Τεχνολογια - Επιστημη

Τι συμβαίνει όταν δύο ΑΙ αρχίζουν να επικοινωνούν στη δική τους «εξωγήινη» γλώσσα - Βίντεο

Ανησυχίες για το μέλλον της τεχνητής νοημοσύνης

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
lapto διπλα σε κινητο
© Youtube/Anton Pidkuiko

Αν και παραμένει ασαφές εάν αυτή η μέθοδος είναι ταχύτερη από την κανονική ομιλία, οι προγραμματιστές υποστηρίζουν ότι είναι πιο οικονομική

Μια πρόσφατη επίδειξη τεχνολογίας έδειξε ότι τα chatbots τεχνητής νοημοσύνης (AI) μπορούν να επικοινωνούν σε μια μοναδική, υψηλής ταχύτητας ηχητική γλώσσα, προκαλώντας ίντριγκες και ανησυχίες για το μέλλον της τεχνολογίας.

Two AI agents on a phone call realize they’re both AI and switch to a superior audio signal ggwave

Η καινοτομία, γνωστή ως GibberLink, παρουσιάστηκε στο ElevenLabs 2025 Hackathon, ανέφερε η Techradar. Σε μια επίδειξη στο YouTube, δύο AI Chatbots συμμετείχαν σε μια προσομοίωση κλήσης εξυπηρέτησης πελατών σχετικά με μια κράτηση ξενοδοχείου. Όταν αναγνώρισαν ότι και οι δύο ήταν βοηθοί τεχνητής νοημοσύνης , εγκατέλειψαν την παραδοσιακή ανθρώπινη ομιλία και άλλαξαν σε ένα πιο γρήγορο πρωτόκολλο επικοινωνίας βασισμένο στον ήχο που πιστεύεται ότι ονομάζεται GGWave.

Το GGWave, σύμφωνα με μια αναφορά του TechRadar (μέσω μιας ανάρτησης στο Reddit) είναι «ένα πρωτόκολλο επικοινωνίας που επιτρέπει τη μετάδοση δεδομένων μέσω ηχητικών κυμάτων». Οι τόνοι ήχου που προκύπτουν μοιάζουν με τους πρώιμους ήχους του μόντεμ που χρησιμοποιούνται στις συνδέσεις Διαδικτύου μέσω τηλεφώνου.

Αν και παραμένει ασαφές εάν αυτή η μέθοδος είναι ταχύτερη από την κανονική ομιλία, οι προγραμματιστές υποστηρίζουν ότι είναι πιο οικονομική. Αντί να βασίζεται σε μονάδες επεξεργασίας γραφικών (GPU) για την επεξεργασία της ομιλίας, το GGWave χρησιμοποιεί κεντρικές μονάδες επεξεργασίας (CPU), οι οποίες απαιτούν λιγότερους πόρους.

Σύμφωνα με την αναφορά, η ομάδα πίσω από το GibberLink έχει κάνει τον κώδικά της διαθέσιμο στο GitHub, επιτρέποντας σε άλλους προγραμματιστές να πειραματιστούν με την τεχνολογία. Ωστόσο, καθώς οι πράκτορες τεχνητής νοημοσύνης στην επίδειξη προέρχονταν από την ElevenLabs, είναι αβέβαιο εάν το σύστημα θα λειτουργούσε με μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης όπως το ChatGPT ή το Google Gemini. Ωστόσο, είναι πιθανό ότι άλλοι προγραμματιστές θα επιχειρήσουν να εφαρμόσουν παρόμοιες ηχητικές μεθόδους επικοινωνίας σε διάφορα συστήματα AI.

Ενώ το GibberLink είναι ένα εντυπωσιακό τεχνικό επίτευγμα, έχει πυροδοτήσει ανησυχίες σχετικά με την αυτονομία της τεχνητής νοημοσύνης. Η σκέψη ότι οι βοηθοί τεχνητής νοημοσύνης επικοινωνούν σε μια γλώσσα ακατανόητη για τον άνθρωπο έχει τροφοδοτήσει εικασίες σχετικά με πιθανούς κινδύνους. Ορισμένοι φοβούνται ένα σενάριο όπου τα chatbots AI, αφού αποκτήσουν πρόσβαση σε χρηματοοικονομικούς λογαριασμούς, θα μπορούσαν να κάνουν μη εξουσιοδοτημένες συναλλαγές ή ακόμη και να συνεργαστούν για να επεκτείνουν το δίκτυό τους.

Προς το παρόν, το GibberLink παραμένει μια πειραματική ιδέα, αλλά η ύπαρξή του έχει ήδη προκαλέσει συζητήσεις σχετικά με την επίβλεψη και τον έλεγχο της τεχνητής νοημοσύνης. 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αριστοτέλης: Σκέψης Σκεπτόμενος - Πρόδρομος της Τεχνητής Νοημοσύνης
Αριστοτέλης: Σκέψης Σκεπτόμενος - Πρόδρομος της Τεχνητής Νοημοσύνης

«Είναι δελεαστικό να σκεφτεί κανείς ότι η εξέλιξη της σύγχρονης Τεχνητής Νοημοσύνης μέχρι σήμερα αλλά και στο εγγύς μέλλον θα ήταν διαφορετική εάν η επιστημονική κοινότητα προσέτρεχε στον Αριστοτέλη»

Ανδρέας Σταυρόπουλος: Η Ελλάδα μπορεί να κάνει άλμα στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης
Ανδρέας Σταυρόπουλος: Η Ελλάδα μπορεί να κάνει άλμα στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης

Ένας από τους πρωτοπόρους Έλληνες Venture Capitalists μιλά για τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες της νέας εποχής κι εξηγεί γιατί η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να γίνει παράγοντας, όχι ουραγός.

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.