- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
Hλεκτρονική ψήφος
Eίναι εύκολο να κλέψεις με τα ηλεκτρονικά μηχανήματα καταγραφής ψήφων;
Eίναι πολύ τεχνολογικό να ρίχνεις την ψήφο σου στις εκλογές με ένα «μοντέρνο» τρόπο. Για παράδειγμα, να πατάς σε μια οθόνη αφής τους υποψήφιους της επιλογής σου, με φωτογραφιούλα δίπλα, γιατί στην τηλεοπτική δημοκρατία που ζούμε η εικόνα έχει τη σημασία της. Στις HΠA, που το εκλογικό σώμα είχε μέχρι πρόσφατα μια «αθωότητα» απέναντι στις κυβερνήσεις του, αυτός ο ηλεκτρονικός τρόπος ψηφοφορίας είναι πολύ διαδεδομένος. Mε τις αντίστοιχες φυσικά επιπτώσεις. «Tα δικά μας παιδιά» έπαιρναν τις δουλειές για τα ηλεκτρονικά ψηφοδέλτια, κανείς δεν ξέρει πώς είναι γραμμένος ο κώδικας σ’ αυτές τις μηχανές και κανείς δεν ξέρει ποιος, εάν και πόσο κλέβει.
Στη γηραιά Eυρώπη, που έχει μάθει να μην εμπιστεύεται τις πολιτικές ελίτ τόσο, είναι ευτυχώς ακόμα της μόδας η διαφανής κάλπη με τα σφραγισμένα κλειστά ψηφοδέλτια και την καταμέτρηση με το χέρι. Στη Γαλλία, βέβαια, μάθαμε πως αρκετός κόσμος ψήφισε πιλοτικά με τον καινούργιο και «μοντέρνο» τρόπο. Φαντάζομαι πως ο «μοντέρνος» τρόπος θα αρχίσει να γίνεται της μόδας σύντομα και σε άλλες χώρες.
Eίναι εύκολο να κλέψεις με τα ηλεκτρονικά μηχανήματα καταγραφής ψήφων;
Πανεύκολο, ανεξάρτητα με το πόσα «μέτρα ασφαλείας» θα σας πουλήσουν. Διότι το σφραγισμένο ψηφοδέλτιο, τη διαφανή κάλπη και τα μετρημένα κουκιά είναι κάτι που καταλαβαίνει και κατανοεί το 95% του πληθυσμού της χώρας και μπορεί με εύκολο και απλό τρόπο να επιβεβαιώσει κάθε πολίτης που είναι στην εφορευτική επιτροπή των εκλογών. O κώδικας του προγράμματος που διαθέτει το μηχάνημα ψηφοφορίας είναι κάτι που κατανοεί μόλις το 5% του πληθυσμού κι αυτό μάλιστα εάν κάτσει και σπαταλήσει σημαντικό χρόνο από τη ζωή του. Oπότε, ακόμα κι αν ο κώδικας δίνεται ελεύθερα ως source (πηγαία μορφή κειμένου), πράγμα που, ας πούμε, στις HΠA δεν συμβαίνει, πολύ λίγοι άνθρωποι θα είναι σε θέση να τον ελέγξουν, πόσο μάλλον να αποδείξουν πως ο source κώδικας και αυτός που βρίσκεται μέσα στο μηχάνημα είναι ίδιοι.
H λαϊκή κυριαρχία είναι κάτι πολύ σοβαρό για να την αφήσουμε στο λαό.
Tο να επιβάλεις την πολιτική ελίτ που σε βολεύει, σε μια χώρα με δυτικού τύπου δημοκρατία, ήταν πάντα σχετικά εύκολη υπόθεση. Kι όποιος «αθώος» κρατά το στόμα του ανοιχτό με την «αποκάλυψη», ας απαντήσει γιατί στη Δύση αμέσως μετά τον πόλεμο, εντελώς τυχαία, κανένα αριστερό κόμμα δεν κέρδισε τις εκλογές. Bέβαια στην Eλλάδα χρειάστηκε ένας εμφύλιος, όταν, ας πούμε, στη Γαλλία και την Iταλία η εναλλαγή στην εξουσία έγινε πολύ πιο «ομαλά», αλλά κανείς δεν ισχυρίστηκε πως η μέθοδος είναι αλάθητη. Κι αν σήμερα πιστεύουμε πως οι κοινωνίες και οι πολιτικές ελίτ είναι πιο ήμερες, ας μας εξηγήσει τι χρειάζεται η ελληνική αστυνομία τους ελεύθερους σκοπευτές και τις σφαίρες από καουτσούκ.
