Τεχνολογια - Επιστημη

Σήμα κινδύνου για τα πανέμορφα και σπάνια δελφίνια του Μάουι (video, εικόνες)

Κινδυνεύουν με ολικό αφανισμό σε 15 χρόνια από σήμερα

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
98229-196662.jpg

Το σπάνιο και μικρόσωμο δελφίνι του Μάουι κινδυνεύει με ολικό αφανισμό σε 15 χρόνια από σήμερα αν δεν ενισχυθούν τα μέτρα προστασίας. Νέα έρευνα του γερμανικού οργανισμού διατήρησης της φύσης, Nabu, εκτιμά ότι ο πληθυσμός του απειλούμενου με εξαφάνιση θηλαστικού έχει μειωθεί ανησυχητικά. Συγκεκριμένα, εκτιμούν ότι έχουν απομείνει λιγότερα από 50 δελφίνια του Μάουι στα ύδατα της Νέας Ζηλανδίας, εκ των οποίων τα θηλυκά δεν ξεπερνούν τα δέκα. Η πλειονότητα των όμορφων ασπρόμαυρων δελφινιών πεθαίνει στα δίχτυα των ψαράδων. Ο οργανισμός Nabu προειδοποιεί ότι πρέπει άμεσα να απαγορευθεί η αλιεία σε όλη τη θαλάσσια περιοχή που απαντώνται αυτά τα θηλαστικά και όχι μόνο σε κάποιες περιορισμένες περιοχές. Περιβαλλοντικές οργανώσεις ζητούν την πλήρη απαγόρευση της χρήσης των διχτυών στα ύδατα του Μάουι.

image

Οι ίδιοι οι Νεοζηλανδοί που αγαπούν και θέλουν να προστατευτεί το απειλούμενο δελφίνι εκφράζουν τον αποτροπιασμό τους για τα ανεπαρκή μέτρα προστασίας που έχει υιοθετήσει μέχρι στιγμής η κυβέρνηση της χώρας. Η Διεθνής Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN) χαρακτηρίζει τα δελφίνια «κρισίμως απειλούμενα» και έχει καλέσει την κυβέρνηση της Νέας Ζηλανδίας να υιοθετήσει μέτρα προστασίας σε βάθος έως και 100 μέτρων.

Η μελέτη του οργανισμού Nabu θα παρουσιαστεί σε μία συνάντηση της επιστημονικής επιτροπής της Διεθνούς Επιτροπής Φαλαινοθηρίας στο Σαν Ντιέγκο των Ηνωμένων Πολιτειών, μία ετήσια συνάντηση με τη συμμετοχή 200 και πλέον εμπειρογνωμόνων. «Αυτά τα νέα στοιχεία πρέπει να μας αφυπνίσουν: η Νέα Ζηλανδία πρέπει να εγκαταλείψει την υφιστάμενη στάση της. Δεν γίνεται να ικανοποιεί συνέχεια τα συμφέροντα της αλιευτικής βιομηχανίας και τα θεωρεί πιο σημαντικά από τη διατήρηση της βιοποικιλότητας. Η Νέα Ζηλανδία οφείλει να προστατεύσει τα δελφίνια από τα δίχτυα των ψαράδων, την εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου», δήλωσε η επικεφαλής του οργανισμού, Nabu, δρ. Μπάρμπαρα Μάας.

image

Εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Νέας Ζηλανδίας δήλωσε ότι δεν θα υπάρξει επίσημη τοποθέτηση επί του θέματος από την ηγεσία της χώρας μόνο όταν ανακοινωθούν τα συμπεράσματα της Διεθνούς Επιτροπής Φαλαινοθηρίας.

Ο πληθυσμός των ενήλικων δελφινιών του Μάουι άρχισε να συρρικνώνεται από τη δεκαετία του '70. Σε μήκος είναι μικρότερα από 1,5 μέτρο. 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.