Τεχνολογια - Επιστημη

«Σε τι κόσμο θα ζούμε σε 100 χρόνια;»

10 οικονομολόγοι και νομπελίστες ρωτήθηκαν και απαντούν

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ο Ιγκνάθιο Παλάθιος-Ουέρτα είναι οικονομολόγος με ειδικότητα στην θεωρία των παιγνίων (όπως και ο Γ. Βαρουφάκης) και επισκέπτης καθηγητής στο LSE και έβαλε μια δύσκολη ερώτηση σε 10 διακεκριμένους οικονομολόγους –3 εξ αυτών και νομπελίστες. Η ερώτηση είναι «Πώς θα είναι ο κόσμος τον 22ο αιώνα;» και όπως φαίνεται οι ερωτηθέντες δεν είναι πολύ αισιόδοξοι.

Μόλις ένας εξ αυτών -ο Άλβιν Ροθ, που τιμήθηκε με Νομπέλ το 2012- βλέπει πιο αισιόδοξα το μέλλον. Συγκεκριμένα πιστεύει πως τον 22ο αιώνα η οικονομική επιστήμη θα βρεθεί στην πρωτοπορία των κοινωνικών επιστημών, καθώς θα έχει ενσωματώσει την κοινωνιολογία, την πολιτική επιστήμη, την ψυχολογία και τη βιολογία. «Η βελτίωση του ανθρώπου θα συνεχιστεί», λέει ο καθηγητής στο Harvard Business School. Και συνεχίζει «Και αυτό, κυρίως χάρις στην επανάσταση της υγείας. Η τεχνητή νοημοσύνη θα έχει φτάσει σε τέτοιο επίπεδο, ώστε η τεχνολογία θα είναι αυτόνομη και θα δρα χωρίς ευθεία ανθρώπινη παρέμβαση».

Ο επίσης νομπελίστας Ρόμπερτ Σίλερ, δεν είναι αισιόδοξος. Εκτιμά ότι τον επόμενο αιώνα ο πλανήτης θα βρεθεί αντιμέτωπος με πολλές απειλές, τα όπλα μαζικής καταστροφής θα είναι περισσότερα και οι τεχνολογίες της πληροφορίας θα έχουν καταστήσει τα περισσότερα επαγγέλματα περιττά. Από τη μια πλευρά θα βρίσκεται μια νέα ελίτ, αποτελούμενη από όλους εκείνους που θα είναι συνδεδεμένοι με την τεχνητή ευφυία, κι από την άλλη δισεκατομμύρια άτομα θα ζουν σε γκέτο.

Εξίσου απαισιόδοξος είναι ο καθηγητής του Χάρβαρντ Έντουαρντ Γκλέζερ, που εκφράζει την ανησυχία του για την ανάδυση μιας «οικονομίας του φόβου», όπου οι πιο πλούσιοι θα θέλουν να διατηρούν τα προνόμιά τους και να υπερασπίζονται το status quo. «Μια κοινωνία που αυξάνει τα μέτρα αυτοπροστασίας ενδιαφέρεται περισσότερο για τη συντήρηση παρά για την καινοτομία», τονίζει ο Γκλέζερ.

Ο Μάρτιν Βάιτζμαν, που ειδικεύεται στο κλίμα του πλανήτη, δεν δίνει και πολλά χρόνια ζωής στον πολιτισμό μας. «Είναι πλέον σχεδόν βέβαιο, ο άνθρωπος θα προκαλέσει μείζονα κλιματική αναταραχή στον πλανήτη. Και η αναταραχή αυτή θα είναι πρωτοφανής. Ο άνθρωπος δεν έχει ούτε τη διαύγεια ούτε την υπομονή να αντιμετωπίσει γεγονότα, ακόμη καταστροφικά, που θα συμβούν σε ένα μακρινό μέλλον. Ίσως άλλοι πολιτισμοί στο μέλλον να το καταφέρουν, ο δικός μας δεν μπορεί».