Τεχνολογια - Επιστημη

«Εκτός ελέγχου» ρωσικό μη επανδρωμένο διαστημόπλοιο (video)

Απέτυχε η σύνδεση και το σκάφος θα καεί μπαίνοντας στην ατμόσφαιρα της Γης

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Το μη επανδρωμένο ρωσικό φορτηγό διαστημικό σκάφος, Progress M-27M , το οποίο θα ανεφοδίαζε τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS), κατευθύνεται εκτός ελέγχου προς τη Γη. Η εκτόξευση του μη επανδρωμένου σκάφους πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στο Καζακστάν, αλλά η σύνδεση χάθηκε αμέσως μετά. Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Tass μετέδωσε ότι το Progress M-27M έχει τεθεί σε τροχιά με ανεξέλεγκτες περιστροφές.

«Άρχισε η πτώση του. Δεν έχει που αλλού να πάει», δήλωσε αξιωματούχος που γνωρίζει την κατάσταση, χωρίς να κατονομάζεται, όπως μετέδωσε ο Guardian. «Είναι σαφές ότι απολύτως ανεξέλεγκτες ενέργειες έχουν αρχίσει», πρόσθεσε. Οι επιστήμονες θα προσπαθήσουν να ανακτήσουν επαφή με το σκάφος, αλλά το πιθανότερο είναι ότι το διαστημόπλοιο θα εισέλθει στην ατμόσφαιρα της Γης θα καεί.

«Είναι αδύνατο να πούμε πότε ακριβώς θα πέσει στη Γη το φορτηγό σκάφος, αυτό εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Όμως η πτώση θα πραγματοποιηθεί σε ανεξέλεγκτες συνθήκες», σύμφωνα με την ίδια πηγή. Το Progress M-27M μετέφερε επιστημονικό υλικό και είδη πρώτης ανάγκης, όπως νερό και τρόφιμα, όμως η απώλειά του δεν θα δημιουργήσει πρόβλημα στα έξι μέλη του πληρώματος του ISS, τα οποία διαθέτουν αποθέματα για πολλούς μήνες.

Η NASA από την πλευρά της επιβεβαίωσε ότι το σκάφος «δεν μεταφέρει εφόδια ουσιαστικής σημασίας για τη λειτουργία του αμερικανικού τμήματος του ISS». «Το ρωσικό τμήμα και το αμερικανικό τμήμα του Σταθμού συνεχίζουν να λειτουργούν κανονικά και έχουν αποθέματα που θα διαρκέσουν πολύ περισσότερο από τον Ιούνιο που προβλέπεται ότι θα φθάσει το επόμενο σκάφος ανεφοδιασμού», είχε προσθέσει χθες η NASA.

image

Το 2013 ένας δορυφόρος της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας είχε εισέλθει στην ατμόσφαιρα της Γης και είχε διαλυθεί σε μικρά κομμάτια χωρίς να θέσει σε κίνδυνο τον πληθυσμό κάποιας περιοχής. Η NASA επισημαίνει ότι κάτι παρόμοιο συνέβη και πέρυσι και το διαστημόπλοιο διασπάστηκε χωρίς κίνδυνο. Ωστόσο από οικονομικής άποψης η απώλεια είναι μεγάλη καθώς η αξία Progress υπολογίζεται στα 97 εκατομμύρια δολάρια.