- CITY GUIDE
- PODCAST
-
36°
![Στα παλιά λημέρια των πειρατών Στα παλιά λημέρια των πειρατών](/images/1074x600/3/jpg/sites/default/files/article/2010/09/01/8215-18870.jpg)
Φούρνοι Κορσεών: Πώς θα πας, πού θα μείνεις, πού θα φας, πού θα κολυμπήσεις και πού θα διασκεδάσεις
Το Samos Spirit ξεκίνησε στις 6 το απόγευμα από τον Άγιο Κήρυκο Ικαρίας. Πρώτα έπιασε Θύμαινα, κατέβασε 2 επιβάτες χωρίς καν να ρίξει κάβους και αμέσως αναχώρησε για Φούρνους. Φούρνοι Κορσεών, όχι Φούρνοι Ικαρίας, με διορθώνουν αυστηρά κάποιοι ντόπιοι στο καράβι. Εντάξει.
Κοιτάζω γύρω μου προσπαθώντας να βάλω σε τάξη τα κομμάτια στεριάς που ξεπετάγονται μέσα από το πέλαγος. Το σύμπλεγμα των Φούρνων αποτελείται από 3 νησιά –τους Φούρνους, τη Θύμαινα και τον Άγιο Μηνά– και πάνω από 10 βραχονησίδες. Αλλόκοτη γεωμορφολογία, δεν καταλαβαίνεις πού τελειώνει το ένα νησί και πού αρχίζει το άλλο. Γύρω στις 7 το βράδυ πιάνουμε λιμάνι.
Στους Φούρνους, οι ρυθμοί γίνονται χαλαροί. Διαλέγουμε τις παραλίες με αλμυρίκια, ακόμα και τα μικρά κάνουν αρκετή σκιά για να ξεχαστείς όλη τη μέρα στη θάλασσα. Μπορεί το οδικό δίκτυο να μην ξεπερνάει τα 25 χιλιόμετρα, όμως χρειάζεσαι οπωσδήποτε μεταφορικό μέσο. Αν δεν διαθέτεις το δικό σου, στο λιμάνι νοικιάζουν μηχανάκια. Στις σύντομες εξερευνήσεις μας ξετυλίγονται τοπία φιόρδ: στενά θαλάσσια περάσματα, νησάκια που φράζουν την είσοδο των κόλπων κάνοντάς τους να μοιάζουν με λίμνες. Απόκρημνες ακτές που διακόπτονται από μικρές τιρκουάζ παραλίες, βραχίονες στεριάς που εισχωρούν βαθιά στο πέλαγος. Χιλιόμετρα ακτογραμμής γεμάτα με θαλάσσιες κρυψώνες, κάποτε λημέρια των πειρατών. Γι’ αυτό και αποκαλούν τους Φούρνους «Νησί των Κουρσάρων».
Κατεβαίνουμε τα σκαλάκια μέχρι την παραλία του Κάμπου, με το καΐκι θα τα είχαμε γλιτώσει. Στο Καμάρι ένα μοναχικό ταβερνάκι, τραπεζάκια στην άμμο και φρέσκο ψάρι. Συνεχίζουμε βόρεια μέχρι το απομονωμένο Καμπί Χρυσομηλιάς, όπου η θάλασσα μπαίνει στις αυλές των σπιτιών. Το βράδυ, βόλτα στο λιμάνι, ευτυχώς χωρίς αυτοκίνητα. Αστακομακαρονάδα στον Μίλτο, ποτό-με-θέα στον Μύλο ή εκμέκ στο καφενείο Δροσιά κάτω από το γιγάντιο πλάτανο. Εικόνες και ατμόσφαιρα που σε γυρνάνε μερικές δεκαετίες πίσω. Όχι, μη μου πεις πάλι πόσο άλλαξαν οι Φούρνοι από τότε που έφτανε εδώ η λάντζα, που υπήρχε μόνο ένας χωματόδρομος, που για να φτάσεις ήταν ολόκληρη περιπέτεια. Σημασία έχει ότι ο τόπος είναι όμορφος. Κατεβάζεις ταχύτητα και ξεχνιέσαι. Εικόνες γαλήνιες, σμαραγδένια νερά, καλό φαγητό, φτηνές τιμές…Ψάχνεις κάτι παραπάνω;
INFO:
Παραλίες
Οι περισσότερες βρίσκονται στο νότιο τμήμα του νησιού και είναι προσβάσιμες με αυτοκίνητο. Σε κάποιες θα χρειαστεί και λίγο περπάτημα σε μονοπάτι ή μερικά σκαλάκια. Μπορείς να φτάσεις και με καΐκι από το λιμάνι των Φούρνων. Από τις πιο όμορφες είναι η Βιτσιλιά, η Βλυχάδα, το Πετροκοπιό, ο Άγιος Ιωάννης, το Καμπί, το Κασίδι και το Ελιδάκι (γυμνιστών).
Πώς θα φτάσεις
Από τον Πειραιά με το Νήσος Μύκονος (Hellenic Seaways, www.hellenicseaways.gr). Από τo Καρλόβασι Σάμου ή από τον Άγιο Κήρυκο Ικαρίας, και με τα τοπικά ferry boats Samos Spirit (22750 51481) και Blue Velvet (22750 51546).
Λιμεναρχείο Φούρνων (22750 51207).
