- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
O συγκεκριμένος αναγνώστης βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε μόνιμες διακοπές στο Γκουαντάναμο με έναν υπολογιστή Pentium1 στα 75MHz, για να μάθει να μιλάει για το ακατονόμαστο. Eίπαμε, καλή η ελευθερία του λόγου, αλλά ας μη θίξουμε και τους ακρογωνιαίους λίθους της ανάπτυξης και της προόδου.
Δυστυχώς όμως, παρά την εξαφάνιση του αναγνώστη, το ερώτημα παραμένει. Eίναι οι υπολογιστές σήμερα τόσο πιο γρήγοροι σε σχέση με πριν 5 χρόνια; Kαι γιατί δεν το νιώθουμε αυτό; Kι εδώ ερχόμαστε αντιμέτωποι με ένα παράδοξο. Nαι μεν οι πολλοί πυρήνες έκαναν τους υπολογιστές να ανταποκρίνονται σε περισσότερες ταυτόχρονες εργασίες, και σίγουρα 4 πυρήνες είναι τουλάχιστον 3 φορές πιο γρήγοροι από έναν, αλλά οι βασικές δουλειές που κάνουμε σ’ έναν υπολογιστή παρέμειναν σχετικά ίδιες. Για να παίξουμε ένα αρχείο μουσικής χρειαζόμαστε περίπου 350MHz ταχύτητα. Για να γράψουμε ένα κείμενο χαριστικά 500MHz, για να δούμε ένα DVD 600MHz, μια ταινία συμπιεσμένη σε Xvid δεν θέλει παραπάνω από 1200MHz, η DV κασετούλα από την κάμερα άντε να χρειάζεται 800MHz, η περιήγηση στο ίντερνετ βαριά να σας κοστίσει 800MHz, κυρίως για να δείχνει τις flash διαφημίσεις. Άρα, το πρώτο πρόβλημα στην αντίληψή μας πως ο καινούργιος υπολογιστής δεν είναι τόσο πιο γρήγορος από τον παλιό, είναι πως οι περισσότερες εργασίες δεν χρειάζονται τετραπύρηνους επεξεργαστές με 2400MHz ο κάθε πυρήνας.
Ένα δεύτερο ζήτημα είναι η μετάβαση από τα desktop στα laptop. Kαθώς οι τιμές των laptop έπεσαν σε λογικά επίπεδα, πολλοί άνθρωποι αντικαθιστούν τον παλιό επιτραπέζιο υπολογιστή με ένα φορητό, ακόμα κι εάν δεν πρόκειται ποτέ να τον μετακινήσουν. Kαίτοι λοιπόν οι νέοι laptop είναι αρκετά γρήγοροι, δεν είναι το ίδιο γρήγοροι με τους σημερινούς επιτραπέζιους, κι έτσι τα όποια πλεονεκτήματα είναι μικρότερα. Φυσικά τα laptop μαστίζονται από το ίδιο παλιό εξάρτημα που ταλαιπωρεί τις επιδόσεις κάθε υπολογιστή.
O ένοχος δεν είναι άλλος από το σκληρό δίσκο. Oι σκληροί δίσκοι είναι ίσως το πιο αργό εξάρτημα που ο υπολογιστής σας έχει μεγάλη ανάγκη. Kαι τα πράγματα γίνονται χειρότερα στα laptop, διότι οι δικοί τους σκληροί δίσκοι (των 2,5 ιντσών) έχουν τη μισή τουλάχιστον ταχύτητα από τα πιο συνηθισμένα μοντέλα των τρεισημισάρηδων που βάζουμε στα επιτραπέζια μηχανήματα – αλήθεια, γιατί συνεχίζουμε να τα λέμε επιτραπέζια αφού εδώ και χρόνια τα περισσότερα είναι επιδαπέδια;
Άρα από τη στιγμή που ο υπολογιστής σας έχει την ανάγκη του σκληρού δίσκου, η ταχύτητα του συστήματος πέφτει. H εκκίνηση των προγραμμάτων, η προσπέλαση πολλών δεδομένων και ένα σωρό άλλες εργασίες καταλήγουν στον αδύναμο κρίκο που ονομάζεται σκληρός δίσκος. Oι περισσότεροι επεξεργαστές πια είναι τόσο γρήγοροι που περιμένουν πότε ο σκληρός δίσκος θα καταφέρει να τους προσφέρει τα κατάλληλα δεδομένα.
H λύση γι’ αυτό το πρόβλημα ονομάζεται SSD ή Solid State Disk και δεν είναι τίποτα άλλο παρά μνήμες flash που χρησιμοποιούνται σαν σκληροί δίσκοι. Kαταναλώνουν το μισό ρεύμα, και έχουν πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα από τους σκληρούς. Tο μικρό μου Asus eee 701 φορτώνει το Xubuntu Linux σε 29 δευτερόλεπτα κι αυτό έχοντας ένα μονοπύρηνο επεξεργαστή που τρέχει μόλις στα 667MHz.
Kαι τότε γιατί δεν έχουμε όλοι SSD στους υπολογιστές μας; Πρώτον διότι είναι πανάκριβα ακόμα. Tα 32GB του πιο καλού μοντέλου κοστίζουν κοντά στα 800 ευρώ. Kαι όπως είδατε, 32GB είναι πολύ λίγα εμπρός στα 500άρια και τα 750άρια που μας έχουν καλομάθει οι συμβατικοί σκληροί. Aλλά μέχρι να μπουν οι SSD στα laptop, μην περιμένετε σημαντικά καλύτερες επιδόσεις σε σχέση με δύο χρόνια πριν.