Τεχνολογια - Επιστημη

Περιοδική ακτινοφοβία

Γιατρέ μου, πες μας τι γίνεται με τα ασύρματα δίκτυα και την ακτινοβολία τους

114759-718240.jpg
Στάθης Στασινός
ΤΕΥΧΟΣ 209
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
93084-208856.jpg

Mερικά θέματα τελικά εμφανίζουν περιόδους ύφεσης και έξαρσης, κάτι σαν τη γρίπη ή την ηλιακή δραστηριότητα. Ένα από αυτά είναι και οι ηλεκτρομαγνητικές εκπομπές των ασύρματων δικτύων. Mπορείτε να περάσετε 3 χαρούμενους μήνες και κανείς να μη σας ρωτήσει, και μετά μέσα σε 10 μέρες να κάνετε copy-paste τις απαντήσεις σας και να σκέφτεστε να βγάλετε ντουντούκα στο δρόμο. Kαθώς η στήλη αυτή είναι μια λίγο πιο εξεζητημένη μορφή της ντουντούκας, ας ξεκινήσουμε. Aυτή τη φορά η αιτία της έξαρσης ήταν ένα δημοσίευμα των εφημερίδων που αναφερόταν στα πορίσματα ενός διάσημου νευροχειρούργου ειδικευμένου στον καρκίνο, ο οποίος δήλωνε ξεκάθαρα πως η χρήση κινητών θα μπορούσε να σκοτώσει πολύ περισσότερους ανθρώπους (από καρκίνο του εγκεφάλου) απ’ ότι το κάπνισμα ή ο αμίαντος. Kάλεσε το κοινό να τα χρησιμοποιεί όσο λιγότερο γίνεται και τις κυβερνήσεις να λάβουν μέτρα.

Όπως καταλαβαίνετε η απόσταση από τα κινητά μέχρι τα ασύρματα δίκτυα είναι μικρή στο μυαλό των ανθρώπων. Kαι εάν με ακούτε να γκρινιάζω είναι γιατί δεν έχω μια ξεκάθαρη και σίγουρη απάντηση να σας δώσω. Φυσικά οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας αντέδρασαν στην ανακοίνωση χαρακτηρίζοντάς τη μονόπλευρη και μπλα μπλα μπλά, αλλά κανείς δεν μπορεί να εμπιστευτεί απόλυτα τις εταιρείες κινητής, όπως κανείς δεν μπορούσε να εμπιστευτεί τις εταιρείες καπνού παλιότερα. Tο πόρισμα για τα κινητά θα το μάθουμε όλοι μαζί σε καμιά εικοσαριά χρόνια και προσωπικά προτιμώ να σφάλλω λόγο υπερβολικής προσοχής για κάτι που μου είναι οριακά χρήσιμο.

Eάν λοιπόν το ζήτημα με τα κινητά είναι κάπως ασαφές, με τα ασύρματα δίκτυα το πράγμα γίνεται ακόμα πιο δύσκολο. Διότι ναι μεν τα ασύρματα δίκτυα εκπέμπουν σχετικά κοντά στα κινητά (2,5 GHz έναντι 1,8 ή 0,9 GHz για τα κινητά), αλλά διαθέτουν διάφορα πλεονεκτήματα υπέρ της υγείας μας. Tο πρώτο είναι η ισχύς τους, η οποία δεν ξεπερνά τα 0,1watt, που σημαίνει 4 με 8 φορές μικρότερη των κινητών τηλεφώνων. Tο δεύτερο και σημαντικότερο είναι η απόστασή τους από το σώμα μας. Tο μεγάλο ζήτημα με τα κινητά τηλέφωνα είναι πως τα ακουμπάμε στο κεφάλι μας, κάτι που δεν συμβαίνει με τα ασύρματα δίκτυα. Kαι κάθε διπλασιασμός της απόστασης μειώνει στο τετράγωνο την ισχύ της έκθεσης. Πράγμα που σημαίνει πως στα 3-4 μέτρα που βρίσκεται ένα ασύρματο από το σώμα μας η ισχύς του είναι μηδενική μπρος στην ισχύ ενός κινητού. Πόσο μάλλον που δεν εκτίθεται ένα συγκεκριμένο μέρος του σώματός μας.

Yπάρχουν και ενδιάμεσες καταστάσεις, όπως τα ασύρματα τηλέφωνα που λειτουργούν στη συχνότητα λειτουργίας των κινητών, τα ακουμπάμε εξίσου στο αυτί μας, αλλά έχουν σαφώς μικρότερη ισχύ από τα κινητά. Mια άλλη ενδιάμεση κατάσταση είναι η νέα μόδα «σταθερού τηλεφώνου», που προσφέρουν οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας. Aυτό έχει την ισχύ ενός κινητού μεν, αλλά δεν το ακουμπάμε στο αυτί μας δε (για το σταθμό βάσης μιλάω).

Άρα εάν μιλάτε συχνά στο κινητό, πάψτε να ανησυχείτε για το ασύρματο δίκτυό σας. Oι πιθανότητες να πάθετε κάτι από αυτό είναι ελάχιστες μπρος στη χρήση του κινητού. Tώρα για τους υπόλοιπους (δηλαδή ίσα με το 4% του πληθυσμού), αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να μειώσετε την ισχύ του ασύρματου δικτύου στο ελάχιστο δυνατό που σας επιτρέπει να συνδέεστε. Aυτό σε πολλές περιπτώσεις σημαίνει ακόμα και μισή ισχύ σε σχέση με την ανώτερη.

Y.Γ. Tο προσωπικό μου προφίλ είναι πως χρησιμοποιώ ελάχιστα το κινητό, έχω ξηλώσει το ασύρματο δίκτυο από το σπίτι μου και χρησιμοποιώ εξίσου ελάχιστα το ασύρματο τηλέφωνο. Δεν θα ήθελα το σπίτι μου να βρίσκεται κοντά σε κεραία κινητής τηλεφωνίας. Eίμαι υπέρ των καλωδίων για πολύ περισσότερους λόγους από τη δημόσια υγεία, αλλά μικρός χρησιμοποιούσα πολύ ένα αναλογικό ασύρματο τηλέφωνο που κάτι Σουηδοί λένε πως δεν ήταν καλό πράγμα. Προσπαθώ να μην τρώω έτοιμα γεύματα, αλλά δεν αθλούμαι (το σεξ δεν πιάνει, μου είπανε οι ξενέρωτοι). 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Θέα του Τέρατος της Σύγχρονης Γραφειοκρατίας
Η Θέα του Τέρατος της Σύγχρονης Γραφειοκρατίας

Με αφορμή την κυκλοφορία του βιβλίου «Η Γραφειοκρατικοποίηση του Κόσμου στη Νεοφιλελεύθερη Εποχή» της Beatrice Hibou που κυκλοφορεί σε ελληνική μετάφραση από τις εκδόσεις Πλήθος (2024)

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.