Τεχνολογια - Επιστημη

Η πέρκα δεν τσιμπάει πια τα πολλά αγκίστρια

Ψαρέψτε μοναχικά, αν τη θέλετε

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Η πέρκα, το γνωστό ταπεινό πετρόψαρο (και) των ελληνικών θαλασσών με τις κάθετες ρίγες, δεν «τσιμπάει» πια τα πολλά αγκίστρια, διατείνεται γερμανική ιχθυολογική μελέτη που δημοσιεύεται στο «Canadian Journal of Fisheries and Aquatic Sciences», κάτι που δεν ισχύει για το σπάρο, άλλο γνωστό πετρόψαρο, πλατύ, ασημόλευκο, με δαχτυλιδάκι στην ουρά.

Λεπτομερέστερα, Γερμανοί ιχθυολόγοι έριξαν πετονιές σε 53 περιοχές του ισπανικού νησιού Μαγιόρκα και ταυτόχρονα βιντεοσκοπούσαν υποβρύχια το τι συνέβαινε. Διαπίστωσαν λοιπόν ότι η πέρκα (επίσημα: «σεράνους σκρίμπα», φωτογραφία) αποφεύγει τα πολλά αγκίστρια, ενώ ο σπάρος (επίσημα: «ντίπλοντους ανουλάρις») τσιμπάει σταθερά. Το αντίθετο παρατηρείται στην περίπτωση που δεν έχουν πέσει στο νερό πολλά δολωμένα αγκίστρια: τότε τσιμπάνε οι πέρκες και όχι οι σπάροι.

Η πέρκα, ερμηνεύουν οι επιστήμονες, είτε έχει μάθει ν΄ αποφεύγει το αγκίστρι, είτε εξελίσσεται με διαφορετικό τρόπο στις περιοχές που δέχονται έντονες αλιευτικές πιέσεις. Σε κάθε περίπτωση, τα ευρήματα θα μπορούσαν να έχουν μεγάλη σημασία στις προσπάθειες αποτίμησης των αλιευτικών αποθεμάτων, επισημαίνει η ερευνητική ομάδα.

(Σ.Σ. Η μελέτη δε λέει πώς συμπεριφέρονται άλλα συμπαθή πετρόψαρα, όπως ο κοκοβιός, η χειλού, η λάμπαινα, ο χάνος κλπ. Ούτε αν τα συμπεράσματα της πετονιάς έχουν αξία στη μαζική αλιεία με δίχτυα).