Πού να μείνεις
Στο λιμάνι των Φούρνων
» Archipelagos Hotel Ωραίο ξενοδοχείο με πρωινό, στην άκρη του λιμανιού. 22750 51250 www.archipelagoshotel.gr
» Patra’s Resort Συγκρότημα με αυτόνομα studios και δωμάτια με αυλή. 22750 51268, 697 4354122, www.fourni-patrasrooms.gr
» Bilios Resort Studio πάνω στο λόφο, με πανοραμική θέα του λιμανιού. 22750 51113, 697 9631422, 697 9406805
» Kosta Reli Περιποιημένα studio με A/C, TV και κουζινάκι στο κέντρο του λιμανιού. 22750 51481, 697 8373416
Στον Κάμπο
» Studio Rena Στην πλαγιά πάνω από τον κόλπο του Κάμπου, studio με πανοραμική θέα. 22750 51364, 697 9732579, www.studio-rena.com
Στο Καμάρι
» Studio Ακρογιάλι Ακριβώς μπροστά στο κύμα, με μόνη παρέα ένα ταβερνάκι και μερικά αλμυρίκια. 694 7403019
Στη Θύμαινα
» Στην παραλία Κεραμιδού, η Νίκη Κοτταρά διαθέτει 3 δωμάτια, ένα ταβερνάκι και ένα καΐκι για την επικοινωνία με τον έξω κόσμο.22750 32797
Πού να φας (στους Φούρνους)
» Το Κουτούκι του Ψαρράκου, με εξαίρετα μαγειρευτά και σούβλα.
» Ψαροταβέρνα Μίλτος Για φρεσκότατους αστακούς και ψάρι (πολύ καλές τιμές) που βγάζει κάθε μέρα με το καΐκι του. Δοκίμασε σκορπίνα στα κάρβουνα και αστακομακαρονάδα.
» Η Δροσιά, στην Πάνω Πλατεία, laid-back ατμόσφαιρα, χειροποίητο σουβλάκι, σπιτικά γλυκά.
» Το ουζερί του Αντρέα, στο λιμάνι, για χταπόδι στα κάρβουνα και ουζομεζέδες.
» Αλμύρα, στο Καμάρι, για φρέσκο ψάρι και ρομάντζο μπροστά στο κύμα.
Για ποτό
Ανέβα τα σκαλάκια από τους ανεμόμυλους στην άκρη του λιμανιού και απόλαυσε το ποτό σου με πανοραμική θέα στο café-club Μύλος ή πήγαινε μέχρι το μπαράκι στην Ψιλή Άμμο.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
![](/images/w400/3/jpg/files/2024-02-02/final-voice-choice4.jpg)
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ξενοδοχεία, εστιατόρια, δραστηριότητες και άλλες εκπλήξεις που θα κάνουν τις διακοπές σου ακόμη πιο απολαυστικές
Δεν είναι χτισμένο για να αποξενώνει ή να ξεχωρίζει τους ενοίκους του, αλλά για να τους φέρνει πιο κοντά μεταξύ τους
Είναι από τα πρώτα μεγάλα τουριστικά καταλύματα στην Ελλάδα και μόλις το πρώτο στο νησί της Σάμου
Μοιάζει με αυτό που ονειρευόσουν όλο τον χειμώνα: ένα υπέροχο σπίτι δίπλα στη θάλασσα!
Κοιμάσαι, ονειρεύεσαι και ξυπνάς με μαξιλάρι το πέλαγος.
Εδώ θα ζήσετε «μία ανεπιτήδευτη πολυτέλεια βασισμένη στο ελληνικό καλοκαίρι που γνωρίσαμε και αγαπήσαμε από παιδιά»
Η μουσικός και τραγουδοποιός εξηγεί γιατί οι Σπέτσες είναι οικογενειακή υπόθεση
Παντού δροσιές και νερά, πολλά νερά
Ο YouTuber γράφει για το νησί με το πιο νόστιμο φαγητό και τους καλόκαρδους ανθρώπους
Το μοντέλο εξηγεί γιατί αυτό το νησί είναι πολλά περισσότερα από beach bars και ντεσιμπέλ
Ο σχεδιαστής μόδας μοιράζεται κάτι λίγα από το Ημερολόγιο Μυκόνου που κρατά από το 1979
Πέρα από τη Σκιάθο των μπιτσόμπαρων και του θορύβου, ένα άλλο, μαγικό νησί
Η Ομότιμη Καθηγήτρια γενικής και συγκριτικής γραμματολογίας του ΑΠΘ, δοκιμιογράφος και μεταφράστρια γράφει για τα καλοκαίρια της ζωής της στο νησί
Ο Αλέξης Μαρκάζος γράφει για το νησί, που θυμίζει τα λιωμένα ρολόγια του Νταλί
Όταν εύχεσαι να είχες πιο βαθιές ρίζες σ' αυτό το νησί και τελικά τις αποκτάς
Η πρωταθλήτρια καλλιτεχνικής κολύμβησης γράφει για το νησί που σε κάνει να ξεχνάς τον χρόνο
Ο σεφ είναι Μικρασιάτης στην καταγωγή, αλλά μαγειρικά δηλώνει Κρητικός…
Ο εικαστικός γράφει για την εμπειρία του μέσα από τη μυσταγωγική ξενάγηση ντόπιων
Ο Γιαν Χένρικ Σβαν εξήγει γιατί για έναν συγγραφέα η Σάμος, είναι ένα από τα πλουσιότερα μέρη στη γη
Η συγγραφέας θυμάται έναν ολόκληρο μήνα διακοπές στη Σύμη
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.