Τεχνολογια - Επιστημη

Ubble: Τεστ υπολογίζει αν θα πεθάνεις στα επόμενα 5 χρόνια

Χρησιμοποιώντας ένα ερωτηματολόγιο με απλές ερωτήσεις

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
98996-198006.jpg

Ερευνητές στη Βρετανία επινόησαν ένα διαδικτυακό τεστ προσδόκιμου ζωής, το οποίο βασιζόμενο σε ένα ερωτηματολόγιο με απλές ερωτήσεις, υπολογίζει τον κίνδυνο θανάτου ενός ατόμου εντός πενταετίας. Απαντώντας σε ερωτήσεις όπως πόσα αυτοκίνητα έχει κάποιος ή με τι ρυθμό περπατάει, κάθε άνθρωπος ηλικίας 40 έως 70 ετών θα μπορεί να μάθει τι πιθανότητες έχει να πεθάνει μέσα στην επόμενη πενταετία.

Οι ερευνητές που επινόησαν το τεστ, σε συνεργασία με τη φιλανθρωπική οργάνωση Sense Αbout Science (μία βρετανική ΜΚΟ που βοηθάει τους πολίτες να κατανοούν επιστημονικούς και ιατρικούς ισχυρισμούς), υποστηρίζουν ότι το τεστ μπορεί να αυξήσει την ευαισθητοποίηση σε θέματα υγείας, ενώ μελλοντικά μπορεί να χρησιμοποιείται από οικογενειακούς γιατρούς για να εντοπίζουν τους υψηλού κινδύνου πιθανούς ασθενείς.

Το διαδικτυακό τεστ ονομάζεται UbbLE και προκύπτει από τα αρχικά του UK Longevity Explorer. Το τεστ βρίσκει επίσης την Ubble ηλικία κάποιου. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι αν η UbbLE ηλικία ενός ατόμου είναι μικρότερη από την πραγματική του ηλικία, τότε μικρός είναι και ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου. Διαφορετικά, οι ερευνητές προτείνουν ότι οι άνθρωποι θα έπρεπε να σκεφτούν πιθανές βελτιώσεις για την υγεία τους, όπως τη διακοπή του καπνίσματος και μία πιο υγιεινή διατροφή.

«Το σκορ μπορεί να μετρηθεί διαδικτυακά μέσω ενός σύντομου ερωτηματολογίου χωρίς να απαιτούνται εργαστηριακές εξετάσεις ή κλινική εξέταση», δηλώνει ο Άντρεα Γκάνα του σουηδικού Ινστιτούτου Karolinska, ένας από τους επικεφαλής της έρευνας, η οποία δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση The Lancet.

Ο Γκάνα και ο συνάδελφός του Έρικ Ίνγκελσον του σουηδικού πανεπιστημίου της Ουψάλα ανέλυσαν δεδομένα μισού εκατομμυρίου ενηλίκων ηλικίας 40 με 70 ετών, τα οποία είχαν συλλέξει για την UK Biobank από το 2006 έως το 2010.

Χρησιμοποιώντας ένα στατιστικό μοντέλο επιβίωσης, οι ερευνητές αξιολόγησαν την πιθανότητα 655 συγκεκριμένες μετρήσεις δημογραφικές, υγείας και τρόπου ζωής, να μπορούν να προβλέπουν πιθανό θάνατο από οποιαδήποτε αιτία αλλά και από έξι συγκεκριμένες αιτίες για γυναίκες και άνδρες χωριστά.

Ο Γκάνα εξηγεί ωστόσο ότι «το τεστ έχει ένα βαθμό αβεβαιότητας και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνεται ως μία ντετερμινιστική πρόβλεψη. Άλλωστε, για τους περισσότερους ανθρώπους, ο υψηλός κίνδυνος θανάτου εντός πενταετίας μπορεί να μειωθεί με περισσότερη σωματική άσκηση, διακοπή του καπνίσματος και υγιεινή διατροφή».

Το τεστ βρίσκεται στην ιστοσελίδα http://www.ubble.co.uk.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.