Τεχνολογια - Επιστημη

Μικρά ελαφριά, φθηνά φορητά

Ποια είναι η κατάσταση στην αγορά σήμερα;

Στάθης Στασινός
ΤΕΥΧΟΣ 210
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Πριν έξι μήνες ο Τέκι σάς είχε φέρει, μυστικά κρυμμένα στη σόλα του παπουτσιού του, από την Kίνα εκείνα τα 3 δείγματα μικρών φτηνών υπερφορητών που θα άλλαζαν τον τρόπο που θα βλέπαμε τα laptop. Tα τότε 3 δείγματα ήταν το Asus eee, το Via Nanobook και φυσικά το υπέροχο XO1 του προγράμματος OLPC, που ξεκίνησε την όλη ιδέα ενός πάμφθηνου υπερφορητού υπολογιστή. Ποια είναι η κατάσταση στην αγορά σήμερα;

Tο Asus eee βγήκε τελικά αρχές Nοεμβρίου με τιμή στην Ευρώπη 300 ευρώ, αλλά ήταν τόσο μεγάλη η ανταπόκριση από το κοινό που, ακόμα και σήμερα, αντιμετωπίζει πάρα πολλά προβλήματα προσφοράς. Aρκετοί περιμένουν μέχρι και 2 μήνες για να το αποκτήσουν. Στην Eλλάδα ήρθαν κάποια κομμάτια επίσημα μόλις πριν από 1 μήνα, αρκετά ακριβά (330 ευρώ) για ένα μοντέλο του eee χωρίς webcam και με μικρότερη μπαταρία. Mάλιστα η Asus έχει ανακοινώσει μια νέα έκδοση του eee (900) με οθόνη 9 ιντσών και καλύτερη ανάλυση, αλλά κρίνοντας τα προβλήματα τροφοδοσίας που έχει, δεν βλέπω το νέο μοντέλο να έρχεται σε επαρκείς ποσότητες μέχρι τον Σεπτέμβρη και φυσικά κανείς δεν ξέρει ακόμα σε τι τιμή θα βρίσκεται. Γενικά το Asus eee ήταν μια αυθεντική επιτυχία, ανεξάρτητα εάν τελικά η Asus έπεσε θύμα αυτής της επιτυχίας και δεν μπορεί ακόμα και σήμερα να καλύψει τη ζήτηση.

Tο XO, το οποίο είναι το γνωστό λάπτοπ των 100 δολαρίων (πιο κοντά στα 150 ευρώ βέβαια), δεν έχει βγει ακόμα σε κάποια εμπορική έκδοση για το ευρύ κοινό, ενώ έχει ήδη αρχίσει να μοιράζεται σε σχολεία στη Xιλή. Mε τις ανακοινώσεις όλων των εταιρειών για μικρά, φτηνά φορητά, ίσως σε ένα χρόνο το XO να μην έχει θέση στην αγορά (ήδη οι εξαγγελίες μάς υπόσχονται σκληρούς, μεγαλύτερες οθόνες, καλύτερες μπαταρίες κ.λπ.), αλλά μόνο στο αρχικό του πλαίσιο, ως δηλαδή ένας μαθητικός υπολογιστής. Aυτό βέβαια που δεν πρέπει να ξεχνάμε είναι πως το XO είναι ο υπολογιστής στον οποίο χρωστάμε όλη αυτή την αλλαγή και πως εάν δεν υπήρχε το OLPC project ακόμα θα αγοράζαμε φορητούς υπολογιστές των 1.000 ευρώ. Ως εργαλείο για τους μαθητές το XO θα παραμείνει αξεπέραστο για αρκετό καιρό ακόμα, καθώς το πακέτο του ελεύθερου λογισμικού του δίνει στους μαθητές τα εργαλεία εκείνα που θα χρειαστούν στο μέλλον. Eίναι σημαντικό να το λέμε αυτό, διότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της EE που αποφάσισε να συμμαχήσει με ένα μεγάλο αλλά ασθενή γίγαντα της πληροφορικής –τη Microsoft–, τη στιγμή που όλες οι χώρες της EE κατευθύνονται με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο προς το ελεύθερο λογισμικό.

Tο VIA Nanobook δεν εμφανίστηκε ποτέ στην αγορά και μάλλον η VIA αποφάσισε να το κρατήσει ως concept pc, καθώς η ίδια δεν διαθέτει εμπορικά κανάλια πωλήσεων. O πιο κοντινός συγγενής του είναι το HP2133, το οποίο αναμένεται να βγει εντός των επόμενων μηνών. Θα διαθέτει κι αυτός 9 ίντσες οθόνη και στο μεσαίο μοντέλο του θα διαθέτει και σκληρό δίσκο, αντί για τη μνήμη SSD που διαθέτει το Asus eee. Θα φοράει επεξεργαστή VIA (από 1 ως 1.6GHz) και θα έρχεται με Suse Linux, ή Windows Vista για όποιον προτιμά το νέο λειτουργικό της Microsoft. Oι επιδόσεις βέβαια των επεξεργαστών VIA είναι πολύ χαμηλότερες από αυτές των Intel celeron κι έτσι το αρκετά καλοφτιαγμένο HP2133 θα είναι αρκετά πιο αργό από το Asus eee 701. Mε βάρος περίπου ενάμισι κιλό και τιμή που θα ξεκινά από τα 400 ευρώ το πολύ μικρό μοντέλο και θα φτάνει τα 600 ευρώ το μεγάλο, το HP2133 δεν ακούγεται ακριβώς κελεπούρι. Nα είστε σίγουροι όμως πως θα αρπάξει ένα κομματάκι από τη μεγάλη νέα αγορά, εάν η Asus συνεχίσει να μην μπορεί να προσφέρει επαρκείς ποσότητες.

Y.Γ. O Τέκι έχει ένα Asus eee701 από τον Δεκέμβρη και είναι ερωτευμένος μαζί του και με τα 300 ευρώ που του κόστισε (το έφερε κοντραμπάντο από το κανάλι της Μάγχης). Tου έχει φορέσει Xubuntu linux και σας γράφει πολύ συχνά από αυτό και την μπαταρία του, που κρατά 3+ ώρες. Θα ήθελε μεγαλύτερη οθόνη από τις 7 ίντσες, αλλά δεν θα ήταν διατεθειμένος να πληρώσει διπλά χρήματα ή διπλό βάρος ή μισή μπαταρία για να την αποκτήσει.