- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Τα επαγγέλματα που θα αφανίσει η Τεχνητή Νοημοσύνη – και οι τρεις δουλειές που θα επιζήσουν
Τα τρία επαγγέλματα που, κατά τον Μπιλ Γκέιτς, δεν κινδυνεύουν από το ΑΙ

Θα μας αφήσει άνεργους η Τεχνητή Νοημοσύνη; Ας δούμε τι απαντά κάποιος που ξέρει
Καθώς η τεχνητή νοημοσύνη συνεχίζει να γίνεται ολοένα και περισσότερο μέρος της καθημερινότητάς μας, υπάρχουν ορισμένες θέσεις εργασίας που φαίνεται ότι ήδη αντιμετωπίζουν κίνδυνο «επιβίωσης» μέσα στο σκληρό τεχνολογικό περιβάλλον. Αν είστε εξοικειωμένοι με την τεχνολογία AI, όπως το ChatGPT, ίσως τη χρησιμοποιείτε ήδη για να κάνετε τη ζωή σας στην εργασία σας ευκολότερη. Ίσως της ζητάτε να σας γράψει ένα πρόγραμμα ή να σας βοηθήσει με μερικές ιδέες όταν βρίσκεστε κολλημένοι με κάποιο κείμενο. Αλλά υπάρχει διαφορά μεταξύ του να χρησιμοποιείτε την τεχνολογία για να σας βοηθάει στη δουλειά και μια ωραία πρωία η τεχνολογία να κάνει κατάληψη στη δουλειά σας, να αφανίσει το επάγγελμα και να σας βγάλει στην ανεργία.
Ο Μπιλ Γκέιτς, συνιδρυτής της Microsoft, έχει ήδη μοιραστεί τις σκέψεις του σχετικά με τις θέσεις που θα αποδεικνύονταν προς το παρόν πολύ περίπλοκες για να τις διαχειριστεί η τεχνητή νοημοσύνη, υποδεικνύοντας ότι οι ρόλοι στον τομέα της κωδικοποίησης, του ενεργειακού τομέα και της βιολογίας είναι ασφαλείς - τουλάχιστον προς το παρόν.
Ωστόσο, ποιες θέσεις εργασίας κινδυνεύουν;
Πέρυσι, το Forbes μέσω εκτεταμένου δημοσιεύματος είχε καταγράψει τα επαγγέλματα που αντιμετωπίζουν ήδη τεράστιο κίνδυνο, καθώς έχουν ήδη «μετακινηθεί» από ανθρώπους εργαζόμενους σε ρομποτικά προγράμματα και αυτοματοποιημένες δομές. Και να ποια είναι αυτά:
(Data) Δεδομένα και διοίκηση
Ενώ μια λάθος καταχώρηση σε ένα λογιστικό φύλλο μπορεί να μετατραπεί σε εφιάλτη για τους ανθρώπους, για την Τεχνητή Νοημοσύνη αυτό είναι παιχνιδάκι. Η επεξεργασία και οργάνωση τεράστιων όγκων δεδομένων, με ταχύτητα και ακρίβεια έχει λύσει τα χέρια στους εργαζομένους πολλών επιχειρήσεων ή και τα έχει καταστήσει άνεργα. Οι θέσεις εργασίας γύρω από την εισαγωγή δεδομένων θα μπορούσαν να κινδυνεύσουν, αν και η Τεχνητή Νοημοσύνη θα μπορούσε επίσης να αποδειχθεί επωφελής για τους εργαζόμενους που πρέπει να ασχολούνται με επαναλαμβανόμενες εργασίες όπως η εισαγωγή δεδομένων μόνο περιστασιακά, καθώς η ΤΝ θα μπορούσε να τους απαλλάξει από αυτή την αγγαρεία.
Εξυπηρέτηση πελατών
Αν έχετε καλέσει πρόσφατα ένα εστιατόριο ή μια γραμμή βοήθειας και σας ξεγελάσει μια τρομακτικά ρεαλιστική φωνή που αποδείχθηκε ότι ήταν τεχνητή νοημοσύνη, τότε θα ξέρετε ότι πρόκειται για έναν τομέα όπου το ΑΙ είναι ήδη διαδεδομένο.
Δεδομένου ότι συστήματα όπως η Siri και η Alexa μπορούν ήδη να ανταποκρίνονται σε ανθρώπινα αιτήματα, η επέκτασή τους στον τομέα της εξυπηρέτησης πελατών είναι απλώς μια αξιοποίηση αυτού του έργου. Αναμφισβήτητα αφαιρεί το στοιχείο της ανθρώπινης ενσυναίσθησης από τις κλήσεις, αλλά η Τεχνητή Νοημοσύνη έχει το πλεονέκτημα να προσφέρει εξατομικευμένες απαντήσεις και να διαχειρίζεται μεγάλο όγκο απαιτήσεων και ερωτημάτων πελατών.
