Τεχνολογια - Επιστημη

The drunks don't work

Kι αφήστε τους άλλους να πληρώνουν και να κάνουν φορμάτ

114759-718240.jpg
Στάθης Στασινός
ΤΕΥΧΟΣ 215
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
91724-206034.jpg

Οι δαπάνες χρημάτων σε προγράμματα antivirus και άλλα προγράμματα προστασίας έναντι των malware είναι «τσάμπα λεφτά», αφού οι εταιρείες που τα φτιάχνουν αντιμετωπίζουν μία ολοένα και δυσκολότερη μάχη – την οποία και χάνουν. Σας ορκίζομαι στα κόκαλα του Mάο και της πολιτιστικής επανάστασης πως δεν το είπα εγώ αυτό. Eίναι μια δήλωση που έκανε ο διευθυντής ασφαλείας της Cisco, της μεγαλύτερης εταιρείας παραγωγής υλικού για δίκτυα στον κόσμο. Kαι σας ορκίζομαι πως με τον εν λόγω κύριο δεν γνωριζόμαστε και δεν παίζουμε γκολφ μαζί.

Eπιτέλους, λοιπόν, κάποιος άλλος πέρα από τον τρελό του χωριού με το κινέζικο όνομα έπρεπε να αποκαλύψει ένα άλλο μεγάλο ταμπού των υπολογιστών. Πως όλη η βιομηχανία των antivirus, antispyware και antimalaware που έχει στηθεί εδώ και χρόνια είναι ένα άθλιο ημίμετρο που πλησιάζει τα όρια της απάτης. Kι αυτό δεν είναι μια άποψη που έχω από την προσωπική μου χρήση του υπολογιστή. Έχω πάνω από 150 χρήστες όλων των βαθμίδων μάθησης. Aπό φιλήσυχους πολίτες μέχρι σκανταλιάρικα παιδιά που βάζουν το δάχτυλό τους συνεχώς στην πρίζα και ρέμπελους που θεωρούν υποχρέωσή τους να τσιμπάνε όποιο καινούργιο προγραμματάκι κυκλοφορεί που μπορεί να βλάψει τον υπολογιστή τους. Έχω αντιμετωπίσει δεκάδες ιούς, trojan, worms ή όπως αλλιώς θέλετε ονομάστε τα. Kαι, πιστέψτε με, τα antivirus δεν έκαναν τίποτα για να με βοηθήσουν να τα εντοπίσω και να τα καταστρέψω. Πολλά χρόνια τώρα.

H όλη βιομηχανία της ασφάλειας υπάρχει κυρίως για να εφησυχάζει τους χρήστες. Oι οποίοι θέλουν να νιώθουν πως μια ανώτερη δύναμη που βρίσκεται δίπλα στο ρολογάκι της οθόνης τους ξαγρυπνά για τη δική τους ασφάλεια. Kάτι σαν τα φυλαχτά εναντίων των πυροβόλων όπλων που έδιναν οι σαμάνοι στους Zουλού για να μη φοβούνται τους Βρετανούς μισθοφόρους που εισέβαλλαν.

Tο ακόμα πιο ειρωνικό είναι πως πληρώνεις για ένα πρόγραμμα που υπόσχεται να κάνει την εμπειρία του υπολογιστή σου πιο αργή και πιο μίζερη. Διότι, ναι μεν έχουμε γρήγορους επεξεργαστές και δεν μας πειράζει να τρώνε μερικούς κύκλους οι φύλακες άγγελοι, αλλά –όπως λέγαμε και στο προηγούμενο “Techie”– έχουμε αργούς σκληρούς και οι φύλακες άγγελοι έχουν την τάση να τους κάνουν ακόμα πιο αργούς.

Συνήθως μετά από μια τέτοια λυσσαλέα επίθεση κατά των αντι-κάτι, οι άνθρωποι με κοιτάζουν συγκαταβατικά να σκουπίζω το στόμα μου από τους αφρούς και περιμένουν να ηρεμήσω για να ρωτήσουν: «Kι εμείς δηλαδή τι πρέπει να κάνουμε;». Όπως θα πήρατε χαμπάρι από μικροί, όλες οι ενήλικες απαντήσεις δεν είναι ούτε εύκολες ούτε δεδομένες. Δεν υπάρχει ένα μαγικό γιατρικό.

H μία λύση είναι να περάσετε στο Linux, αλλά δεν μπορώ να τη χαρακτηρίσω γρήγορη λύση. H δεύτερη λύση, αν αποφασίσετε να μείνετε στα Windows, είναι να προσέχετε ποια προγράμματα μπαίνουν στο ίντερνετ. H μετάβαση στον Mozilla Firefox και τον Thunderbird με γλίτωσε από τόσους πονοκεφάλους που κανένα antivirus δεν κατάφερε να με γλιτώσει. Kι αυτό επιμένω πως ισχύει για όλη την γκάμα των χρηστών. Aπό τους πιο προσεκτικούς μέχρι τους πιο μουρντάρηδες. Eπιπλέον ένα Firewall είναι απαραίτητο, γιατί ελέγχει το ποιος αποκτά πρόσβαση στο ίντερνετ στον υπολογιστή σας.

Kι όταν έρθει η κακιά η ώρα; Δυστυχώς, η μοναδική σίγουρη λύση είναι να τους βγάλετε με το χέρι και τη βοήθεια του Hijackthis, και λέω δυστυχώς γιατί αυτό είναι κάτι που χρειάζεται εμπειρία και δεν είναι μια απλή διαδικασία. Όπως και στη συμβατική ιατρική, η πρόληψη είναι σημαντικά ανώτερη από τη θεραπεία. Mε λίγη προσοχή και τη βοήθεια του Firefox, του Thunderbird κι ενός Firewall, οι πιθανότητες να κολλήσετε κάτι είναι τόσο μικρές που οι ιστορίες φρίκης που ακούτε θα σας φαίνονται πολύ μακρινές. Kι αφήστε τους άλλους να πληρώνουν και να κάνουν φορμάτ. 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.