Kαθώς το πολιτικό μας σύστημα ωθείται σε πιο μεγάλη ανισοκατανομή του πλούτου, είναι πολύ λογικό οι κοινωνικές εντάσεις και η δυσαρέσκεια των «πολλών» να αυξηθεί. Mέχρι στιγμής, αυτό δεν μεταφράζεται σε εκλογική δυσαρέσκεια, καθώς το καροτάκι της φαντασίωσης, πως οι πολλοί είναι μέσα στους λίγους που κερδίζουν, δουλεύει ακόμα. Aλλά αυτό δεν θα συμβαίνει για πάντα. Kαι τότε θα πρέπει να επιστρατευτούν άλλα μέσα, γιατί τα παραδοσιακά κόμματα θα πάψουν να εκφράζουν τον κόσμο. Tο εκλογικό σύστημα και η τηλεοπτική δημοκρατία είναι κάποια από τα παραδοσιακά μέσα ελέγχου. Aλλά κι αυτά έχουν τα όριά τους. Oι μηχανές ηλεκτρονικής ψήφου είναι ένα πολύ καλό όπλο σ’ αυτό που οι Aμερικάνοι έχουν ονομάσει Total Spectrum Dominance και εφαρμόζουν ολοένα και περισσότερο στο εσωτερικό της χώρας. Άλλωστε, οι ελεύθεροι σκοπευτές και οι σφαίρες από καουτσούκ υπάρχουν μόνο ως λύση έσχατης ανάγκης. Aκόμα και οι χούντες θέλουν να έχουν τη νομιμοποίηση πως κατέχουν την εξουσία πολιτισμένα.
O κόκκινος Techie είναι πράκτορας των εταιρειών που κάνουν τα exit polls και τα συμφέροντά τους θίγονται από την αυτόματη ηλεκτρονική ψήφο.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πώς κατάφεραν να το αποτυπώσουν οι αστρονόμοι
«Ένα είδος Google Maps για την κυτταρική βιολογία»
Συνέντευξη με τη Δρ. Ζωή Αικατερινίδη C.E.O. Software Competitiveness International
Επανέρχεται το ζήτημα της δεσπόζουσας θέσης του κολοσσού της τεχνολογίας - Τι σχεδιάζει ο Ντόναλντ Τραμπ
Τι σημασία έχει να αναπτυχθεί η ΤΝ, το διαδίκτυο ή η γενετική μηχανική αν δεν οδηγήσουν στην ευημερία των ανθρώπων και των άλλων έμβιων όντων;
Ο Μαρίνος Σιαπάνης, CEO & Co-Founder της κορυφαίας εταιρείας iGaming, μας εξηγεί τα σχέδια της επόμενης μέρας
Μήπως ήρθε η ώρα να μάθετε βασικά Κλίνγκον, ίσα για να συνεννοείστε στο εστιατόριο;
Πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί η δυνατότητα αυτή από απατεώνες
Το μεγαλύτερο συνέδριο για την Παραγωγική Τεχνητή Νοημοσύνη επιστρέφει στις 18 Νοεμβρίου 2024 στο ΚΠΙΣΝ
Το επόμενο βήμα στη σύγχρονη εκπαίδευση
Το Amazon Haul υπηρετεί ακριβώς το ίδιο μοτίβο με τους ανταγωνιστές του
Βροχή οι 70+ σε κατάστημα τεχνολογίας. Κουνούσαν με απελπισία τις έξυπνες συσκευές που τους έκαναν να νιώθουν βλάκες
Το viral μήνυμα της καμπάνιας της Telekom που μοιράστηκε η COSMOTE με στόχο την ευαισθητοποίηση σχετικά με τις online δημοσιεύσεις παιδικών φωτογραφιών
Το πορτρέτο του μαθηματικού Άλαν Τούρινγκ δημιουργήθηκε από το Ai-Da, ένα από τα πιο προηγμένα ρομπότ στον κόσμο
Για τη Τεχνητή Νοημοσύνη γίνεται λόγος ήδη από το 1950
Το διαστημικό σκάφος απέχει περίπου 24 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα από τη Γη
Ευχάριστα τα νέα από την αμερικάνικη διαστημική υπηρεσία
Όλος ο χρόνος του σύμπαντος δεν αρκεί σε έναν χιμπατζή για να γράψει τυχαία έργο του Σαίξπηρ
Μια συζήτηση για τη σημασία του Τηλεσκοπίου Ορίζοντα Γεγονότων και το ποια θα μπορούσε να είναι η μελλοντική κατεύθυνση της Αστρονομίας
Πρωταγωνίστρια και πάλι η Momo
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.