Ubble: Τεστ υπολογίζει αν θα πεθάνεις στα επόμενα 5 χρόνια
Χρησιμοποιώντας ένα ερωτηματολόγιο με απλές ερωτήσεις
Ερευνητές στη Βρετανία επινόησαν ένα διαδικτυακό τεστ προσδόκιμου ζωής, το οποίο βασιζόμενο σε ένα ερωτηματολόγιο με απλές ερωτήσεις, υπολογίζει τον κίνδυνο θανάτου ενός ατόμου εντός πενταετίας. Απαντώντας σε ερωτήσεις όπως πόσα αυτοκίνητα έχει κάποιος ή με τι ρυθμό περπατάει, κάθε άνθρωπος ηλικίας 40 έως 70 ετών θα μπορεί να μάθει τι πιθανότητες έχει να πεθάνει μέσα στην επόμενη πενταετία.
Οι ερευνητές που επινόησαν το τεστ, σε συνεργασία με τη φιλανθρωπική οργάνωση Sense Αbout Science (μία βρετανική ΜΚΟ που βοηθάει τους πολίτες να κατανοούν επιστημονικούς και ιατρικούς ισχυρισμούς), υποστηρίζουν ότι το τεστ μπορεί να αυξήσει την ευαισθητοποίηση σε θέματα υγείας, ενώ μελλοντικά μπορεί να χρησιμοποιείται από οικογενειακούς γιατρούς για να εντοπίζουν τους υψηλού κινδύνου πιθανούς ασθενείς.
Το διαδικτυακό τεστ ονομάζεται UbbLE και προκύπτει από τα αρχικά του UK Longevity Explorer. Το τεστ βρίσκει επίσης την Ubble ηλικία κάποιου. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι αν η UbbLE ηλικία ενός ατόμου είναι μικρότερη από την πραγματική του ηλικία, τότε μικρός είναι και ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου. Διαφορετικά, οι ερευνητές προτείνουν ότι οι άνθρωποι θα έπρεπε να σκεφτούν πιθανές βελτιώσεις για την υγεία τους, όπως τη διακοπή του καπνίσματος και μία πιο υγιεινή διατροφή.
«Το σκορ μπορεί να μετρηθεί διαδικτυακά μέσω ενός σύντομου ερωτηματολογίου χωρίς να απαιτούνται εργαστηριακές εξετάσεις ή κλινική εξέταση», δηλώνει ο Άντρεα Γκάνα του σουηδικού Ινστιτούτου Karolinska, ένας από τους επικεφαλής της έρευνας, η οποία δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση The Lancet.
Ο Γκάνα και ο συνάδελφός του Έρικ Ίνγκελσον του σουηδικού πανεπιστημίου της Ουψάλα ανέλυσαν δεδομένα μισού εκατομμυρίου ενηλίκων ηλικίας 40 με 70 ετών, τα οποία είχαν συλλέξει για την UK Biobank από το 2006 έως το 2010.
Χρησιμοποιώντας ένα στατιστικό μοντέλο επιβίωσης, οι ερευνητές αξιολόγησαν την πιθανότητα 655 συγκεκριμένες μετρήσεις δημογραφικές, υγείας και τρόπου ζωής, να μπορούν να προβλέπουν πιθανό θάνατο από οποιαδήποτε αιτία αλλά και από έξι συγκεκριμένες αιτίες για γυναίκες και άνδρες χωριστά.
Ο Γκάνα εξηγεί ωστόσο ότι «το τεστ έχει ένα βαθμό αβεβαιότητας και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνεται ως μία ντετερμινιστική πρόβλεψη. Άλλωστε, για τους περισσότερους ανθρώπους, ο υψηλός κίνδυνος θανάτου εντός πενταετίας μπορεί να μειωθεί με περισσότερη σωματική άσκηση, διακοπή του καπνίσματος και υγιεινή διατροφή».
Το τεστ βρίσκεται στην ιστοσελίδα http://www.ubble.co.uk.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Ξεκλειδώνει το μεγάλο μυστικό της φύσης», λένε ειδικοί
Πώς κατάφεραν να το αποτυπώσουν οι αστρονόμοι
«Ένα είδος Google Maps για την κυτταρική βιολογία»
Συνέντευξη με τη Δρ. Ζωή Αικατερινίδη C.E.O. Software Competitiveness International
Επανέρχεται το ζήτημα της δεσπόζουσας θέσης του κολοσσού της τεχνολογίας - Τι σχεδιάζει ο Ντόναλντ Τραμπ
Τι σημασία έχει να αναπτυχθεί η ΤΝ, το διαδίκτυο ή η γενετική μηχανική αν δεν οδηγήσουν στην ευημερία των ανθρώπων και των άλλων έμβιων όντων;
Ο Μαρίνος Σιαπάνης, CEO & Co-Founder της κορυφαίας εταιρείας iGaming, μας εξηγεί τα σχέδια της επόμενης μέρας
Μήπως ήρθε η ώρα να μάθετε βασικά Κλίνγκον, ίσα για να συνεννοείστε στο εστιατόριο;
Πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί η δυνατότητα αυτή από απατεώνες
Το μεγαλύτερο συνέδριο για την Παραγωγική Τεχνητή Νοημοσύνη επιστρέφει στις 18 Νοεμβρίου 2024 στο ΚΠΙΣΝ
Το επόμενο βήμα στη σύγχρονη εκπαίδευση
Το Amazon Haul υπηρετεί ακριβώς το ίδιο μοτίβο με τους ανταγωνιστές του
Βροχή οι 70+ σε κατάστημα τεχνολογίας. Κουνούσαν με απελπισία τις έξυπνες συσκευές που τους έκαναν να νιώθουν βλάκες
Το viral μήνυμα της καμπάνιας της Telekom που μοιράστηκε η COSMOTE με στόχο την ευαισθητοποίηση σχετικά με τις online δημοσιεύσεις παιδικών φωτογραφιών
Το πορτρέτο του μαθηματικού Άλαν Τούρινγκ δημιουργήθηκε από το Ai-Da, ένα από τα πιο προηγμένα ρομπότ στον κόσμο
Για τη Τεχνητή Νοημοσύνη γίνεται λόγος ήδη από το 1950
Το διαστημικό σκάφος απέχει περίπου 24 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα από τη Γη
Ευχάριστα τα νέα από την αμερικάνικη διαστημική υπηρεσία
Όλος ο χρόνος του σύμπαντος δεν αρκεί σε έναν χιμπατζή για να γράψει τυχαία έργο του Σαίξπηρ
Μια συζήτηση για τη σημασία του Τηλεσκοπίου Ορίζοντα Γεγονότων και το ποια θα μπορούσε να είναι η μελλοντική κατεύθυνση της Αστρονομίας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.