- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
«Παρεξηγημένα» τα μαγικά μανιτάρια
Βρετανός ψυχίατρος αμφισβητεί ότι είναι βλαβερά και εθιστικά
Οι επονομαζόμενες ψυχοδηλωτικές ναρκωτικές ουσίες, όπως το LSD και τα μανιτάρια ψιλοκυβίνης ή «μαγικά» μανιτάρια, είναι λιγότερο επιβλαβή για τον ανθρώπινο οργανισμό από ό,τι πιστεύεται και θα πρέπει να γίνει επανεξέταση της κατηγοριοποίησής τους ώστε να μπορούν οι επιστήμονες να τα χρησιμοποιούν στις έρευνές τους. Με άρθρο του στη Βρετανική Ιατρική Επιθεώρηση ο δρ. Τζέιμς Ράκερ υποστηρίζει ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι αυτά τα ναρκωτικά είναι εθιστικά και ότι είναι ελάχιστες οι ενδείξεις ότι είναι βλαβερά για την υγεία του ανθρώπου. Εν αντιθέσει ο Βρετανός καθηγητής του Ινστιτούτου Ψυχιατρικής του πανεπιστημίου King's College του Λονδίνου υπογραμμίζει ότι τα επονομαζόμενα «μαγικά» μανιτάρια θα διευκόλυναν σημαντικά στην αντιμετώπιση κοινών ψυχιατρικών παθήσεων.
Ζωγραφιά του Τζον Λένον υπό την επήρεια LSD
Σε παλιότερη έρευνα οι επιστήμονες κατέγραψαν τις περιοχές του εγκεφάλου, που μετά τη χρήση αναστέλλεται η δραστηριότητά τους, ενώ παράλληλα παρατήρησαν πως η ψιλοκυβίνη, που επιδρά στους εγκεφαλικούς υποδοχείς της σεροτονίνης, βοηθά τους ανθρώπους να βιώνουν πιο έντονα τις μνήμες τους και την αναβίωση περασμένων συναισθημάτων. Η εν λόγω παρατήρηση θα μπορούσε να φανεί χρήσιμη στο πλαίσιο μιας ψυχοθεραπείας. «Τα ευρήματα μας δείχνουν πως η ψιλοκυβίνη βοηθάει τους χρήστες στην αναβίωση προσωπικών αναμνήσεων και συναισθημάτων. Αυτό το αποτέλεσμα της έρευνάς μας πρέπει να διερευνηθεί περαιτέρω, ωστόσο, μπορούμε να συμπεράνουμε πως αν χρησιμοποιηθεί σε ψυχοθεραπεία, η ψυλοκυβίνη μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να επαναφέρουν στην μνήμη τους θετικά γεγονότα της ζωής τους και να αντιστρέψουν την αρνητική ψυχολογία», υποστηρίζει ο ο καθηγητής νευροψυχοφαρμακολογίας Ντέιβιντ Νατ του Imperial College του Λονδίνου.
Η ιατρική έρευνα πάνω στις ψυχοδηλωτικές ουσίες σταμάτησε απότομα το 1967, όταν αυτά τα ναρκωτικά κρίθηκαν παράνομα εξαιτίας της διαδεδομένης χρήσης τους.
Ο Ελβετός «πατέρας» του LCD. Το εφηύρε στα εργαστήρια της φαρμακευτικής εταιρείας Sandoz
«Οι δοκιμές σε μεγαλύτερη κλίμακα είναι αδύνατες», λέει ο δρ. Ράκερ εξαιτίας των «πρακτικών, οικονομικών και γραφειοκρατικών εμποδίων» που έχουν να κάνουν με το νομικό καθεστώς αυτών των ουσιών. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, τα «μαγικά» μανιτάρια ανήκουν στην κατηγορία Α των σκληρών ναρκωτικών και τα ερευνητικά ιδρύματα χρειάζονται για να τα χρησιμοποιήσουν στα πειράματά τους μια άδεια 5.000 λιρών. Μόνο τέσσερα νοσοκομεία στη Βρετανία έχουν αυτήν την άδεια.