TV + Series

Ρίτσι Σκορτσέζε και Μάρτιν Φινέστρα!

Γιατί στο «Vinyl» σκηνοθέτης και πρωταγωνιστής μοιάζει να είναι το ίδιο πρόσωπο

Στέφανος Τσιτσόπουλος
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ο Ρίτσι Φινέστρα, καθώς το «Vinyl» προχωρά, εξελίσσεται σε έναν τραγικό αρχαιοελληνικό ήρωα: οι δυο σκληροτράχηλοι μπάτσοι τον στριμώχνουν για τα καλά, «μπορείς να τρέξεις, μα δεν μπορείς να κρυφτείς», όπως λέει και το τραγούδι. Συλλαμβάνεται, ανακρίνεται και τραβά για τη φυλακή, ο φόνος του ραδιοφωνικού παραγωγού Μπακ Ρότζερς και η ενδεχόμενη αποκάλυψη της αλήθειας -he did it, ίσως αποτελέσουν την κάθαρση, η ύβρις, όπως δίδαξαν ο Σοφοκλής και ο Ευριπίδης, αργά ή γρήγορα τιμωρείται. Ανελέητα.

Και είναι δεκάδες τα παραπτώματα του Ρίτσι Φινέστρα πέρα από το αίμα που χρεώθηκε. Οκ, τα έχει χάσει όλα, θεωρητικά έχει άλλοθι ακόμα και για τις ιταμότερες των πράξεών του. Τον εγκατέλειψαν η γυναίκα και τα παιδιά του, κινείται συνεχώς στα όρια της παραίσθησης, καθώς στο σώμα του πλέον κυκλοφορούν αμφεταμίνες, κόκα, αλκοόλ και κάνναβη, ίσως περισσότερο από αίμα και νερό. Η δισκογραφική εταιρία του καταρρέει από τα χρέη, αφού ο ήχος της, άρα και υπόσταση του Ρίτσι, είναι ξεπερασμένος. Μπλέκει με τοκογλύφους, ακόμα και το καλό χαρτί, που νομίζει πως κρατά και τον στέλνει στο Βέγκας, αποδεικνύεται βαλούτα: σε μια κορυφαία σκηνή της σειράς, ο Φινέστρα σχεδόν ψήνει τον Έλβις να υπογράψει για την American Century, όμως στη μέση μπαίνει ο Συνταγματάρχης Τομ και διαλύει τη συμφωνία, αφήνοντάς τον πάλι στον άσσο.

Ναι, ο Σκορτσέζε ξαναγυρίζει μέσω «Vinyl» στο Βέγκας, φιλμάροντας όπως στα «Casino» και «The Good Fellas», και προσδίδει στη σειρά μια αξεπέραστη κινηματογραφική αίγλη, αναπλάθοντας τις ιστορικές εκείνες μέρες, λίγο πριν τον θάνατο του Έλβις. Τον βιολογικό μα και τον καλλιτεχνικό, καθώς ακολουθώντας κατά γράμμα την ιστορία, τον απαθανατίζει στις χειρότερες στιγμές του. Ο «Βασιλιάς» είναι υπέρβαρος, τελειωμένος από τα φάρμακα, αλλά και το κοινό του, που δεν είναι άλλο από υπέργηρα «κορίτσια», κάποτε δροσερές ροκέτες που τις ξεσήκωσε με τη διάσημη κίνηση των γοφών του και το «Mystery Train». Τώρα μόνο θλίψη, μοναξιά και παρακμή.

Συνεχίζοντας να «διδάσκει» ροκ εν ρολ, ο Μάρτιν δανείζεται την περσόνα του Ρίτσι για να σχολιάσει το τέλος όχι μόνο του ήρωά του αλλά και της πρώτης γενιάς του ροκ εν ρολ. Και πέραν της αρχαιοελληνικής τραγικότητας, αναδύεται και μια σεξπηρική α λα Βασιλιάς Ληρ υπόσταση, καθώς ο Ρίτσι παρανοεί σκοτώνοντας ό,τι αγαπά.

Δεν είναι μόνο μια σειρά για τη μουσική το «Vinyl». Είναι και ένα σχόλιο για την ανθρώπινη κατάσταση, έτσι όπως εξελίσσεται δια μέσου των αιώνων. Αλλά και την ίδια στιγμή, η σειρά παραμένει ένα χρονικό και μια μεμοραμπίλια για τον ήχο που σημάδεψε τα καλύτερά μας χρόνια, με μια παρέλαση καλλιτεχνών και τραγουδιών στο soundtrack, λες και διαβάζεις το «Rolling Stone» της εποχής εκείνης. Ο Γκραμ Πάρσονς και το Josua Tree, ο Τζον Λένον στο Max's Cansas City ενώ στη σκηνή παίζει ο Μάρλεϊ με τους Wailers, τα πρώτα μυστικά hot buttered soul πάρτι σε υπόγεια και μόνο για μυημένους, η Νέα Υόρκη και οι «Βρώμικοι Δρόμοι» της, για να μνημονεύσουμε άλλη μία από τις ταινίες του Μάρτιν Σκορτσέζε, με μια εσάνς και από «Ταξιτζή».

Γιατί καθώς η σειρά τρέχει στα κανάλια Novacinema κάθε Κυριακή, είναι αδύνατον να μην ανατρέξεις στο μυθικό καλλιτεχνικό παρελθόν του Μάρτιν Σκορτσέζε, που μοιάζει να φιλμάρει το «Vinyl» και την αγαπημένη του πόλη με τον ίδιο ίλιγγο, φινέτσα και μεγαλείο τεχνικής που πηγάζει κατευθείαν από το σινεμά που τον έκανε διάσημο!

Info: Η σειρά «Vinyl» της ΗΒΟ σε παραγωγή Μάρτιν Σκορσέζε, Τέρενς Γουίντερ και Μικ Τζάγκερ προβάλλεται με ελληνικούς υπότιτλους στα κανάλια Novacinema ταυτόχρονα με την Αμερική, κάθε Κυριακή στις 4:00 μετά τα μεσάνυχτα.

Και εάν δεν θέλεις να ταράξεις την ησυχία του σπιτιού σου στις 4.00, μπορείς να τη δεις live στο tablet, το PC ή το Smartphone σου μέσω του Nova GO ή αν πάλι δεν αντέχεις το ξενύχτι, απόλαυσε την όποτε εσύ θέλεις Οn Demand με το Nova GO και χωρίς επιπλέον χρέωση.