Γραμμές παραγωγής και συναρμολόγησης
Εικόνες από εργοστάσια αποδεικνύουν ήδη ότι η ρομποτική τεχνολογία έχει εφαρμοστεί σε αυτόν τον τομέα, με ρομπότ εξοπλισμένα με AI ικανά να διαχειρίζονται γραμμές παραγωγής και συναρμολόγησης και ρόλους στην κατασκευή με ακρίβεια. Τα ρομπότ όχι μόνο μπορούν να εργάζονται γρήγορα, αλλά δεν χρειάζεται να κάνουν διαλείμματα, πράγμα που σημαίνει ότι οι επιχειρήσεις γίνονται πολύ πιο παραγωγικές από ό,τι θα ήταν δυνατό με εργάτες – ανθρώπους.
Graphic design
Παρόλο που η Tεχνητή Nοημοσύνη μπορεί να μη διαθέτει τη φαντασία και το στοιχείο της πρωτοτυπίας του ανθρώπινου εγκεφάλου, η τεχνολογία είναι ικανή να καταλήξει σε βασικά στοιχεία σχεδιασμού και να εκτελέσει απλές εργασίες σχεδιασμού, όπως η δημιουργία αναρτήσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και σχεδιαγράμματα ιστότοπων. Η απομάκρυνση των ανθρώπων από αυτούς τους ρόλους θα μπορούσε να αποδειχθεί οικονομικά αποδοτική για τις επιχειρήσεις. Τι σημαίνει αυτό; Ότι γραφίστες και επαγγέλματα που συνδέονται με τη δική τους δουλειά είναι πολύ πιθανό να υποφέρουν στο μέλλον.
Μετάφραση
Το να μπορείς να μιλάς πολλές γλώσσες και να γεφυρώνεις το χάσμα μεταξύ των πολιτισμών είναι ένα πάθος για εκατομμύρια ανθρώπους, αλλά οι αυξημένες δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης καθιστούν δυνατή τη μετάφραση απ’ οποιαδήποτε γλώσσα σε οποιαδήποτε άλλη σε οποιονδήποτε έχει... Wi Fi. Τόσο απλά. Σε μεγαλύτερη κλίμακα, η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να παρέχει μετάφραση και διερμηνεία σε πολλές γλώσσες, σε πραγματικό χρόνο, καθιστώντας την μια οικονομικά αποδοτική εναλλακτική λύση έναντι των μεταφραστών και διερμηνέων.
Επεξεργασία φωτογραφιών
Ακριβώς όπως με τους graphic designers έτσι και με το photo editing: είναι πολύ πιθανό η Τεχνητή Νοημοσύνη να μη μπορεί να φτάσει το ανθρώπινο μυαλό σε φαντασία και πρωτοτυπία. Όμως, η τεχνολογία μπορεί μια χαρά να προχωρήσει σε απλή, βασική επεξεργασία, όπως η ρύθμιση του φωτισμού και η διαμόρφωση των φωτογραφιών.
Και ποια επαγγέλματα δεν μπορεί να «τρομάξει» η Τεχνητή Νοημοσύνη, κατά τον Μπιλ Γκέιτς;
Προγραμματιστές / αρχιτέκτονες δικτύων
Ενώ η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να παράγει κώδικα, σε αυτό το σημείο, απέχει πολύ από το να είναι τέλεια. Οι άνθρωποι θα πρέπει να είναι σε θέση να τον παρακολουθούν, να διορθώνουν λάθη και σφάλματα, καθώς και να σχεδιάζουν ακόμη πιο προηγμένα συστήματα.
Και εδώ είναι που η Τεχνητή Νοημοσύνη –κατ’ εξαίρεση- μοιάζει να έχει απόλυτη ανάγκη την ανθρώπινη παρουσία για να κατασκευάσει και να παρακολουθήσει περισσότερη... τεχνητή νοημοσύνη. Κάπως ποιητικό κατά κάποιο τρόπο.
Ειδικοί σε θέματα ενέργειας
Ο Γκέιτς ελιχε αναφερθεί επίσης στο γεγονός ότι ο τομέας της ενέργειας είναι πολύ περίπλοκος για να τον χειριστεί ρεαλιστικά η τεχνητή νοημοσύνη σε αυτό το στάδιο.
Μηχανικοί, ερευνητές και τεχνικοί θα εξακολουθήσουν να είναι απαραίτητοι για τη διαχείριση των υποδομών, την κατανόηση των προκλήσεων του κλάδου και την καινοτομία για το μέλλον.
Βιολόγοι
Όσον αφορά τους βιολόγους, ενώ η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο (όπως ήδη γίνεται) στον ιατρικό κλάδο, η τεχνολογία δεν διαθέτει την απαραίτητη δημιουργικότητα για την επιστημονική ανακάλυψη.
Ο Γκέιτς έχει παραδεχτεί ότι σίγουρα μπορεί να κάνει λάθος, αλλά ο τρόπος με τον οποίο θα χρησιμοποιείται αυτή η διαρκώς εξελισσόμενη τεχνολογία πιθανότατα θα αναδιαμορφώσει την καθημερινή ζωή με παρόμοιο τρόπο που έκαναν στο παρελθόν η βιομηχανική επανάσταση και το διαδίκτυο.
Απλώς δεν είναι καθόλου σίγουρο για το πόσο έτοιμη είναι η ανθρωπότητα για μία τέτοια σημαντική μεταβολή που είτε θα αφήσει πολλούς ανθρώπους άνεργους είτε θα τους αναγκάσει να οδηγηθούν σε νέα επαγγελματικά βήματα και αναθεώρηση του τρόπου ζωής τους.