Τεχνολογια - Επιστημη

Η ώρα των υπογραφών για το Αστεροσκοπείο της Χίου - Τελετή στην Ακαδημία Αθηνών

Υπογράφεται το μνημόνιο συνεργασίας για τη δημιουργία Αστεροσκοπίου στις Αψηλές με τοποθέτηση και τηλεσκοπίου

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η Χίος αποκτά αστεροσκοπείο - Η υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου στην Ανατολική Αίθουσα της Ακαδημίας Αθηνών
Μνημόνιο συνεργασίας υπογράφεται ανάμεσα σε τέσσερις φορείς υπό την αιγίδα της Ακαδημίας Αθηνών και του προέδρου της, Σταμάτη Κριμιζή © Eurokinissi/Γιάννης Παναγόπουλος | Eurokinissi/Στέλιος Μισίνας

Η Χίος αποκτά αστεροσκοπείο - Η υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου στην Ανατολική Αίθουσα της Ακαδημίας Αθηνών

Μια σημαντική πρωτοβουλία θα λάβει χώρα την Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2024, υπό την αιγίδα της Ακαδημίας Αθηνών και με την προσωπική υποστήριξη του Καθηγητή Σταμάτη Κριμιζή, ενός από τους κορυφαίους επιστήμονες διεθνώς στον τομέα της διαστημικής έρευνας.

Στην Ανατολική Αίθουσα της Ακαδημίας Αθηνών, θα υπογραφεί Μνημόνιο Συνεργασίας ανάμεσα στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και τον Σύλλογο Αστρονομίας Χίου.

Το μνημόνιο αφορά την ίδρυση του Κέντρου Παρατήρησης Εγγύς Διαστήματος Χίου και θα υπογραφεί από τον Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, κ. Μουτζούρη, τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Αιγαίου κ. Παπαγεωργίου, τον Πρόεδρο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, κ. Πλειώνη και τον Πρόεδρο του Συλλόγου Αστρονομίας Χίου, κ. Μελέκο.

Η Χίος στο δίκτυο ελληνικών αστρονομικών τηλεσκοπίων

Η έρευνα του διαστήματος έχει ξεφύγει πλέον από τα όρια της επιστημονικής βασικής έρευνας που οδηγείται κυρίως από την περιέργεια. Αφορά πλέον ευρύτερα πεδία που σχετίζονται με διαστημικές τεχνολογικές εφαρμογές και υπόσχονται να κάνουν την ζωή μας ευκολότερη και ασφαλέστερη.

Μέχρι μόλις πριν από λίγα χρόνια το προνόμιο των διαστημικών εφαρμογών είχαν μόνο μεγάλα κράτη. Πλέον, και μικρότερα κράτη όπως η Ελλάδα μπορούν να συμμετάσχουν σε αυτή την προσπάθεια. Γίνεται εξ άλλου φανερό συν τω χρόνω ότι το διάστημα δεν είναι μακριά από την καθημερινή ζωή του απλού πολίτη. Είτε είναι επισκόπηση από το διάστημα των πλουτοπαραγωγικών πηγών, η παρακολούθηση έκτακτων συμβάντων όπως φωτιές ή μετεωρολογικά φαινόμενα, οι επικοινωνίες ή οι εφαρμογές στην ασφάλεια των συνόρων και στην άμυνα,  καθίσταται φανερή η σημασία που έχουν οι διαστημικές τεχνολογίες στη ζωή μας.

Η Ελλάδα έχει μπει δυναμικά στον χώρο του διαστήματος τα τελευταία 15 χρόνια.  Στα πλαίσια του προγράμματος EuroQCI,  μίας ασφαλούς υποδομής κβαντικής επικοινωνίας που θα καλύπτει ολόκληρη την ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων των υπερπόντιων εδαφών της, όπου συμμετέχει από το 2019 και η Ελλάδα, η European Space Agency (ESA)  χρηματοδότησε  το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (ΕΑΑ) για την εγκατάσταση 4 οπτικών τηλεσκοπίων 70-120 cm σε διάφορα μέρη της Ελλάδος.

Κατόπιν συνεννοήσεων μεταξύ Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, Πανεπιστημίου Αιγαίου και ΕΑΑ  και με την σημαντική παρότρυνση του Συλλόγου Αστρονομίας Χίου, αποφασίσθηκε η εγκατάσταση ενός εκ των τηλεσκοπίων στη Χίο, συμπληρώνοντας έτσι ένα δίκτυο ελληνικών αστρονομικών τηλεσκοπίων στα ανατολικά σύνορα της  Ευρώπης, το μόνο στην Ανατολική Ελλάδα.

Για να υποστηριχθεί αυτό το σχέδιο, απαιτείται η σύμπραξη επιστημονικών φορέων με φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης και της πολιτείας. Αποφασίσθηκε έτσι η  οργάνωση του Κέντρου Παρατήρησης Εγγύς Διαστήματος Χίου (ΚΕ.Π.Ε.ΔΙ.Χ.) με το πρώτο βήμα να αποτελεί η υπογραφή του παρόντος μνημονίου.

Το ΚΕ.Π.Ε.ΔΙ.Χ. θα αποτελέσει ένα έργο καταφανώς πρωτοποριακό για το Βόρειο Αιγαίο που εκτός των άλλων θα δώσει την ευκαιρία στο ΕΑΑ και στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου να επεκτείνουν υπάρχουσες και να δημιουργήσουν νέες ερευνητικές δράσεις, και στην περιφέρεια ΒΑ να δώσει το στίγμα μίας δυναμικής περιφέρειας που αγκαλιάζει την καινοτομία.

Μία επιστημονική επένδυση με χρονικό ορίζοντα άνω των 50 ετών

Πρόκειται για μία επιστημονική επένδυση με χρονικό ορίζοντα άνω των 50 ετών που θα δώσει τη δυνατότητα να αναπτυχθεί στη Χίο ένα νέο πεδίο δράσεων. Εκτός των αμιγώς επιστημονικών θεμάτων, θα μπορούν να δημιουργηθούν δομές όπως ένα πλανητάριο ή ένας εκθεσιακός χώρος, στο οποίο θα πραγματοποιούνται βραδιές αστρονομίας, εκλαϊκευμένα μαθήματα αστρονομίας καθώς και εκπαιδευτικές επισκέψεις από σχολεία.

Επιδίωξη των συνυπογραφόντων είναι το ΚΕ.Π.Ε.ΔΙ.Χ να προσελκύσει ερευνητές και κονδύλια έρευνας και εκπαίδευσης. Θα συνεισφέρει στην επιστημονική και τεχνολογική εκπαίδευση των νησιωτών αλλά και πολύ περισσότερο των μαθητών. Τέλος δεν μπορεί να μη τονισθεί η εθνική συνιστώσα αυτής της προσπάθειας.

Η τελετή υπογραφής του μνημονίου τελεί υπό την αιγίδα της Ακαδημίας Αθηνών και του Προέδρου της Σταμάτη Κριμιζή και θα πραγματοποιηθεί στην Ανατολική Αίθουσα της Ακαδημίας Αθηνών την Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2024, στις 12:00  μεσημέρι.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δέκα πράγματα που έκανα με το ChatGPT
Δέκα πράγματα που έκανα με το ChatGPT

Θέλοντας να τεστάρω τις δυνατότητες και τα όρια του εργαλείου, άρχισα να ζητάω συμβουλές θεωρώντας μάλλον απίθανο (και ηθικά απωθητικό) το να το χρησιμοποιήσω. Μέσα σε μισή ώρα είχα αγοράσει μηνιαία συνδρομή.

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.