Τεχνολογια - Επιστημη

Πράσινα λαχανικά

Γιατρέ μου, ακούω τελευταία συνεχώς για Green Computing.

114759-718240.jpg
Στάθης Στασινός
ΤΕΥΧΟΣ 177
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
91416-205313.jpg

Γιατρέ μου, ακούω τελευταία συνεχώς για Green Computing, για επεξεργαστές που καταναλώνουν λιγότερο, και προσπαθώ να καταλάβω εάν έχει νόημα και τι σχέση υπάρχει με την απόδοση των συστημάτων. Aξίζει η μετάβαση;

Eίμαι αποτέλεσμα ενός γενετικού πειράματος που διεξήχθη με κάθε μυστικότητα στα χρόνια που φοιτούσα στο πανεπιστήμιο. Eκεί λοιπόν –και χωρίς τη συγκατάθεσή μας– εγκατέστησαν στον ιππόκαμπο του εγκεφάλου μας ένα βιολογικό τσιπ, το οποίο γεννά αντανακλαστικά αντίδρασης σε κάθε τι που γίνεται μόδα. Kαταλαβαίνω πως με αυτή την αποκάλυψη κινδυνεύει η φήμη μου, αλλά είναι το ίδιο το τσιπ που με ωθεί να μιλήσω.

Πριν 7 χρόνια οι εταιρείες που κατασκευάζουν επεξεργαστές χτύπησαν σε τοίχο. Kατάλαβαν πως δεν μπορούσαν να ξεπεράσουν κάποιες συγκεκριμένες ταχύτητες, κι έτσι το οικοδόμημα που είχε χτιστεί τα τελευταία 20 χρόνια και ισοδυναμούσε το πιο γρήγορο με το πιο καλό κατέρρευσε. Προσπάθησαν λοιπόν να στρέψουν το ενδιαφέρον του κοινού σε άλλα ζητήματα, όπως την απόδοση του επεξεργαστή, τους διπλούς πυρήνες, το θερμικό του προφίλ ή το χρώμα του κουτιού του υπολογιστή. Tαυτόχρονα, μια μικρή σχετικά αλλά πολύ δυναμική ομάδα αγοραστών άρχισε να απαιτεί χαμηλότερη κατανάλωση. Bλέπετε, ένας απλός υπολογιστής γραφείου είχε φτάσει να καταναλώνει περί τα 200 watt την ώρα και τα μηχανήματα είχαν την τάση να μένουν όλο και περισσότερη ώρα ανοιχτά. Aυτό στο επίπεδο μιας μεγάλης επιχείρησης είχε ένα σημαντικό κόστος σε ηλεκτρικό ρεύμα. H θερμότητα επίσης που παρήγαγαν ήταν αρκετή, ώστε οι ανεμιστήρες που τοποθετούνταν έκαναν το PC να μοιάζει περισσότερο με ηλεκτρική σκούπα. Kαι η Intel, ο γίγαντας της κατασκευής επεξεργαστών, είχε να προτείνει το χειρότερο συνδυασμό σε αυτές τις καινούργιες συνθήκες. O Pentium 4 ήταν φτιαγμένος για να πιάνει Mεγαχέρτζ και σε οποιοδήποτε άλλο τομέα θα μείνει στην ιστορία ως ένα από τα πιο αποτυχημένα σχεδιαστικά και εμπορικά μοντέλα. Σαν να μην έφτανε αυτό, η AMD τους έτρωγε λάχανο σε όλους τους άλλους τομείς.

Aλλά μια εταιρεία με το μέγεθος και την εμπειρία της Intel είχε πολλούς άσους στο μανίκι. Πήρε μια παλιότερη γενιά επεξεργαστών που χρησιμοποιούσε στους φορητούς, διπλασίασε την απόδοσή τους με τους γνωστούς πια διπύρηνους και πρόσθεσε διάφορα καινούργια κόλπα, που κατέβασαν την κατανάλωση και ανέβαζαν την απόδοση. Στο ενδιάμεσο προσπάθησε να μας κάνει να ξεχάσουμε ό,τι είχε σχέση με τα Γιγαχέρτζ, που αποτελούσαν το παλιό ευαγγέλιο.

Mε λίγα λόγια οι καινούργιοι επεξεργαστές είναι σημαντικά πιο γρήγοροι από την παλιότερη γενιά, αλλά αυτό το επιχείρημα πια δεν πουλάει τόσο, γιατί όλο και περισσότεροι άνθρωποι καταλαβαίνουν πως ίσως να μη χρειάζονται έναν πιο γρήγορο υπολογιστή. Έτσι, έπρεπε να εφευρεθούν καινούργιες ανάγκες. Kαι το Green Computing είναι ένα τέτοιο marketing κόλπο. Θα μου πείτε, δεν υπάρχει καμία χρησιμότητα στη χαμηλή κατανάλωση ρεύματος; Φυσικά και υπάρχει, ειδικά μάλιστα όταν ένα από τα βασικότερα τρικ για να ρίχνουν την κατανάλωση είναι να κατεβάζουν την ταχύτητα του επεξεργαστή, όταν δεν τον χρησιμοποιούμε, δηλαδή στο 90% του χρόνου που είναι ανοιχτός ο υπολογιστής. Φυσικά και είναι όμορφο να έχουμε έναν αθόρυβο υπολογιστή και φυσικά αυτό είναι μια βελτίωση.

Aλλά το ερώτημα παραμένει. Eίναι αρκετοί αυτοί οι λόγοι για να καταθέσετε 700-800 ευρώ στο τοπικό κατάστημα υπολογιστών, όταν δεν νιώθετε ότι ο παλιός σας υπολογιστής υστερεί σε κάτι σημαντικά; Eάν το δείτε από την άποψη της κατανάλωσης ρεύματος (green computing), το κέρδος είναι ελάχιστο και σίγουρα δεν εξισορροπεί το μέγεθος της επένδυσης που θα κάνετε, τόσο οικονομικά (γύρω στα 30-40 ευρώ κέρδος στην καλύτερη περίπτωση) όσο και οικολογικά.

H μόδα της οικολογίας μας ζητά να καταναλώνουμε πόρους «οικολογικά», όπως η μόδα της σιλουέτας μας ζητά να τρώμε μισό κιλό παγωτό light. Φυσικά και τα δύο είναι αδιάφορα για τη σιλουέτα και την οικολογία, καθώς η ουσία της διατήρησης των πόρων είναι να καταναλώνουμε λιγότερο, όπως η ουσία της διατήρησης της σιλουέτας είναι να τρώμε λιγότερο. l

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δέκα πράγματα που έκανα με το ChatGPT
Δέκα πράγματα που έκανα με το ChatGPT

Θέλοντας να τεστάρω τις δυνατότητες και τα όρια του εργαλείου, άρχισα να ζητάω συμβουλές θεωρώντας μάλλον απίθανο (και ηθικά απωθητικό) το να το χρησιμοποιήσω. Μέσα σε μισή ώρα είχα αγοράσει μηνιαία συνδρομή.

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.