- CITY GUIDE
- PODCAST
-
10°
Το «κλειδί» για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας
Είναι η διατροφή και όχι η άσκηση, σύμφωνα με νέα έρευνα
Η ισορροπημένη διατροφή παίζει τελικά πρωτεύοντα ρόλο στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας και η σωματική άσκηση είναι δευτερεύουσης σημασίας, σύμφωνα με βρετανική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση British Journal of Sport Medicine.
Επιστημονική ομάδα με επικεφαλής τον δρ. Ασίμ Μαλχότρα σε μία προσπάθεια ιεράρχησης των παραγόντων που συμβάλλουν στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας, επικρίνουν την βιομηχανία τροφίμων κατηγορώντας την για απόπειρα διαστρέβλωσης της πραγματικότητας.
Οι ερευνητές αποδίδουν την επιδημία παχυσαρκίας στην υπερπληθώρα ζάχαρης και υδατανθράκων που περιέχουν πολλά τρόφιμα και ποτά και υποστηρίζουν ότι οι πολιτικές υγείας θα πρέπει να ρίξουν βάρος πρωτίστως στην προαγωγή ενός μοντέλου υγιεινής διατροφής.
Επικρίνουν, επίσης, τις βιομηχανίες τροφίμων ότι μέσω του μάρκετινγκ προωθούν την αντίληψη πως η άσκηση μπορεί να αποτελέσει αντίβαρο στην ανθυγιεινή διατροφή. Δεν διστάζουν μάλιστα να παρομοιάσουν τις τακτικές αυτές με εκείνες των καπνοβιομηχανιών, οι οποίες προσπαθούν συστηματικά να θολώσουν τη σχέση ανάμεσα στο κάπνισμα και στον καρκίνο των πνευμόνων.
«Είναι ώρα να διαλυθεί ο μύθος για τον ρόλο-κλειδί της άσκησης. Αν και η αυξημένη σωματική δραστηριότητα όντως βοηθά σημαντικά στην αποφυγή ασθενειών, όπως η καρδιοπάθεια, ο διαβήτης και η άνοια, στην περίπτωση της παχυσαρκίας ο ρόλος της είναι πολύ περιορισμένος» σημειώνουν.
Επικαλούνται μάλιστα και στοιχεία που έχουν ήδη δημοσιευθεί στο επιστημονικό έντυπο The Lancet, σύμφωνα με τα οποία σχεδόν το 40% των ανθρώπων με φυσιολογικό βάρος έχουν μεταβολικές διαταραχές, που σχετίζονται με την παχυσαρκία. «Η ανθυγιεινή διατροφή συνδέεται με περισσότερα προβλήματα υγείας από ό,τι προκαλούν από κοινού η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας, το αλκοόλ και το κάπνισμα» σημειώνουν χαρακτηριστικά.
«Ένας παχύσαρκος άνθρωπος δεν χρειάζεται να κάνει την παραμικρή άσκηση για να χάσει βάρος. Αρκεί να τρώει λιγότερο. Η μεγαλύτερη ανησυχία μου είναι πως το μήνυμα προς το κοινό είναι ότι «μπορείτε να φάτε όσο θέλετε, από τη στιγμή που ασκείσθε». Αυτό είναι αντιεπιστημονικό και λανθασμένο. Δεν μπορείτε να αντισταθμίσετε μια κακή διατροφή» επισημαίνει ο Δρ. Μαλχότρα, επιστημονικός διευθυντής στην οργάνωση πολιτών «Δράση για τη Ζάχαρη».
Πάντως, άλλες ομάδες ειδικών σπεύδουν να υπενθυμίσουν ότι είναι ριψοκίνδυνο να υποβαθμίζεται ο ρόλος της άσκησης, «γι’ αυτό ιδανική λύση θα ήταν ένας συνδυασμός ισορροπημένης διατροφής και σωματικής δραστηριότητας. Εξάλλου, πληθώρα επιστημονικών μελετών δείχνει τη σημασία της άσκησης για τον έλεγχο του βάρους. Τα οφέλη της σωματικής άσκησης δεν αποτελούν υπερβολές ή συνωμοσία της βιομηχανίας τροφίμων» σχολιάζει ο εκπρόσωπος της βρετανικής Ομοσπονδίας Τροφίμων και Ποτών.
photo © EPA/Mario Guzman
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Ξεκλειδώνει το μεγάλο μυστικό της φύσης», λένε ειδικοί
Πώς κατάφεραν να το αποτυπώσουν οι αστρονόμοι
«Ένα είδος Google Maps για την κυτταρική βιολογία»
Συνέντευξη με τη Δρ. Ζωή Αικατερινίδη C.E.O. Software Competitiveness International
Επανέρχεται το ζήτημα της δεσπόζουσας θέσης του κολοσσού της τεχνολογίας - Τι σχεδιάζει ο Ντόναλντ Τραμπ
Τι σημασία έχει να αναπτυχθεί η ΤΝ, το διαδίκτυο ή η γενετική μηχανική αν δεν οδηγήσουν στην ευημερία των ανθρώπων και των άλλων έμβιων όντων;
Ο Μαρίνος Σιαπάνης, CEO & Co-Founder της κορυφαίας εταιρείας iGaming, μας εξηγεί τα σχέδια της επόμενης μέρας
Μήπως ήρθε η ώρα να μάθετε βασικά Κλίνγκον, ίσα για να συνεννοείστε στο εστιατόριο;
Πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί η δυνατότητα αυτή από απατεώνες
Το μεγαλύτερο συνέδριο για την Παραγωγική Τεχνητή Νοημοσύνη επιστρέφει στις 18 Νοεμβρίου 2024 στο ΚΠΙΣΝ
Το επόμενο βήμα στη σύγχρονη εκπαίδευση
Το Amazon Haul υπηρετεί ακριβώς το ίδιο μοτίβο με τους ανταγωνιστές του
Βροχή οι 70+ σε κατάστημα τεχνολογίας. Κουνούσαν με απελπισία τις έξυπνες συσκευές που τους έκαναν να νιώθουν βλάκες
Το viral μήνυμα της καμπάνιας της Telekom που μοιράστηκε η COSMOTE με στόχο την ευαισθητοποίηση σχετικά με τις online δημοσιεύσεις παιδικών φωτογραφιών
Το πορτρέτο του μαθηματικού Άλαν Τούρινγκ δημιουργήθηκε από το Ai-Da, ένα από τα πιο προηγμένα ρομπότ στον κόσμο
Για τη Τεχνητή Νοημοσύνη γίνεται λόγος ήδη από το 1950
Το διαστημικό σκάφος απέχει περίπου 24 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα από τη Γη
Ευχάριστα τα νέα από την αμερικάνικη διαστημική υπηρεσία
Όλος ο χρόνος του σύμπαντος δεν αρκεί σε έναν χιμπατζή για να γράψει τυχαία έργο του Σαίξπηρ
Μια συζήτηση για τη σημασία του Τηλεσκοπίου Ορίζοντα Γεγονότων και το ποια θα μπορούσε να είναι η μελλοντική κατεύθυνση της Αστρονομίας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.