Τεχνολογια - Επιστημη

Κουνούπια: Πώς διαλέγουν να μας πιουν το αίμα;

Θέμα γονιδίων και αυτό σύμφωνα με νέα έρευνα

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
94918-190693.jpg

Στα γονίδια αποδίδουν Βρετανοί και Αμερικανοί επιστήμονες την πιθανότητα να ελκύει ένας άνθρωπος περισσότερο από άλλους τα κουνούπια. Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον ειδικό στην ιατρική εντομολογία δρ. Τζέιμς Λόγκαν της Σχολής Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «PLoS One» για πρώτη φορά μελέτησαν τις προτιμήσεις των κουνουπιών σε διδύμους, πανομοιότυπους και μη, που χωρίστηκαν σε 37 ζευγάρια και κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν σμήνη κουνουπιών στο εργαστήριο.

Μέχρι σήμερα η επιστημονική κοινότητα γνώριζε ότι τα κουνούπια, ιδίως τα θηλυκά, επιλέγουν ορισμένους ανθρώπους βάσει της οσμής του ανθρώπινου σώματος. Η νέα έρευνα εστιάζει στη γενετική βάση και στην κληρονομικότητα. Επισημαίνει ότι κάποια γονίδια ρυθμίζουν την οσμή του ανθρώπινου σώματος και προσελκύουν το έντομο.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας διαπιστώθηκε ότι οι πανομοιότυποι δίδυμοι, οι οποίοι έχουν ακριβώς ίδια γονίδια, είναι πιθανότερο να προσελκύουν εξίσου τα κουνούπια, ενώ δεν συμβαίνει το ίδιο με τους μη πανομοιότυπους διδύμους, που έχουν λιγότερα κοινά γονίδια. Ως εκ τούτου κοινοί γενετικοί παράγοντες ρυθμίζουν το βαθμό προσέλκυσης των κουνουπιών.

Ο βαθμός κληρονομικότητας, όσον αφορά εκείνα τα γονίδια που ρυθμίζουν το πόσο ελκυστικοί γίνονται οι άνθρωποι στα κουνούπια, υπολογίζεται ότι είναι ανάλογος με την κληρονομικότητα των γονιδίων που σχετίζονται με το ύψος και την εξυπνάδα (τον δείκτη IQ).

Η μελέτη είναι πιλοτική μελέτη και τα ευρήματά της πρέπει να επιβεβαιωθούν από μία μεγαλύτερη έρευνα, η οποία και θα εντοπίσει ποια συγκεκριμένα γονίδια είναι αυτά που τραβούν από τη μύτη τα κουνούπια. Ωστόσο, προσφέρει νέες προοπτικές για την πρόληψη ασθενειών που σχετίζονται από το τσίμπημα των κουνουπιών, όπως η ελονοσία και ο δάγκειος πυρετός.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.