TV + Series

10 πράγματα που αγαπήσαμε στο «Vinyl»

Ακτινογραφώντας τη σειρά για την οποία μιλάνε όλοι φέτος

karathanos.jpg
Δημήτρης Καραθάνος
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
123073-275857.gif

Το «Vinyl» ήρθε στους τηλεοπτικούς δέκτες για να σαγηνεύσει εκατομμύρια θεατές σε όλο τον κόσμο. Διαλέξαμε δέκα στοιχεία που το τοποθετούν σε ανώτερη κλάση.

1. Η μουσική. Υπάρχουν δύο λογιών ροκ. Το καλό και το κακό. Οι χαρακτήρες του «Vinyl» είναι εναρμονισμένοι με την πιο γουστόζικη εκδοχή του. Η Juno Temple εξαγριώνεται όταν μπαίνει στο φουαγιέ της American Century υπό τον ήχο των Slade, ο Max Casella επιβάλλει στους Nasty Bits να μάθουν ακόρντα των Kinks προκειμένου να γίνουν μπάντα, ο Bobby Cannavale έχει πάντοτε το σωστό t-shirt των Black Sabbath φυλαγμένο στο συρτάρι του, και όλοι μαζί αναρωτιούνται περί του πώς είναι δυνατόν γκρουπ σαν τους Chicago να δεσπόζουν στα τσαρτ. Πράγματι, το «Vinyl» είναι απόλυτος οδηγός καλού γούστου.

image

2. Τα βίντεο. Σε μια σκηνοθετική έμπνευση που δίνει αγιογραφικό αέρα στη διάσημη σειρά του HBO, ο Μάρτιν Σκορσέζε τοποθετεί τακτικές εγκυκλοπαιδικές παρεκβάσεις, υπό τη μορφή σύντομων βίντεο κλιπ τα οποία διατρέχουν τα επεισόδια του «Vinyl» σαν οπτικό τζουκ μποξ. Jerry Lee Lewis, Bobby Bland, Bo Diddley και μια πλειάδα εμβληματικών μορφών του ροκ, των μπλουζ και της σόουλ περνά μέσα από φλασμπάκ που τέρπουν αλλά και διδάσκουν: αυτό είναι το ροκ εν ρολ, αυτή είναι η ιστορία του.

3. Ο Ρίτσι Φινέστρα. Sex, drugs, rock’n’roll, αστείρευτη ενέργεια, αβυσσαλέα πάθη και ορμητικές επιθυμίες, ο πρωταγωνιστής του «Vinyl» (τον οποίο ερμηνεύει ο Bobby Cannavale του «Boardwalk Empire»), είναι ο ορισμός του ροκ τύπου και ο τύπος του χαρακτήρα που θα ακολουθούσες σε κάθε στροφή του δρόμου.

image

4. Το design. Ούτε ένα τυχαίο αντικείμενο, δίχως περιττό αξεσουάρ ή στιλιστικό εύρημα που να μην εξυπηρετεί τη ρεαλιστική απεικόνιση των seventies, το «Vinyl» σε διακτινίζει σε άλλους καιρούς σε κάθε του επεισόδιο.

5. Οι δίσκοι. Βινύλια από τοίχο σε τοίχο, μπομπινόφωνα ως εκεί που φτάνει το μάτι, βουνά από κασέτες με demo συγκροτημάτων, πικάπ κάθε είδους, βελόνες που πέφτουν σε μαύρα αυλάκια με το χαρακτηριστικό στατικό θόρυβο να προσδίδει το δικό του χαρακτηριστικό βάθος στο ακρόαμα, η κουλτούρα του αναλογικού ήχου γνωρίζει εδώ την αποθέωσή της. Το βινύλιο αναβιώνει με το «Vinyl» στην εμπροσθοφυλακή του.

image

6. Το σενάριο. Ίντριγκα, ύποπτες οικονομικές δοσοληψίες και απαιτητικά επιχειρηματικά deals, φονικά που αναζητούν υπόπτους, συναισθηματικά μπλεξίματα διάφορων βαθμών έντασης, προσωπικά ρίσκα, ήρωες στο χείλος του γκρεμού που μας κρατούν σφιχτά από το χέρι. Σπάνια το «η συνέχεια στο επόμενο» μας άφησε σε τόση αδημονία.

7. Οι γυναίκες. Η Olivia Wilde ως σύζυγος του Ρίτσι Φινέστρα είναι μια κλάση από μόνη της. Δικαίως μονοπωλεί άφθονες σκηνές της σειράς, με το δοκιμαστικό σε ασπρόμαυρο για τον Άντι Γουόρχολ στο Factory ή το λαχανιασμένο σεξ στις τουαλέτες να έχει περάσει ήδη στο πάνθεον των τηλεοπτικών μας αναμνήσεων. Είναι ωστόσο η Juno Temple στο ρόλο της Τζέιμι, βοηθού της American Century με βλέψεις σε πόστο A&R εκείνη που αιχμαλωτίζει το βλέμμα. Όλα όμως τα κορίτσια του «Vinyl» αποτελούν σπουδή στη θηλυκότητα και προσφέρουν θελκτικά πλάνα.

image

8. Η ιστορία. Από την εμπλοκή της μαφίας στο μάνατζμεντ των καλλιτεχνών έως τις μεθόδους προώθησης των πολυεθνικών, το «Vinyl» προσφέρει ένα δεύτερο επίπεδο αφήγησης σε όποιον έχει τη διάθεση να το αναζητήσει: έτσι χτίστηκε η μουσική βιομηχανία. Εδώ μαθαίνουμε τους όρους του παιχνιδιού από μέσα.

9. Τα ρούχα. Πολύ φαρδιοί γιακάδες και εξίσου κραυγαλέες «καμπάνες». Βρισκόμαστε στα seventies, τότε που το εξεζητημένο αποτελούσε ζητούμενο. Η όλη αισθητική επιτείνει τη ρετρό ατμόσφαιρα που ταξιδεύει το θεατή σε άλλους κόσμους.

10. Οι συντελεστές. Μικ Τζάγκερ και Μάρτιν Σκορσέζε. Πρώην διευθυντές του Rolling Stone συνδημιουργοί του «Sopranos» και του «Boardwalk Empire» καθώς και του «Breaking Bad». Στο «Vinyl» εργάστηκαν οι καλύτεροι. Εύλογα είναι το καλύτερο.

Info: Η σειρά «Vinyl» της ΗΒΟ σε παραγωγή Μάρτιν Σκορσέζε και Μικ Τζάγκερ προβάλλεται με ελληνικούς υπότιτλους, ταυτόχρονα με την Αμερική, αποκλειστικά στα κανάλια Novacinema κάθε Κυριακή στις 4:00. Και εάν δεν θέλεις να ταράξεις την ησυχία του σπιτιού σου στις 04.00 το πρωί, μπορείς να τη δεις live στο tablet, το PC ή το Smartphone σου μέσω του Nova GO ή αν πάλι δεν αντέχεις το ξενύχτι απόλαυσε την όποτε εσύ θέλεις Οn demand με το Nova GO και μάλιστα χωρίς καμία επιπλέον χρέωση. Και φυσικά, για όποιον θέλει να το απολαύσει στην τηλεόραση του, μπορεί να το δει και σε Prime Time προβολή κάθε Δευτέρα στις 22.10 το βράδυ, φυσικά αποκλειστικά στα κανάλια Novacinema!

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.