- CITY GUIDE
- PODCAST
-
10°
H κρυμμένη «αδερφή» της Σαγράδα Φαμίλια
Αν υπάρχει ένα όνομα που να έχει συνδεθεί ανεξίτηλα με την εικόνα της Βαρκελώνης αυτό είναι του Αντόνι Γκαουντί
Αν υπάρχει ένα όνομα που να έχει συνδεθεί ανεξίτηλα με την εικόνα της Βαρκελώνης τα τελευταία 150 χρόνια, αυτό είναι σίγουρα εκείνο του μεγάλου Καταλανού αρχιτέκτονα Αντόνι Γκαουντί(Antoni Gaudí, 1852–1926). Διάσπαρτες σε διάφορα σημεία της πόλης, οι εντυπωσιακές δημιουργίες του έχουν γίνει αναπόσπαστο μέρος της ταυτότητας της Βαρκελώνης και πόλος έλξης μεγάλου αριθμού τουριστών, που έρχονται κάθε χρόνο να θαυμάσουν διάσημα έργα του όπως τα Κάζα Μπατλιό (Casa Batlló), Κάζα Μιλά (Casa Milà), ή το Πάρκο Γκιουέλ (Park Güell).
Αναμφίβολα το πιο διάσημο δημιούργημα του Γκαουντί παραμένει η –ακόμα ανολοκλήρωτη– Βασιλική της Σαγράδα Φαμίλια,με τις εντυπωσιακές αψίδες, τα επιβλητικά κωδωνοστάσια, και τον ιδιαίτερο εκείνο συνδυασμό γοτθικού ρυθμού και μοντερνισμού που χαρακτηρίζει το αρχιτεκτονικό της στυλ. Αν και κατά καιρούς η εξεζητημένη αισθητική της έχει γίνει αφορμή για αιχμηρή κριτική (ο Τζωρτζ Όργουελ στο βιβλίο του Φόρος Τιμής στην Καταλωνία αναφέρεται στο ναό ως «ένα από τα πιο αποτρόπαια κτίρια στον κόσμο»), η Σαγράδα Φαμίλια θεωρείται κατά γενική ομολογία το κατεξοχήν κτίριο-ορόσημο της Βαρκελώνης ενώ αποτελεί επίσης Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.
Ένα άλλο, λιγότερο ίσως γνωστό, αρκετά όμως σημαντικό έργο του Γκαουντί βρίσκεται λίγα μόλις λεπτά έξω από το κέντρο της Βαρκελώνης. Πρόκειται για την Κρύπτη της εκκλησίας που σχεδίασε ο Γκαουντί στην Κολόνια Γκιουέλ, την εργατική αποικία που ίδρυσε το 1890 ο Καταλανός βιομήχανος Εουσέμπι Γκιουέλ (Εusebi Güell,1846 –1918), μαικήνας των τεχνών και εξέχουσαμορφή της οικονομικής, πολιτικής και κοινωνικής ζωής της Βαρκελώνης στα τέλη του 19ου και τις αρχές του 20ου αιώνα.
Το ημιτελές αυτό έργο ανήκει στηνατουραλιστική περίοδο του Γκαουντί (πρώτη δεκαετία του εικοστού αιώνα),κατά την οποία οαρχιτέκτοναςτελειοποίησετο προσωπικό του στυλεμπνευσμένος απόοργανικές φυσικές φόρμες. Πέρα από την καθαυτή καλλιτεχνική του αξία, το έργο έχειιδιαίτερη ιστορική σημασία καθώς έδωσε την ευκαιρία στον Γκαουντί να δοκιμάσει για πρώτη φορά διάφορες καινοτόμες ιδέες που θα εφάρμοζε αργότερα -σε μεγαλύτερη κλίμακα- στην Σαγράδα Φαμίλια. Όπως εξάλλου φαίνεται και από τα αρχικά σχέδια του Γκαουντί, το αρχιτεκτονικό στυλτης εκκλησίαςστην Κολόνια Γκιουέλ παρουσιάζει πολλές ομοιότητες με την μεγαλύτερη και σαφώς διασημότερη«αδερφή» της.
