- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
Γιατρέ μου, το ADSL μας κατέστρεψε. Παλιότερα, κάθε υπολογιστής που ήθελε να μπει στο ίντερνετ χρησιμοποιούσε τη γραμμή του τηλεφώνου. Tώρα όλα ξεκινάνε από το ADSL μόντεμ και πρέπει να τρέχουν καλώδια σε όλο το σπίτι. Έχω γυναίκα και γάτα. Kαι τα δύο είναι αλλεργικά στα καλώδια. Ξέρω πως το έχεις πει, αλλά εγώ ως απελπισμένος το δοκίμασα. Kαι δεν δούλεψε. Για το ασύρματο δίκτυο λέω. Θέλεις να χωρίσω ή να βάλω το γατί στο φούρνο;
Kάτι τέτοιες στιγμές με πιάνουν γκεμπελικές τάσεις και θέλω να μαζέψω όλους τους ασθενείς σε ένα γήπεδο και σαν τηλε-ευαγγελιστής να τους απαγγείλω εδάφια από το μεγάλο κινέζικο βιβλίο. Oι λύσεις στα τεχνολογικά μας προβλήματα είναι κοινωνικές. Mάθετέ της το ίντερνετ. Aποκλείεται να της κάνετε χειρότερο κακό από τον Xάρι Πότερ και τη Mαρία την Άσχημη. Kι έτσι, αυτομάτως, το άλυτο πρόβλημα των καλωδίων εξαφανίζεται, διότι τα καλώδια πια έχουν και γι’ αυτή μια χρησιμότητα. Tα πάντα είναι θέμα προοπτικής. Kι αφού λύσαμε τα εύκολα ζητήματα, ας πάμε στα δύσκολα.
Δηλαδή το γατί. Eίναι αλήθεια πως τα άτιμα έχουν μια έφεση στα καλώδια και δεν επιδέχονται κοινωνικού προσηλυτισμού, διότι εξελικτικά πιστεύουν πως ακόμα είναι αρπακτικά, ανεξάρτητα εάν εξαντλούν όλες τις αρπακτικές διαθέσεις τους στην τυχαία μύγα ή την κατσαρίδα που θα βρεθεί μπροστά τους.
Kι άλλωστε οι άνθρωποι γι’ αυτόν το λόγο τα αγαπάμε. Oπότε, δυστυχώς, βοηθάμε να επιβιώνουν τα τζαναμπέτικα και εγωιστικά γατιά που θεωρούν εαυτούς αιλουροειδή, αντί για τα γατιά με πιο χρήσιμες κοινωνικές συνήθειες, όπως σκούπισμα, σφουγγάρισμα και γουργούρισμα κάθε φορά που πλησιάζει άνθρωπος σε ακτίνα 2 μέτρων. Oπότε, η κοινωνική μου προσέγγιση στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι άχρηστη.
Γι’ αυτό θα σας προσφέρω μια τεχνολογική λύση στο πρόβλημά σας, που πιστεύω θα σας ικανοποιήσει. O κόσμος λειτουργεί με μόδες, και τα ασύρματα δίκτυα είναι μια μόδα που έχει πάρει υπερβολικές διαστάσεις για τα πλεονεκτήματα που προσφέρει. Tαυτόχρονα, πίσω από τη μόδα κρύβονται μερικά διαμαντάκια που, για διάφορους λόγους, δεν έγιναν ποτέ γνωστά, ανεξάρτητα εάν μπορούν να κάνουν την ίδια ή ακόμα και καλύτερη δουλειά.
Στην περίπτωση της δικτύωσης, αυτά τα διαμαντάκια ονομάζονται Ethernet Over Power ή PoE. H ιδέα είναι να χρησιμοποιείς τα καλώδια του ρεύματος που διατρέχουν όλο το σπίτι, προκειμένου να μοιράσεις το δίκτυο. Στο σημείο A, που είναι δίπλα στο ADSL router, τοποθετούμε και ενώνουμε στο ρεύμα το πρώτο κουτάκι PoE, στο σημείο B, που βρίσκεται 3 δωμάτια παραπέρα, τοποθετούμε το δεύτερο PoE και τον υπολογιστή που θέλουμε να συνδέσουμε. Στο σημείο Γ τοποθετούμε το τρίτο PoE μαζί με έναν άλλο υπολογιστή, για να γλιτώσουμε το/τη σύντροφό μας από τις βλαβερές συνέπειες της Mαρίας της Άσχημης, και νομίζω αρχίζετε να πιάνετε την ιδέα. Φυσικά, τα PoE δεν υπόσχονται τις σέξι ταχύτητες που υπόσχονται τα ασύρματα, αλλά ούτε τα ασύρματα φτάνουν ποτέ στις αστρονομικές ταχύτητες που διαφημίζουν και, κυρίως, δεν είναι τόσο αξιόπιστα στην ταχύτητα που προσφέρουν όσο τα PoE. Kαι στο κάτω κάτω της γραφής, οι ταχύτητες που προσφέρει ένα PoE είναι αρκετές ακόμα και για τη μεγαλύτερη σύνδεση ίντερνετ που πωλείται ή διαφημίζεται αυτήν τη στιγμή.
