη σφαγή, οι Stark περιορίζονται στους 2.000 Wildlings του Tormund. Έστω και έτσι, εδώ υπάρχει στρατηγικός ρεαλισμός: το Game of Thrones παραείναι ραφινάτο και ποτέ δεν θα μας σερβίριζε χολιγουντιανούς τριακόσιους του Λεωνίδα εναντίον όλων, το δύο προς πέντε είναι μια αναλογία διαχειρίσιμη, ιδιαίτερα όταν η ακλόνητη πίστη της Sansa εφάπτεται με τις προσδοκίες μας –ο βορράς θα συσπειρωθεί, «the North remembers». Το Stark vs Bolton θα είναι αναμφίβολα η δραματικότερη κλιμάκωση της δραματικής σειράς, για αυτό και πιθανότατα θα περιπέσει σε αναστολή. Το επόμενο επεισόδιο λογικά θα συντηρήσει την αγωνία φέρνοντας στην επιφάνεια τους χαρακτήρες που αδράνησαν στο «Book of the Stranger».

Σε άλλες σεκάνς, παρακολουθήσαμε επίσης την πλοκή να ξεκαθαρίζει και την ένταση να ανεβαίνει. Ο ραδιούργος Petyr Baelish επανεμφανίζεται στο The Vale. Ο Tyrion εξασκεί διπλωματία αντί εχθροπραξιών στο Mareen: «we make peace with the enemy, not with our friends», αποφαίνεται στους συγχυσμένους, μετέωρους επιτελείς του, που παρακολουθούν άναυδοι τους δουλοκτήτες να ανακτούν τα χαμένα τους προνόμια. Υπάρχουν συγκινησιακά τετ α τετ ανάμεσα στους Theon και Yara που προαναγγέλλουν ίντριγκα στον οίκο Greyjoy, καθώς και μια συνάντηση της Margaery και του Loras στα μπουντρούμια του High Priest, ο κλοιός γύρω από τον οποίο κλείνει μέσα από την όψιμη συμμαχία των Lannister με τους Tyrell. Αναμφίβολα το Westeros θα απομείνει ρημαδιό με απρόβλεπτη έκβαση και ενδεχομένως κανέναν επιζώντα στο τέλος όλων αυτών –«καλύτερα αυτοί παρά εμείς», όπως το θέτει η Diana Rigg που επανακάμπτει ως Olenna.

image

Προπάντων, το «Book of the Stranger» υπήρξε ο πύρινος επικός θρίαμβος της Daenerys, που σε μια ακόμη περίπτωση απεκδύθηκε το ρόλο της σεξουαλικής σκλάβας των Dothraki για να τυλίξει την ιεραρχία τους στις φλόγες και να αναδυθεί μέσα από τα αποκαΐδια ως θρυλική αυτοκράτειρα, εξασφαλίζοντας τη μαζική υποταγή, μέσα από μια προσκυνηματική σκηνή που περνά στο πάνθεον των τοπ στιγμών του Game of Thrones, το οποίο παρακολουθούμε στην Ελλάδα σε πρώτη προβολή ταυτόχρονα με την Αμερική, αποκλειστικά στα κανάλια Novacinema. Σημειώστε πως τα κανάλια Novacinema προσφέρουν αποκλειστικά και το νέο show του HBO σε παρουσίαση των Andy Greenwald και Chris Ryan, «After the Thrones». Καθώς η φιλολογία γύρω από το Game of Thrones δεν παύει να συναρπάζει, δείτε κάθε Σάββατο βράδυ στα κανάλια Novacinema την εκπομπή που εμβαθύνει με χιούμορ και διεισδυτικότητα στα τεκταινόμενα της σειράς.

Τι επίκειται; Για πολλοστή φορά οι πουρίστες αναγνώστες των βιβλίων του George R.R. Martin θα κριτικάρουν την παρέκκλιση από τον αυθεντικό μύθο, ενώ ακόμη περισσότεροι ορισμένοι φαν θα επικαλεστούν την ελλιπή χρήση επεισοδίων από τους πρωτότυπους τόμους του «A Song of Fire and Ice». Υπάρχει όμως ποιητική δικαιοσύνη σε όλο αυτό, τώρα βρισκόμαστε άπαντες, αναγνώστες και θεατές, περιπλανώμενοι σε αχαρτογράφητες περιοχές, με τους Benioff και Weiss να κρατούν το καπέλο και το ραβδί του ταχυδακτυλουργού. Όλα παίζονται. Ήταν ένα επεισόδιο – θρίαμβος του καλού, ας μη λησμονούμε ωστόσο το «Game of Thrones» δεν εκτυλίσσεται με όρους άσπρου – μαύρου, είναι μια σειρά που αιχμαλωτίζει ορδές κινούμενη στις επικράτειες του διττού, αμφιλεγόμενου γκρι. To be continued.

photo: Helen Sloan / HBO