Πρωτότυπα σχέδια του Γκαουντί με προσόψεις της εκκλησίας Κολόνια Γκιουέλ
Στις 19 Ιουλίου 1936, καθώς μαινόταν ο Ισπανικός Εμφύλιος Πόλεμος, ηκρύπτηδέχτηκε επίθεσηκαιμεγάλο μέρος της κάηκε, ενώ πολλά σχέδια και έγγραφα που είχε αφήσει ο Γκαουντί σχετικά με το αρχικό μοντέλοτου ναού καταστράφηκαν.Το 1939 το κτίριο αποκαταστάθηκε και στις αρχές του 21ου αιώνα έγιναν επιπλέον εργασίες διαμόρφωσης του χώρουμε αφαίρεση διαφόρων ημιτελών τμημάτων του ναού.Σήμερα εκτός από το εσωτερικό τη κρύπτης οι επισκέπτες μπορούν επίσης να περιπλανηθούν στην οροφή της, εκεί δηλαδή όπου κανονικά θα ήταντο δάπεδο της εκκλησίας, και να απολαύσουν μια όμορφη θέα από την Κολόνια Γκιουέλ και το γύρω τοπίο.
Προάγγελος καινοτόμων αρχιτεκτονικών τεχνασμάτων και συνάμα έξοχο δείγμα της ώριμης περίοδος του Γκαουντί, η Κρύπτη της εκκλησίας Κολόνια Γκιουέλ μπορεί έτσι να ειδωθεί τόσο σαν ένα αυτόνομο έργο με μεγάλο καλλιτεχνικό και αισθητικό ενδιαφέρον, όσο και σαν ένασυγγενικό μέλος της Αγίας Οικογενείας και της περίφημης Βασιλικής της που, δικαιολογημένα ίσως, έχει επισκιάσει την μικρή και καλά κρυμμένη αυτή αδερφή της.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
7.000 επισκέπτες σε έξι ημέρες λειτουργίας
Αποθέωση για το νησί των Σποράδων
Τα μαύρα νερά λίμνης, τα επιβλητικά βουνά που είναι χιονισμένα στις κορυφές, το πολικό ψύχος, η απόλυτη σιγή του τοπίου και τα ξύλινα σπιτάκια
Περπατώντας στα χειμωνιάτικα μυστικά του Αποκόρωνα
Το εκτενές αφιέρωμα για το ελληνικό νησί
Όλο και περισσότεροι άνθρωποι επιλέγουν διακοπές το φθινόπωρο ή σε δροσερά μέρη
Τα δώρα της A.V. στους αναγνώστες της: 5 μοναδικές διαμονές σε υπέροχα ξενοδοχεία
Αν νομίζετε ότι πρόκειται για κάποιο νησί, κάνετε λάθος
Με αφορμή ένα γλυκύτατο ταξιδιωτικό άρθρο στην Athens Voice
«Προσφέρει τη χαρά της εξερεύνησης και της αληθινής απόδρασης»
Το νησί της Αφροδίτης και των συναισθημάτων
Το World Pass powered by Telekom, μας ταξίδεψε στο τουρνουά gaming «T-Esports Championship»
Ο συγγραφέας Άρης Σφακιανάκης μας ταξιδεύει ως τη χιονισμένη κορυφή του Αραράτ
Κορυφαίος βιώσιμος προορισμός για τους Βρετανούς
Κάθε Νοέμβριο, το νησί ευγνωμονεί τον Άγιο Σπυρίδωνα, γιατί σε αυτόν οφείλει τη σωτηρία της
Ένα ταξίδι στο μεταίχμιο Αφρικής και Ευρώπης
Εξερευνήστε φαράγγια, λίμνες και εθνικούς δρυμούς με σεβασμό στη φύση και τη βιοποικιλότητα
Ο έγκυρος ταξιδιωτικός οδηγός προτείνει διακοπές εκτός σεζόν «χωρίς ορδές τουριστών»
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.