TV + Series

Three o'clock, Four o' clock, Five o'clock... rock!

Από το 3o ως το 5ο επεισόδιο, το Vinyl υμνεί το ροκ εν ρολ απ' όπου κι αν προέρχεται

Στέφανος Τσιτσόπουλος
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Θέλω να πω αυτό: ο Μάρτιν −σκηνοθέτης− Σκορτσέζε και ο Μικ −παραγωγός− Τζάγκερ είναι δυο εν ζωή ροκενρολομηχανές, που έφαγαν, έφτιαξαν, έπαιξαν, απόλαυσαν, χόρεψαν και τρίπαραν τη μουσική με το κουτάλι. Και είναι αδύνατον να μην κάνεις την αναγωγή αλλά και να μη βγάλεις το συμπέρασμα, πως δηλαδή πέρα από τη σεναριακή μυθοπλασία της σειράς, μπόλιασαν το μνημονικό, την καρδιά, τα αφτιά και την ψυχή του πρωταγωνιστή Ρίτσι Φινέστρα με τον ανθό των ήχων που τους έθρεψαν και τους διαμόρφωσαν.

Στα επεισόδια από τρία έως και πέντε, η τζαζ του Dexter Gordon, ο Bowie, η στακάτη soul του Jimmy Castor, οι κιθάρες του Edgar Winter και τα πρώιμα aggressive εφηβικά ακόρντα του Buddy Holly, συνδυασμένα με το οργισμένο «No Fun» του Ίγκι και των Stooges, συνθέτουν μιαν απόλυτη τούρμπο δισκοθήκη/ιστορία του ρυθμού μα και του πόθου. Τι ποθεί ο Ρίτσι Φινέστρα; Να μην τον συλλάβουν για δολοφονία, να μην διαλυθεί ο γάμος του με την Ντέβον, να υπογράψει, αφού πρώτα βρει πρώτος την μπάντα/ήχο που θα αλλάξει τη μουσική σκηνή της πόλης και του κόσμου, πολλά καρπούζια δηλαδή, σε ιδρωμένες από τις εφιδρώσεις κόκας, σπιντ και διεγερτικών χαπιών που παίρνει, ώστε να μην λείπει από πουθενά. Γιατί ασχέτως του γκλαμ που τον περιβάλλει, ο Ρίτσι παραμένει ο ορισμός του λαϊκού αγοριού, μεγαλωμένου να μην σκύβει το κεφάλι, να δουλεύει σκληρά και να τους ικανοποιεί όλους.

image

Μόνο που δεν είναι υπεράνθρωπος, αναπόφευκτα θα σπάσει. Θα ραγίσει μπροστά στον πατέρα του, θα πουλήσει τους όρκους μονογαμίας και αποχής από τους ναρκοπειρασμούς, βουτώντας όλο και περισσότερο σε μια κόλαση φτιαγμένη από σκόνες, βινύλια, σκληρό αλκοόλ και καλές προθέσεις που μεταμορφώνονται σε εφιάλτες. Κατρακυλάει στην παράνοια, χάνει την Ντέβον μα και τους τελευταίους πιστούς του φίλους, που τρέχουν μακριά του, μιας και η κατάστασή του έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο.

Πόσες φορές ο Μάρτιν κι ο Μικ, δεν γνώρισαν τέτοιους τύπους και δεν συναναστράφηκαν με τοιούτης «χασούρας» κορμιά; Συνεχίζοντας με τη θολή σαν το μυαλό του Ρίτσι κάμερα να περιγράφουν εκείνη την εποχή της Νέας Υόρκης, όπου τα αλλοπρόσαλλα όνειρα, τα πάρτι, η τέχνη και το θέαμα κυριολεκτικά μεταμόρφωσαν άπειρους ανθρώπους σε παρανοϊκές «βόμβες» που απλώς η έκρηξή τους μετουσιωνόταν σε ακόρντα/τραγούδια δυναμίτες διαρκείας τριάμισι ροκ εν ρολ λεπτών, οι Σκορτσέζε και Τζάγκερ μοιάζει να εξομολογούνται για όλους τους μυημένους, μερικές από τις δικές τους ατάσθαλες στιγμές.

image

Βιωματικό; Ναι, είμαι σίγουρος. Μέσα στο χαρακτήρα, τα λόγια και το completely lost του Ρίτσι Φινέστρα, οι Σκορτσέζε και Τζάγκερ διηγούνται και τμήμα της δικής του πάλαι ποτέ ζωής. Σε μια σειρά που με κάνει κάθε Κυριακή από νωρίς το πρωί να προσεύχομαι να κυλήσει η μέρα γρήγορα, ώστε να βραδιάσει και να συντονιστώ στα κανάλια Novacinema και στο ρυθμό της. Το Vinyl παραμένει ως έταξε μα και ξεκίνησε: άγριο, ρομαντικό και αυτοκαταστροφικό ταυτόχρονα, ένα χρονικό πόθων, απώλειας και σκληρής ενηλικίωσης. Και δεν υπήρχε πιο συγκινητική στιγμή από εκείνη που ο τέλειος μίμος/ ενσαρκωτής του Bowie με τους εξίσου σούπερ ρέπλικες μουσικούς της μπάντας του Spiders From Mars τα έσπασαν με το «Sufragette City» αλλά ο φόρος τιμής δεν τελείωσε. Καθώς προφανέστατα το επεισόδιο ήταν γυρισμένο λίγες μέρες μετά τον θάνατό του στους τίτλους του τέλους σχεδόν δάκρυσα όταν είδα την αφιέρωση: in memorial, of our dearest friend.

Επιτομώ: δεν είναι μια απλή, καλοφτιαγμένη στη λεπτομέρεια σειρά. Το Vinyl είναι η ιστορία όλων των παιδιών που τους αρκούσε ένα τραγούδι από το ραδιοφωνάκι-διαστημόπλοιο, για να βρεθούν πετώντας στο φεγγάρι. Και ο Ρίτσι Φινέστρα είναι ο αρχηγός της φυλής μας. Έως την επόμενη εβδομάδα, well... c’mon everybody. Σε όποια εκτέλεση προτιμάς, είτε από τον Eddie Cochran είτε σε διασκευή από τον Sid Vicious.

image

image

image

image

Info: Η σειρά «Vinyl» της ΗΒΟ σε παραγωγή Μάρτιν Σκορσέζε, Τέρενς Γουίντερ και Μικ Τζάγκερ προβάλλεται με ελληνικούς υπότιτλους στα κανάλια Novacinema ταυτόχρονα με την Αμερική, κάθε Κυριακή στις 4:00 μετά τα μεσάνυχτα.

Και εάν δεν θέλεις να ταράξεις την ησυχία του σπιτιού σου στις 4.00, μπορείς να τη δεις live στο tablet, το PC ή το Smartphone σου μέσω του Nova GO ή αν πάλι δεν αντέχεις το ξενύχτι, απόλαυσε την όποτε εσύ θέλεις Οn Demand με το Nova GO και χωρίς επιπλέον χρέωση.