- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
Επιστήμονες αποκάλυψαν το μυστικό για δυνατότερο καφέ χωρίς επιπλέον κόκκους
Τι είναι το «φαινόμενο χιονοστιβάδας» που δίνει πιο δυνατό καφέ
Η επιστήμη πίσω από τον δυνατό καφέ: Το «φαινόμενο χιονοστιβάδας» και πώς η ροή νερού από μεγαλύτερο ύψος και με σταθερό ρυθμό ενισχύει την εκχύλιση
Ξεχάστε τα ακριβά χαρμάνια και τα φίλτρα υψηλής τεχνολογίας για έναν δυνατότερο καφέ φίλτρου, αρκεί να χύνετε το νερό πιο αργά, σταθερά και από ύψος.
Αυτό υποστηρίζουν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια, που ανακάλυψαν ότι η συγκεκριμένη τεχνική αυξάνει την εκχύλιση του καφέ, χωρίς να απαιτείται επιπλέον ποσότητα κόκκων.
Ο Δρ Άρνολντ Ματίσεν, εκ των συγγραφέων της μελέτης, εξήγησε πως το αργό χύσιμο αυξάνει τον χρόνο επαφής του νερού με τον καφέ, ενώ το ύψος ενισχύει την ανάμειξη, δημιουργώντας ένα «φαινόμενο χιονοστιβάδας» μέσα στο φίλτρο, που οδηγεί σε πιο έντονη γεύση.
Η επιστήμη πίσω από τον δυνατό καφέ
Η ομάδα πραγματοποίησε πειράματα με διαφανή σωματίδια πυριτικής γέλης –ως προσομοίωση του αλεσμένου καφέ–, τα οποία κατέγραψαν με κάμερες υψηλής ταχύτητας και λέιζερ. Τα ευρήματα έδειξαν ότι το νερό πρέπει να ρέει αδιάκοπα, ώστε να αναταράσσει τον καφέ από τη βάση του χωνιού και να προκαλεί καταρρεύσεις που ενισχύουν την ανάμειξη.
Η εφαρμογή των ευρημάτων σε καφέ φίλτρου επιβεβαίωσε την αποτελεσματικότητα: η ροή από ύψος (έως 30 εκ. για λόγους ασφαλείας) παρήγαγε πιο δυνατό ρόφημα, εφόσον διατηρούσε αδιάσπαστη ροή. Οι επιστήμονες προτείνουν στους λάτρεις του καφέ να πειραματιστούν μειώνοντας κατά 10% την ποσότητα καφέ (π.χ. από 20 σε 18 γραμμάρια), ρυθμίζοντας ταυτόχρονα το ύψος ροής του νερού.
Εφαρμογή στο σπίτι και πρακτικές συμβουλές
Το ενδιαφέρον είναι ότι αντίστοιχες μελέτες έχουν δείξει πως και ο εσπρέσο γίνεται καλύτερος με λίγο πιο χοντρό άλεσμα. Όπως σημειώνουν οι ερευνητές, τέτοιες τεχνικές είναι πολύτιμες, καθώς η κλιματική κρίση απειλεί την καλλιέργεια της ποικιλίας Coffea arabica.
Ο καθηγητής Τζέιμι Φόστερ από το Πανεπιστήμιο του Πόρτσμουθ, που δεν συμμετείχε στη μελέτη, συμφώνησε με τα ευρήματα, λέγοντας ότι μπορούν να εφαρμοστούν και σε καφέδες τύπου γαλλικής πρέσας. Όπως αστειεύτηκε, «όσοι πίνουν καφέ σε πρέσα, μπορούν να ανακατέψουν με ένα κουτάλι – ή να επιλέξουν έξυπνα πώς θα ρίξουν το νερό για να μην λερώσουν κανέναν».
(Πηγή: Guardian)
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η Μαντλέν Τόμας ανέπτυξε εφαρμογή που εντοπίζει όσους διαρρέουν προσωπικό υλικό χωρίς συναίνεση
Ένας στους πέντε ενήλικες στις ανεπτυγμένες χώρες έχει δεξιότητες ανάγνωσης και μαθηματικών επιπέδου δημοτικού
Η Γερμανίδα Μικαέλα Μπέντχαους πραγματοποίησε ιστορική πτήση με τη Blue Origin
Ο όρος χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1700 για να περιγράψει τη μαλακή λάσπη
Οι χρήστες Android πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για να προστατεύσουν τα προσωπικά τους δεδομένα
Η επιλογή δώρου είναι πλέον εύκολη υπόθεση
Yπόσχεται σχεδόν απεριόριστη, καθαρή ενέργεια, χωρίς τα μακροχρόνια ραδιενεργά απόβλητα της σχάσης
Η AI περνά στο mainstream της μουσικής, με τις δισκογραφικές να ποντάρουν σε νέα μοντέλα εσόδων.
Εννιά μελέτες και κλινικές δοκιμές που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων υγείας
Οι 10+1 σημαντικότερες εξελίξεις στο AI για το 2025
Η μελέτη συνδυάζει νέες παρατηρήσεις ακτίνων Χ από το τηλεσκόπιο eROSITA/SRG
Το περιοδικό τιμά τους ηγέτες της τεχνολογίας που διαμορφώνουν το μέλλον
Σταμάτησε ξαφνικά να επικοινωνεί με τη Γη - Εξαφανίστηκε από τα ραντάρ στις 6 Δεκεμβρίου
Νέα ευρήματα αποκαλύπτουν ότι πρώιμοι Νεάντερταλ κατασκεύαζαν εστίες πριν 400.000 χρόνια
Συνδυάζοντας τη μαγεία των Χριστουγέννων με τον ενθουσιασμό του αθλητισμού
Πάνω από 36% για εργασία
Πώς συγκρινόμαστε με ζώα
Για εμάς που αγαπάμε αυτό το (μη) χρώμα
Υπάρχουν τομείς όπου η τεχνολογία δεν είναι ούτε «καλή» ούτε «κακή» από μόνη της — η αξία της κρίνεται από τη χρήση και τις προθέσεις μας.
Η Κομισιόν εξετάζει αν παραβιάζει τους κανόνες ανταγωνισμού
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.