Τεχνολογια - Επιστημη

Μπιλ Γκέιτς για την Τεχνητή Νοημοσύνη: Στο μέλλον δε θα χρειαζόμαστε τους ανθρώπους «για τα περισσότερα πράγματα»

Οι γιατροί και οι δάσκαλοι του μέλλοντος θα είναι… τεχνητή νοημοσύνη

Μπάμπης Καλογιάννης
Μπάμπης Καλογιάννης
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Όταν ο Μπιλ Γκέιτς προέβλεπε την παγκόσμια κυριαρχία της τεχνητής νοημοσύνης
© Getty Images/Freepik/Athens Voice

Στο «The Tonight Show» του Τζίμι Φάλον βρέθηκε ο συνιδρυτής της Microsoft, Μπιλ Γκέιτς | Στο μέλλον η τεχνητή νοημοσύνη θα αλλάξει τα πάντα

Είναι παγκοσμίως γνωστός ως ένας από τους πρωτοπόρους της τεχνολογίας και των υπολογιστών, οπότε η γνώμη του έχει πάντοτε ιδιαίτερη βαρύτητα. Ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο, ο συνιδρυτής της Microsoft Μπιλ Γκέιτς φιλοξενήθηκε τον Φεβρουάριο στο δημοφιλές talk show του δικτύου NBC «The Tonight Show» με παρουσιαστή τον Τζίμι Φάλον, όπου μεταξύ άλλων μίλησε και για τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στην καθημερινότητά μας, στο άμεσο και απώτερο μέλλον. Προβλέποντας ένα εργασιακό περιβάλλον όπου ο άνθρωπος αναμένεται εν πολλοίς να καθίσει στις «πίσω θέσεις του αυτοκινήτου», ο Μπιλ Γκέιτς μίλησε για τη νέα εποχή όπου το παραδοσιακό εργατικό δυναμικό δε θα είναι απαραίτητο «για τα περισσότερα πράγματα» στον κόσμο. Ουσιαστικά μίλησε για τη μετάβαση στη «δωρεάν νοημοσύνη», όπου οι σημερινοί «σπουδαίοι» επαγγελματίες θα αντικαθίστανται εύκολα, καθώς αυτά τα οποία τους κάνουν να ξεχωρίζουν θα έχουν γίνει «κοινός τόπος».

«Σήμερα, η τεχνογνωσία σε τομείς όπως η ιατρική και η εκπαίδευση παραμένει «σπάνια». Oι τομείς αυτοί εξαρτώνται από «ένα σπουδαίο γιατρό» ή «έναν σπουδαίο δάσκαλο». Αλλά κατά την επόμενη δεκαετία, οι εξαιρετικές ιατρικές συμβουλές και η σπουδαία διδασκαλία θα γίνουν κάτι το δωρεάν και το συνηθισμένο», είπε χαρακτηριστικά ο γνωστός επιχειρηματίας και φιλάνθρωπος.

Μπιλ Γκέιτς
Μπιλ Γκέιτς © Todd Owyoung/NBC/Getty Images

Η έννοια της «δωρέαν νοημοσύνης»

Αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που ο Γκέιτς χρησιμοποίησε τον όρο «δωρεάν νοημοσύνη». Στις αρχές Φεβρουαρίου βρέθηκε στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, στο πλαίσιο συζήτησης για τα απομνημονεύματά του με τίτλο «Source Code: My Beginnings», τα οποία κυκλοφόρησαν την ίδια περίοδο. Πρόκειται φυσικά για το εκπαιδευτικό ίδρυμα από το οποίο αποχώρησε πριν από 50 χρόνια ώστε να επικεντρωθεί στην οικοδόμηση της δικής του εταιρείας, με την Microsoft να μπαίνει τελικά στα σπίτια της πλειοψηφίας του κόσμου.

