Τεχνολογια - Επιστημη

H Meta θα μπορούσε να καταπολεμήσει την παρενόχληση...αν το ήθελε

H ανάλυση του Atlantic με αφορμή ένα εβραϊκό συγκρότημα

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η Meta μπλοκάρει το Instagram Live για κάτω των 16 χωρίς γονική συναίνεση και επεκτείνει τα μέτρα προστασίας σε Facebook και Messenger.
© EPA/Cristobal Herrera-Ulashkevich

H Meta θα μπορούσε να καταπολεμήσει την παρενόχληση...αν το ήθελε

Οι Maccabeats είναι το κορυφαίο εβραϊκό συγκρότημα a cappella δημοσίευσαν στο Instagram της Meta μια ηχογράφηση 46 δευτερολέπτων του «Hava Nagila», του εβραϊκού λαϊκού τραγουδιού.

Πριν περάσει πολύς καιρός, τα σχόλια κατέκλυσαν την ανάρτηση στο Instagram της Meta, απηχώντας κάθε πιθανό αντιεβραϊκό στερεότυπο. «Ο ήχος που ακούς όταν σου πέφτει κατά λάθος ένα κέρμα», έγραφε το κορυφαίο σχόλιο, με λίγο λιγότερο από 30.000 likes. «Πορνογραφία, τραπεζική βιομηχανία, CIA και κυβέρνηση των ΗΠΑ κύριο θέμα», έγραφε ένα άλλο, αναφερόμενο σε οντότητες που οι αντισημίτες ισχυρίζονται ότι ελέγχονται από Εβραίους (12.942 likes). «Το τελευταίο πράγμα που ακούει ένας πολιτικός πριν υποδουλωθεί» (7.300 likes). «Η μύτη μου μεγαλώνει ήδη» (3.439 likes). «Palestina Libre!» - μια απολύτως λογική απάντηση σε ένα αμερικανοεβραϊκό a cappella jam (3.158 likes). Και φυσικά, ένα κινούμενο GIF ενός μηχανήματος που μετράει χρήματα (16.168 likes).

Στις 7 Ιανουαρίου, ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ ανακοίνωσε ότι η Meta θα αναμορφώσει το καθεστώς τροποποίησης του περιεχομένου της και θα μειώσει τα αυτοματοποιημένα φίλτρα της, ώστε να επικεντρωθεί σε «παράνομες και υψηλής σοβαρότητας παραβιάσεις», όπως η τρομοκρατία και η εκμετάλλευση παιδιών. «Για παραβιάσεις χαμηλότερης σοβαρότητας, θα βασιζόμαστε στο ότι κάποιος θα αναφέρει ένα ζήτημα πριν αναλάβουμε δράση», δήλωσε ο Zούκερμπεργκ. 

Αλλά στην πράξη, η νέα πολιτική της Meta σημαίνει ότι οι δημιουργοί περιεχομένου όπως οι Maccabeats πρέπει είτε να αναφέρουν κάθε περίπτωση παρενόχλησης που δέχονται, ακόμη και όταν οι ύβρεις καταφθάνουν μαζικά. «Οι οικογένειες παρακολουθούν τα βίντεό μας», αναφέρει στο Atlantic ο μουσικός διευθυντής του συγκροτήματος, Julian Horowitz, «και το να πρέπει να διαβάζουν αυτά τα πράγματα και οι πλατφόρμες να τα επιτρέπουν καθόλου, είναι εντελώς απαράδεκτο».

Σε αντίθεση με το X, το Meta δεν απέλυσε την ομάδα ελέγχου περιεχομένου, αν και χαλάρωσε τους περιορισμούς στην προσβλητική ομιλία. Η εταιρεία εξακολουθεί να έχει Κοινοτικά Πρότυπα για τις πλατφόρμες της, τόνισαν τόσο ένας εκπρόσωπος όσο και ένα ηγετικό μέλος της ομάδας πολιτικής της. Ωστόσο, από τότε που άλλαξε ταχύτητα και έθεσε το βάρος στους χρήστες να αναφέρουν προβληματικό περιεχόμενο, η Meta δεν έχει δώσει σε αυτούς τους χρήστες εργαλεία που θα τους επέτρεπαν να διαμορφώνουν πραγματικά τις εμπειρίες τους στο Facebook και το Instagram. Θα μπορούσε όμως - με τρόπους που θα υποστήριζαν και τη δέσμευση για την ελευθερία του λόγου.

Όπως σημειώνεται, το κορυφαίο αντισημιτικό σχόλιο στο κλιπ «Hava Nagila» των Maccabeats έχει περίπου 30.000 likes. Φαίνεται απίθανο ότι οποιοσδήποτε από αυτούς τους ανθρώπους έχει πραγματικό ενδιαφέρον για την εβραϊκή a cappella. Πολλοί από αυτούς πιθανότατα άφησαν τις δικές τους προσβολές στα σχόλια.

To «megablock» δεν είναι επιστημονική φαντασία: Υπήρχε ως επέκταση τρίτου μέρους για το Twitter πριν ο Musk αγοράσει τον ιστότοπο και σκοτώσει τα περισσότερα εξωτερικά πρόσθετα χρεώνοντας τους προγραμματιστές τους με υπέρογκες αμοιβές. Η Meta θα μπορούσε εύκολα να προσαρμόσει την ιδέα.

Ομοίως, η εταιρεία θα μπορούσε να παρέχει έναν απλό τρόπο για τους χρήστες να αναφέρουν μια ολόκληρη σελίδα ως στόχο για brigading - δηλαδή, μια μαζική εισροή κακόβουλων χρηστών που επιδίδονται σε κατευθυνόμενη κατάχρηση που δεν έχει καμία σχέση με την ανάρτηση. Με αυτόν τον τρόπο, αντί να χρειάζεται να επισημαίνουν μεμονωμένα σχόλια, οι χρήστες θα μπορούν να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για μια σελίδα ή μια ανάρτηση στο σύνολό της, και στη συνέχεια οι συντονιστές της Meta να ερευνούν τους εμπλεκόμενους λογαριασμούς και να τους αποκλείουν από τη σελίδα, όπως απαιτείται.

Το πιο σημαντικό είναι ότι αυτού του είδους οι αλλαγές είναι απαραίτητες για την επίλυση ενός θεμελιώδους ελαττώματος στη δομή ιστότοπων όπως το Instagram και το TikTok. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι ένα παιχνίδι αριθμών, όπου η δημοτικότητα υπαγορεύει τι τελικά ενισχύει ο αλγόριθμος. Επειδή οι Εβραίοι και άλλες μειονότητες αποτελούν ένα τόσο μικρό υποσύνολο του πληθυσμού, υπερτερούν εύκολα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από εκείνους που θέλουν να τους χλευάσουν. Χωρίς νέα ισχυρά εργαλεία για τους χρήστες που θα αντισταθμίσουν αυτές τις πιθανότητες, οι πλατφόρμες θα μετατραπούν γρήγορα σε έναν ανταγωνισμό που οι μειονοτικοί πληθυσμοί δεν μπορούν να κερδίσουν και, αντίθετα, θα κατακλύζονται και θα κατακλύζονται από εκείνους που θέλουν να τους εκφοβίσουν και να πνίξουν το περιεχόμενό τους.

Πηγή: Atlantic

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.