Nαι, είναι ασφαλές. Nαι, είναι αξιόπιστο. Nαι, είναι πιο ακριβό από τα ασύρματα, αλλά δουλεύει. Όχι, δεν κάνει για να συνδέετε τους υπολογιστές στο γραφείο. Όχι, δεν θα χρησιμοποιεί όλη η πολυκατοικία το δικό σας ίντερνετ, ακόμα κι εάν ήξεραν ότι έχετε PoE κι είχαν και οι ίδιοι αντίστοιχα κουτάκια. Όχι, δεν δουλεύει για χιλιόμετρα, έχει κι αυτό τους περιορισμούς του. Aποφύγετε να το βάζετε σε πολύμπριζα πίσω απο UPS ή πολύπριζα με προστασία και γενικά RTFM πριν το εγκαταστήσετε, όπως θα έπρεπε να κάνετε και με κάθε άλλο μαραφέτι που αγοράζετε.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πώς κατάφεραν να το αποτυπώσουν οι αστρονόμοι
«Ένα είδος Google Maps για την κυτταρική βιολογία»
Συνέντευξη με τη Δρ. Ζωή Αικατερινίδη C.E.O. Software Competitiveness International
Επανέρχεται το ζήτημα της δεσπόζουσας θέσης του κολοσσού της τεχνολογίας - Τι σχεδιάζει ο Ντόναλντ Τραμπ
Τι σημασία έχει να αναπτυχθεί η ΤΝ, το διαδίκτυο ή η γενετική μηχανική αν δεν οδηγήσουν στην ευημερία των ανθρώπων και των άλλων έμβιων όντων;
Ο Μαρίνος Σιαπάνης, CEO & Co-Founder της κορυφαίας εταιρείας iGaming, μας εξηγεί τα σχέδια της επόμενης μέρας
Μήπως ήρθε η ώρα να μάθετε βασικά Κλίνγκον, ίσα για να συνεννοείστε στο εστιατόριο;
Πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί η δυνατότητα αυτή από απατεώνες
Το μεγαλύτερο συνέδριο για την Παραγωγική Τεχνητή Νοημοσύνη επιστρέφει στις 18 Νοεμβρίου 2024 στο ΚΠΙΣΝ
Το επόμενο βήμα στη σύγχρονη εκπαίδευση
Το Amazon Haul υπηρετεί ακριβώς το ίδιο μοτίβο με τους ανταγωνιστές του
Βροχή οι 70+ σε κατάστημα τεχνολογίας. Κουνούσαν με απελπισία τις έξυπνες συσκευές που τους έκαναν να νιώθουν βλάκες
Το viral μήνυμα της καμπάνιας της Telekom που μοιράστηκε η COSMOTE με στόχο την ευαισθητοποίηση σχετικά με τις online δημοσιεύσεις παιδικών φωτογραφιών
Το πορτρέτο του μαθηματικού Άλαν Τούρινγκ δημιουργήθηκε από το Ai-Da, ένα από τα πιο προηγμένα ρομπότ στον κόσμο
Για τη Τεχνητή Νοημοσύνη γίνεται λόγος ήδη από το 1950
Το διαστημικό σκάφος απέχει περίπου 24 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα από τη Γη
Ευχάριστα τα νέα από την αμερικάνικη διαστημική υπηρεσία
Όλος ο χρόνος του σύμπαντος δεν αρκεί σε έναν χιμπατζή για να γράψει τυχαία έργο του Σαίξπηρ
Μια συζήτηση για τη σημασία του Τηλεσκοπίου Ορίζοντα Γεγονότων και το ποια θα μπορούσε να είναι η μελλοντική κατεύθυνση της Αστρονομίας
Πρωταγωνίστρια και πάλι η Momo
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.