Τη συζήτηση με τον Γκέιτς συντόνισε ο Καθηγήτης Δημόσιας και μη Κερδοσκοπικής Ηγεσίας, Arthur Brooks. Στις συνεχείς ερωτήσεις των φοιτητών για την ολοένα και μεγαλύτερη χρήση του ΑΙ, ο επιχειρηματίας μίλησε για τη «δωρεάν νοημοσύνη» ως προέκταση της ψηφιακής επανάστασης, λέγοντας πως η τωρινή έλλειψη εκπαιδευτικών δεδομένων και «ερμηνευσιμότητας» είναι κάτι που πιστεύει ότι στο μέλλον θα διορθωθεί. Ωστόσο σε αντίθεση με την αρχική αποστολή των ηλεκτρονικών υπολογιστών, την ενίσχυση δηλαδή των ανθρώπινων δυνατοτήτων και ικανοτήτων, η τεχνητή νοημοσύνη απειλεί προφανώς να τις αντικαταστήσει. Μιλώντας για τους κινδύνους αυτής της αλλαγής, ο Γκέιτς είπε στο ακροατήριο πως:

«Η νοημοσύνη θα είναι εντελώς δωρεάν. Τι σημαίνει αυτό; Η χρήση των υπολογιστών είχε να κάνει με την αποτελεσματικότερη εκτέλεση των εργασιών μας, ωστόσο το ΑΙ θα μπορούσε να προσδιορίσει εκ νέου ποιες εργασίες θα ανατίθενται στους ανθρώπους και ποιες στις μηχανές.»

Όσον αφορά το θέμα της ιατρικής, ο συνιδρυτής της Microsoft προέβλεψε εργαλεία τα οποία θα παρέχουν ακριβείς διαγνώσεις, καθώς το εύρος της γνώσης των μηχανών θα υπερβαίνει την αντίστοιχη ανθρώπινη. Πρόκειται για μια εξέλιξη που όπως υποστήριξε θα βοηθήσει πολλές αναπτυσσόμενες χώρες, όπου η αναλογία γιατρών προς ασθενείς παραμένει εξαιρετικά χαμηλή. Τέλος μια ιδιαίτερης βαρύτητας πρόβλεψη έκανε και για τον τομέα της εκπαίδευσης.

Οραματίστηκε έναν δάσκαλο τεχνητής νοημοσύνης που όχι μόνο καταλαβαίνει τους κανόνες της παιδαγωγικής αλλά επίσης τα κίνητρα μαθητών και καθηγητών, μετρώντας έτσι την ουσιαστική συμμετοχή τους και προσαρμόζοντας το μάθημα σε πραγματικό χρόνο. Σε κάθε περίπτωση, το ΑΙ δύσκολα θα αντικαταστήσει την ανθρώπινη σύνδεση, την καθοδήγηση και ενσυναίσθηση, όσο εξειδικευμένη γνώση και αν προσφέρει. Χαρακτηριστικά, ο καθηγητής Brooks είπε επανειλημμένα στον Μπιλ Γκέιτς πως το ταξίδι του προς την επιτυχία είχε κατά βάθος αφετηρία τις ανθρώπινες σχέσεις και όχι την τεχνολογία καθαυτή.

Jimmy Fallon Shocked by AI #ai

Όταν ο Μπιλ Γκέιτς προέβλεπε την εκτόξευση της τεχνητής νοημοσύνης

Είναι περίπου οκτώ χρόνια σήμερα από την εποχή που ο Μπιλ Γκέιτς πρόεβλεψε την άνοδο της τεχνολογίας του ΑΙ. Ήταν η άμεση απάντηση που έδωσε σε εκδήλωση του Πανεπιστημίου Columbia το 2017, όταν ρωτήθηκε σε ποιο κλάδο θα επικεντρωνόταν αν ξεκινούσε σήμερα την καριέρα του. Ήταν μια εποχή όπου το ChatGPT δεν υπήρχε καν στη ζωή μας και ό,τι πιο κοντινό στη σημερινή τεχνολογία ήταν οι διεργασίες του ερευνητικού εργαστηρίου «DeepMind» της Google. To 2023, ο Γκέιτς δοκίμασε το ChatGPT σε μια εξέταση για ένα μάθημα βιολογίας, μιλώντας αργότερα στο podcast «Unconfuse Me» για το «το πιο εκπληκτικό demo που έχει δει ποτέ στη ζωή του». Παρατηρώντας την ταχεία εξέλιξη του εν λόγω λογισμικού και έχοντας προφανώς γνώση της θέσης και επιρροής του, συμπλήρωσε δύο μήνες αργότερα:

«Ας δούμε πού μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε για καλό σκοπό».

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ανδρέας Σταυρόπουλος: Η Ελλάδα μπορεί να κάνει άλμα στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης
Ανδρέας Σταυρόπουλος: Η Ελλάδα μπορεί να κάνει άλμα στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης

Ένας από τους πρωτοπόρους Έλληνες Venture Capitalists μιλά για τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες της νέας εποχής κι εξηγεί γιατί η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να γίνει παράγοντας, όχι ουραγός.

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.