Τεχνολογια - Επιστημη

Το GPT-4.5 της OpenAI πέρασε το Turing Τεστ σε μια ιστορική στιγμή για την τεχνητή νοημοσύνη

Καμία προηγούμενη ΑΙ δεν έχει καταφέρει κάτι ανάλογο

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
OpenAI
© Unsplash/Levart_Photographer

Ιστορική στιγμή: Το GPT-4.5 περνάει το Turing τεστ και θεωρείται πιο ανθρώπινο από τον άνθρωπο

Το GPT-4.5 της OpenAI πέρασε με επιτυχία την πιο αυστηρή εκδοχή του Τεστ Turing και μάλιστα με εντυπωσιακά αποτελέσματα σύμφωνα με νέα μελέτη του Πανεπιστημίου της California στο San Diego.

Σε αυτή την ιστορική δοκιμή στην οποία συμμετείχαν σχεδόν 300 άτομα, το GPT-4.5 κατάφερε να ξεγελάσει τους κριτές στο 73% των συνομιλιών, δηλαδή ένα ποσοστό μεγαλύτερο από εκείνο των ίδιων των ανθρώπων που συμμετείχαν. Καμία προηγούμενη τεχνητή νοημοσύνη δεν έχει καταφέρει κάτι ανάλογο. Συγκριτικά, το LLaMa-3.1 έφτασε μόλις το 56%, ενώ παλαιότερα μοντέλα όπως το GPT-4.0 ή το ELIZA αναγνωριζόντουσαν αμέσως ως μηχανές.

Το τεστ Turing, που πρότεινε ο Alan Turing το 1950, μετρά την ικανότητα μιας μηχανής να μιμείται ανθρώπινη νοημοσύνη. Ένας κριτής συνομιλεί με έναν άνθρωπο και μια μηχανή, χωρίς να γνωρίζει ποιος είναι ποιος. Αν δεν μπορεί να διακρίνει τη μηχανή, τότε το AI θεωρείται επιτυχημένο.

Βέβαια, οι ερευνητές προειδοποιούν ότι το να περάσει ένα AI Turing test δεν σημαίνει ότι ένα μοντέλο καταλαβαίνει οτιδήποτε με τον τρόπο που το καταλαβαίνουν οι άνθρωποι. Ωστόσο, σημαίνει ότι αυτά τα συστήματα γίνονται όλο και πιο ικανά στο να εκτελούν αλληλεπιδράσεις που μοιάζουν με τις ανθρώπινες, ειδικά όταν τους δίνονται συγκεκριμένοι ρόλοι ή τόνοι που πρέπει να υιοθετήσουν.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αριστοτέλης: Σκέψης Σκεπτόμενος - Πρόδρομος της Τεχνητής Νοημοσύνης
Αριστοτέλης: Σκέψης Σκεπτόμενος - Πρόδρομος της Τεχνητής Νοημοσύνης

«Είναι δελεαστικό να σκεφτεί κανείς ότι η εξέλιξη της σύγχρονης Τεχνητής Νοημοσύνης μέχρι σήμερα αλλά και στο εγγύς μέλλον θα ήταν διαφορετική εάν η επιστημονική κοινότητα προσέτρεχε στον Αριστοτέλη»

Ανδρέας Σταυρόπουλος: Η Ελλάδα μπορεί να κάνει άλμα στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης
Ανδρέας Σταυρόπουλος: Η Ελλάδα μπορεί να κάνει άλμα στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης

Ένας από τους πρωτοπόρους Έλληνες Venture Capitalists μιλά για τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες της νέας εποχής κι εξηγεί γιατί η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να γίνει παράγοντας, όχι ουραγός.

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.